ציסטה בלבלב

דיון מתוך פורום  כירורגיה של הכבד, דרכי המרה והלבלב

20/08/2016 | 09:31 | מאת: אורלי

שלום, אבא שלי בן 57, בבדיקת ct אורוגרפיה ( עם חומר ניגוד) התגלתה לו נגע היפודנסי באזור ראש לבלב בגודל 11*22 אשר אינו מגלה סימני האדרה לאחר הזרקת חומר ניגוד. בסיכום רשום ככל הנראה ציסטה. שמעתי כבר דעות שונות, מכלום ושום דבר ועד לניתוח וויפל. חוץ מלעשות eus ומרקרים מה דעתך על הממצא המתואר? תודה

23/08/2016 | 07:55 | מאת: ד"ר גיל אוחנה

ציסטה לבלבית יכולה להיות כזו בעלת יכולת השתנות לגידול ממאיר של הלבלב או נטולת יכולת כזו. מתוך הציסטות המוכרות ישנה הציסטה שהיא תוצאה של דלקת הלבלב כפי שהדבר מתרחש אצל שתייני אלכוהול או כאלה שעברו אירועי דלקת הלבלב. במקרין אלו ישנו סיפור הרקע המתאים וכמו כן בסיטי רואים סימני דלקת מסביב לציסטה. זוהי אגב הציסטה השכיחה ביותר. מששללנו ציסטה זו אנו נותרים עם עוד 3 סוגי ציסטות יחסית שכיחות אחת מהן בעלת סיכוי נמוך לממאירות והיא הציסטה הסרוטית והאחרות מסוג IPMN או הציסטה המוצינוטית הן בעלות יכולת השתנות לממאירות בטווח של מס' שנים. ציסטות אלה מומלץ לנתח. העיניין היא לאבחן את סוג הציסטה. הגיל הצעיר (מתחת ל- 65) כמו גם העובדה שמדובר בציסטה בודדת, הם נתונים פחות טובים, לעומת זאת הגודל שהינו מתחת ל- 2.5 ס"מ הוא נתון טוב. יש צורך בקביעת מאפיינים נוספים של הציסטה כגון עובי דופן הציסטה, באם יש מחיצות או הסתידויות בתוכה וכמו כן, אם קיים קשר בין חלל הציסטה לבין צינור הלבלב הראשי. על מנת לענות על שאלות אלו יש 2 בדיקות אפשריות: MRI לבלב או EUS שהיא בדיקה פולשנית אך במסגרתה ניתן לקחת דגימה מתוכן הציסטה ולשלוח אותו לסדרת בדיקות. ממליץ להתחיל ב- MRI לבלב ובמידה וזה לא יספיק לקבוע עמדה, אזי להתקדם ל- EUS + שאיבת תוכן הציסטה לבדיקה.

מנהל פורום כירורגיה של הכבד, דרכי המרה והלבלב