שינוי מינון סטטין שאולי קשור לתופעות לא נעימות

דיון מתוך פורום  קרדיולוגיה וצנתורים

08/07/2016 | 02:28 | מאת: רמי

בן 60 MVP לפני שנתיים PAF היצירות קרוטיס 25% צד אחד, י.ל.ד יתר שומני דם הטיפול, מיקרופירין 75 טריטייס 10מג ליום טמבוקור 100 ליום , קרדילוק 1.25 ליום, ליפיטור 20 ליום לפני כ3 חודשים מינון הליפיטור הועלה ל 30 בעקבות עליה בLDL בהתחלה לא הורגשה שום תופעת לוואי, אך לאט הופיעו תחושות שונות בשרירים מזה כ3 שבועות הפכה ההרגשה לעייפות איומה, חולשה כללית, ועייפות עם כאב בשרירים בכל הגוף בעיקר ברגליים, תחושה בשרירים הדומה למה שמרגישים בשפעת, או כשהולכים הרבה ללא הפסקה,CPK לפני שבוע יצא תקין,לפני שבוע חזרתי למינון 20 ליום והתופעות ממשיכות למרות זה, השאלה האם השינוי הוא בגלל העלאת מינון הסטטין,אז כייצד מוודאים את מקור התחושות האלה? אולי זה מהסטטין ואולי לא, אם חושבים להחליף את הסטטין, האם יש להחליף ולהמשיך בנטילה באופן רציף בין 2 התרופות, הקודמת והחדשה, או שיש להפסיק את נטילת הסטטין ולראות מה קורה?ואחר כך לקחת סטטין אחר? האם הפסקה של שבוע - 10 ימים בנטילה, עשויה להביא להשלכות שליליות בפלאק בקרוטיס?פעם שמעתי שסטטין מקבע ומחזק את הפלאק שלא יזוז, אז הפסקה, אפילו של יום יומיים או יותר, תרע את המצב? האם מקובל להפסיק סטטין במקרה שיש תחושות בשרירים, או שלא? תודה רבה מראש

רמי שלום, בהחלט ייתכן שתופעות הלוואי השריריות נובעות מעלייה במינון הסטטינים. כל עוד מדובר בטרשת יציבה (ללא התקף לב לאחרונה או ארוע מוחי), ניתן בהחלט להפסיק את הסטטינים למספר ימים על מנת להקל על תופעות הלוואי ובהמשך לשוב למינון המקסימלי הנסבל או לנסות תכשיר אחר מקבוצת הסטטינים. אם רמות ה LDL גבוהות מאד, יש כיום תכשירים חדשים להורדת הכולסטטרול מקבוצת ה PCSK9 inhibitors והם מתאימים למטופלים בסיכון מוגבר, אשר לא יכולים להגיע לערכי היעד של LDL עם מינונים נסבלים של סטטינים (לרוב אינם בסל הבריאות) תודה על פניייתך לפורום

מנהל פורום קרדיולוגיה וצנתורים