טיפול ניתוחי להסרת גידול ראש הלבלב

דיון מתוך פורום  כירורגיה של הכבד, דרכי המרה והלבלב

08/08/2016 | 20:38 | מאת: טלי

שלום ד"ר אוחנה אחי הצעיר (48) מאושפז בגין גידול בראש הלבלב. מהו הניתוח היעיל ביותר ובאיזו שיטה? האם ניתן לנתח בלי לפתוח בטן? מה תפקידו של הנקז והאם אפשר בלעדיו. האם נכון שבניתוח ראש לבלב לא נדרשת כימוטרפיה .האם תוכל לדבר איתי בטלפון. תודה רבה, טלי

09/08/2016 | 12:49 | מאת: ד"ר גיל אוחנה

שלום טלי, הניתוח לגידול בראש הלבלב היה ונשאר אותו ניתוח שתואר לפני 100 שנה ויותר, והוא הניתוח על שם וויפל. הגישה הרווחת לביצוע ניתוח זה היא עדין הגישה הפתוחה. הגישה הלפרוסקופית לניתוח זה דורשת מיומנות גבוהה ונשעית במס מרכזים מועטים בעולם. לדעתי, בניתוח ספציםי זה, היתרונות מהלפרוסקופיה לא מצדיקים את הסיכון שבפרוצדורה זו, ואני ממליץ על הגישה הפתוחה. שתי המטרות העיקריות בניתוח זה הן הוצאת הגידול בשלמות כולל הבלוטות מסביב לו ובשוליים נקיים והשניה ניתוח בטוח ללא סיבוכים משמעותיים ובודאי לא כאלה שיכולים להיות קשורים לתמותת המנותח. השארת נקז בניתוח כזה היא עיניין הנתון לשיקול המנתח באופן ספציפי, יש עבודות שדיווחו על תוצאות זהות עבור ניתוחים עם ובלי נקז. אני דוגל בגישה השמרנית בסוג ניתוח זה ועדין משאיר נקז, וזאת מכמה טעמים: 1. השארת נקז אינה תורמת לתחלואה או מפריעה משמעותית להתאוששות החולה. 2. בכ- 20-30% מהמקרים יכול להופיע דלף מההקשה עם הלבלב , לדלף כזה משמעות גדולה ביותר ובמקרה שאין נקז יהיה צורך לטלטל החולה לרנטגן , שם, תחת הרדמה מקומית וטשטוש יוחדר הנקז לאזור הדלף, פרוצדורה שהיא עצמה נושאת סיכון ואפשרות לסיבוכים. מתן כימוטרפיה יכול להיות לפני ניתוח לבלב או אחרי ניתוח לבלב, תלוי בנתוני הגידול. בהצלחה לאחיך. ד"ר אוחנה.

מנהל פורום כירורגיה של הכבד, דרכי המרה והלבלב