פרוקור וקלקסן

דיון מתוך פורום  ייעוץ תרופתי

14/09/2014 | 02:30 | מאת: עודד

ערב טוב מבוגר שאושפז בגין דלקת ריאות קשה והונשם, ללא רקע לבבי ידוע. היה אירוע של פרפור פרוזדורים באשפוז שהתייצב רק לאחר העמסת פרוקור. בהמשך קיבל פרוקור 200 מ"ג וקלקסן 60 מ"ג (או 80). הסיבה לקלקסן זה בגלל הפרפור או בגלל השכיבה הממושכת? לאחר האשפוז הועבר למוסד סיעודי, והגריאטר החליט לתת פרוקור 100 מ"ג במקום 200, וקלקסן 40 במקום 60 (או 80). האם שינוי המינונים משמעותי? החלטתו להוריד את המינונים לא נעשתה עקב בדיקה כלשהי (לחולה לא נעשה אקו, גם לא באשפוז). השאלות הן ברמה העקרונית, וכמובן לא בתור ייעוץ לגופו של מקרה. מה האינדקציות לטיפול בפרוקור לאחר אירוע של פרפור פרוזדורים? איך מחליטים עד מתי להמשיך טיפול, ובאיזה מינון? והאם מינון של 100 בכלל אפקטיבי? כנ"ל השאלה לגבי קלקסן (הוא לא מקבל קומדין או משהו דומה). שבוע טוב

שלום , מתיאור המקרה קשה לקבוע באופן חד משמעי את הסיבה למתן קלקסאן כי שתי הסיבות שהזכרת אפשריות אם כי המינון בכל אחד מהמקרים הוא שונה. אם קיבל את הקלקסן לפרפור פרוזדורים ייתכן כי קבל אותו בגלל שהפרפור נמשך פחות מ-48 שעות. על כל פנים בלי אבחנה מדוייקת של פרופר פרוזדורים וסיווג של פרפור זה לא נוכל לענות על שאלתך. באופן כללי קביעת מינון קליקסן תלויה בשלושה דברים : 1. לאיזה מטרה נותנים את התרופה 2.תפקוד כלייתי 3.משקל החולה אז שינוי המינון יכול לנבוע משינוי באחד מהערכים שהזכרתי לעיל . לגבי פרוקור , מעדיפים לתת אותו בחולים עם אי ספיקת לב לאחר פרפור פרוזודורים או בחולים מפרפרים שעמידים לטיפולים אחרים , בהתחלה נותנים 400 מ"ג פעמיים או שלוש פעמים ביום ולאחר מכן מורידים את המינון ל-200 עד 400 מ"ג ליום. מתן של כל תרופה תלוי בשיקול של התועלת מול הסיכון וכן גם קביעת מינון. במקרה שלך אם מדובר בחולה קשיש או בחולה עם משקל גוף נמוך מקובל לתת גם מינון של 100 מ"ג ליום (למרות שאין מספיק הוכחות למינון כזה אך נראה כי יש להתייחס למשקל נמוך וגיל מבוגר שכן ריכוז התרופה בדם עשוי להיות שונה במטופלים אלו). בברכה אליאס

מנהלי פורום ייעוץ תרופתי