שאלה לגבי המעבר מטיפול תרופתי לטיפול באינסולין

דיון מתוך פורום  סוכרת

22/03/2015 | 10:58 | מאת: אליהו

לד"ר קנטור שלום רב, תודה לך מאוד על תשובותיך לשאלותיי הקודמות. השאלה שלי הפעם הנה שאלה ברמה הכללית ולא האישית ונוגע למדיניות הטיפולית הכללית - הclinical guidelines - בכל הנוגע להעברת מטופל לאינסולין; תשובתך מאוד יסייע לי להחליט אם כדאי לי לעבור לייעוץ אצל רופא אנדוקרינולוג אחר ולקבל חוות דעת שנייה. אני כרגע מטופל באמריל (במינון של 3-2 מג' ליום, תלוי באוכל וזמני אכילה) וטרג'נטה. ניסיתי בעבר את ויקטוזה אך נאלצתי להפסיק לאחר שעליתי למינון 1.2 מג' עקב תופעות לוואי קשות במערכת העיכול. כעת יש אפשרות שאנסה אותו שוב במינון 0.6 מג' בלבד לזמן מה ולאחר מכן לנסות ביידוריון. כמובן שדבר דומה קרה לי עם מטפורמין. קיבלתי לזמן את התרופה אקטוס שהוריד את ערכי הסוכר שלי בצורה דרמטית אך גרם לעליית משקל רב מדיי ותופעות לוואי אחרות ולכן הפסקתי והצלחתי מאז להוריד חזרה את משקל העודף שהתרופה הוסיפה. כמו הרבה אנשים אני חווה זינוק בערכי הסוכר במהלך שעות הבוקר (עד ל250 לפעמים) ללא קשר להקפדה שלי על דיאטה, עקב הפרשת הגלוקגון מהכבד. שמעתי מכמה גורמים שהוספת מינון של אינסולין בזאלי כלשהו בשעות הערב (לנטוס, לבמיר, טרגלודק) תוכל לסייע מאוד כאן אך הרופאה האנדוקרינולוגית הנוכחית שלי (אני במכבי) מתעקשת בסירובה לתת לי אינסולין בזאלי עקב היותי בעודף משקל. אציין – וזה הסוגיה החשובה בהקשר הזה – שהHB1AC כעת נע בסביבות 6.4 – 6.6 - זוהי רמה שלפי הבנתי נחשבת כרמה סבירה עד בינונית אבל המשך זינוקי הסוכר מידי בוקר עלול למשוך אותו כלפי מעלה. אני אמנם לא איש מקצוע בתחום הרפואה אך העמדה הבלתי מתפשרת הזו בכל זאת נראה לי מעט תמוהה לאור העובדה שגם התרופות המ"לבלבות" כמו אמריל וגלובן גורמות לעלייה במשקל כפי שאני מגלה בעצמי וממילא התועלת של תרופות הללו והשפעתן על הלבלב אינו בלתי מוגבל. אציין שאני התחלתי את התהליכים לקראת ניתוח בריאטרי ואני מאוד מקווה שאם אכן הדבר ייצא לפועל ואוכל לעבור את הניתוח לא אזדקק יותר לטיפול תרופתי לסוכרת בכלל כך שבכל מקרה הייתי רואה איזהו טיפול באינסולין בזאלי כפיתרון זמני. כאמור השאלה שלי אליך הוא ברמה המדיניות הכללית זאת היות ואינני פציינט שלך באופן ישיר. שאלתי היא כזו: האם – עיקרי המדיניות הטיפולית הקלינית - clinical practice guidelines - בנוגע לטיפול התרופתי לסוכרת קובעות חד משמעי שאין בשום פנים ואופן לתת אינסולין (בזאלי או אחר) לחולה סוכרת שרמת הHB1Ac נמצא מתחת לרף המקובל – נדמה לי שזה בסביבות 7.5 היום (שפירושו של דבר הוא שגם הייתי עובר לרופא אחר הוא/היא היה/תה נוקט/ת בעמדה דומה לזו של הרופאה הנוכחית שלי).....או האם הדבר נתון לשיקול דעתו של כל רופא באופן אינדיבידואלי? כאמור, תשובתך יעזור לי להחליט אם יש מקום שאשקול מעבר לרופא אחר. אינני שש להשתמש באינסולין ואני בסה"כ מחפש את הדרך להיות מאוזן עד כמה שניתן, כמובן בשילוב עם פעולת גופנית ודיאטה. המון תודות, אליהו

25/03/2015 | 21:13 | מאת: ד"ר יורם קנטר

שלום לך אינסולין מעלה עד 2 ק"ג בתחילת הטיפול ואח"כ לא יותר- מה שגורם לעליה בהמשך במשקל הטא האוכל הבלתי מבוקר... באירופה נהוג כיום להתחיל טיפול בסוכרתים עם סוכרת מסוג 2 בשילוב של מטפורמין עוקף לבלב, נובורפיד ממריץ לבלב ואנלוג אינסולין ארוך טווח כבר מהיום הראשון תוך שמירה על פעילות גופנית מתונה קבועה ורוחות נכונות ובזמן. ויקטוזה וביידורן כמשפעלי אינקרטין לא גרמו לעליות במשקל כשהישוו אותן לטיפול בממריצי לבלב בלבד או אינסטולין בלבד, אך ההבדלים היו בק"ג בודדים אחר שנת טיפול. כך שעליך להיערך לקראת משטר דיאטני קפדני שמרני בליוי דיאטנית שמבינה עניין ואז לא תעלה במשקל, ומצד שני תתחיל את יומך עם רבות סבירות של סוכר בדם שיסייעו לך להישאר ברמות רצויות כל שאר היממה.

מנהל פורום סוכרת