אזטרול ועובי הרובד בטרשת עורקים

דיון מתוך פורום  קרדיולוגיה וצנתורים

01/04/2016 | 19:39 | מאת: יעקב

אני בן 60 יש לי כל מיני בעיות רקע כמו יתר ל ד יתר שומני דם היצרות 25% באחד מעורקי הקרוטיס ואני מקבל תרופות לכל אלו כמובן, יצא לי לראות מאמר של רופא קרדיולוג מבית החולים בילינסון שקישור אליו אני מצרף פה- https://www.google.co.il/webhp?hl=iw#hl=iw&q=%D7%91%D7%93%D7%99%D7%A7%D7%AA+%D7%A2%D7%95%D7%91%D7%99+%D7%A8%D7%95%D7%91%D7%93+%D7%98%D7%A8%D7%A9%D7%AA%D7%99+%D7%91%D7%A2%D7%95%D7%A8%D7%A7 ויש לי כמה שאלות בנושא האזטרול במאמר הזה הרופא מסביר לפי תוצאות מחקר שנעשה שתחת טיפול באזטרול שהיה משולב בסטטין בכדור אחד, למרות שה LDL ירד עובי הרובד הטרשתי דווקא הוכפל,לעומת אצל חולים שלקחו סטטין בלבד ללא אזטרול , אז היות ותחת אזטרול הרובד גדל לא למהר לתת תוספת אזטרול עד שיתבררו יותר פרטים אודות הסיבה להגדלת עובי הרובד, השאלה מדוע זה קורה? האם יודעים כבר את הסיבה להכפלת הרובד תחת אזטרול? יש תחליף לאזטרול? אשמח לקבל מענה במידה ויש בעיה להכנס לקישור שצירפתי העתקתי משם את הקטעים הרלוונטים אליהם היתכוונתי בשאלותיי ואלו הקטעים- מאת: רן קורנובסקי, מנהל המערך הקרדיולוגי ומכון הצנתורים-מרכז רפואי רבין, בתי החולים בילינסון והשרון-פתח תקוה. יור החוג לקרדיולוגיה התערבותית באיגוד הקרדיולוגי בפעם השנייה בתוך שנה תרופה חדשה שנועדה להתערב במנגנון הייצור של הכולסטרול ופינויו מהדם אינה עונה על הציפיות. אבל האכזבה הגדולה באמת טמונה בכך שיצרניות התרופה לא טרחו לדווח על כך לציבור במשך יותר משנה המאבק בכולסטרול ממשיך לעשות כותרות. רק לפני שבועות מעטים פירסם האיגוד האירופי לקרדיולוגיה הנחיות חדשות, שלפיהן יש לשאוף להורדת רמת הכולסטרול בדם לערכים נמוכים בהרבה מאלה שנחשבו לתקינים זה זמן רב. עכשיו מתברר, כי לפחות אחת התרופות החדישות להורדת רמת הכולסטרול ולמניעת טרשת עורקים כנראה אינה יעילה כפי שקיוו מפתחיה. מסקנה זו עולה ממחקר המכונה ENHANCE, שבוצע בארצות הברית. מחקר התברר כי ויטורין - המשלב סימוביל ואיזיטרול - היה יעיל מעט פחות במניעת טרשת מסימוביל לבדו, זאת אף שגרם לירידה חדה יותר ברמת הכולסטרול בדם. במחקר נמדד עובי השכבה הפנימית של דופן העורק באמצעות סונאר. החוקרים מצאו, כי בקבוצה שטופלה בסימוביל השתנה עובי דופן העורק ב-0.006 מילימטר בערך, ואילו בקבוצה שטופלה בוויטורין השינוי שנמדד היה 0.011 מילימטר. המשמעות ברורה: בחולים שטופלו בוויטורין, הרובד הטרשתי שהתפתח בדופן העורק היה כמעט כפול בהשוואה לחולים שקיבלו סימוביל. ממדי ההתקדמות של הטרשת בשתי הקבוצות היו מתונים למדי. השאלה מדוע זה קורה? האם יודעים כבר את הסיבה להכפלת הרובד תחת אזטרול? יש תחליף לאזטרול?

יעקב שלום, הורדת רמות הכולסטרול בדם אינה נרדפת להורדה ברובד הטרשתי ולהורדת הסיכון לארועים קליניים. אין הסבר מדוע הטרשת ממשיכה להתפתח עם משלב התרופות יותר מאשר עם סטטין בלבד, ומכיוון שמדובר במדידה סטטיסיטית, ייתכן שהשוני הוא במקרה. מחקר גדול אחר הראה יעילות בהורדת הסיכון לארועים קליניים כאשר מוסף אזטרול לטיפול. קיימות היום תרופות חדשות להורדת כולסטרול בשלבי ניסוי קליני מקבוצת מעכבי PCSK9. תודה על פנייתך לפורום

מנהל פורום קרדיולוגיה וצנתורים