שאלה לגבי קולקציות סבדורליות כרוניות

דיון מתוך פורום  נוירוכירורגיה

17/06/2015 | 23:00 | מאת: נתן

שלום רב, לפני כחודש וחצי סבא שלי בן 85 נפל, הייתה חבלת ראש עם עדות הדמיתית לקונטיזיות קטנות ודימום תת עכבישי ומעט סובדורלי ללא אפקט מסה. כרגע סבא שלי בשיקום בהכרה מלאה במצב קוגנטיבי תקין...עם זאת, עם כאבי ראש, סחרחורות וכולי... בביצוע CT מח חוזר השבוע הודגמו ממצאים הרשומים מטה, רציתי לשאול: 1. האם יש צורך בהתערבות כירורגית מידיית לטיפול בקולקציות סבדורוליות כרוניות ? 2. האם אפשרי טיפול שמרתי כדי לטפל בקולקציות אלו ? מתן סטרוידים / תרופות יעודיות ? 3. מה בדרך כלל עושים במצב כזה ? תודה מראש, נתן בהיקף שתי המיספרות ולא מודגמות קולקציות סובדורליות היפודנסיות בצפיפות גבוהה מנוזל (hu21), עם מרכיבים היפרדנסים מוקדיים. מדובר בקולקצית סימטריות מתאימות בעיקר לעם המטומות סובדורליות כרוניות. קיימת אימפרסיה מינימלית על המיספרות הסמוכות שני הצדדים, ללא סטיות קו האמצע עם וללא לחץ על מערכת החדרים. בשווא לבדיקתה הקודמת (לפני כחודש) קלקציות גדלו והפעם צפיפותם גבוהה יותר. צפיפות החומר הלבן והאפור תקינה. אין עדות לממצא פוקלי. ללא עדות לבצקת, דימום, אפקט מסה סטית קו האמצע. איורור תקין של מערות הפנים. רקמות הרכות האקסטראקרניאליות ללא ממצא מיוחד. אין עדות להמוטומה קרקפתית. מבנה גרמי תקין. לסיכום: המטומות סובדורליות כרוניות משני הצדדים עם מרכיב אקוטי, ללא אפקט מסה משמעותי על מערכת החדרים, וללא סטיית קו האמצע. הקולקציות הסובדורליות מעט גדלו השבוואה לבדיקה קודמת. אין עדות לשבר או ממצא פקלי ברקמת המוח.

לנתן, 1.גדילת התפליטים המתוארת טעונה טפול עתה. 2.הבחירה היא בין נסיון קורס טפול סטרואידי לבין ניקוז כירורגי 3.כדי לבחור באופציה התואמת את מצבו של סבך יש לבדוק אותו,לעיין ב-2 ההדמיות ,להשוותן ולהחליט בהתאם 4.הבודק המתאים:נוירוכירורג. בברכה

מנהלי פורום נוירוכירורגיה