הפניה לבדיקת ספקט במאמץ

דיון מתוך פורום  קרדיולוגיה וצנתורים

17/10/2014 | 22:53 | מאת: דורון

שלום רב, אני בן 47, מזה 6 שנים סובל מדי פעם מתחושה של "חוסר אויר" (יש תקופות שיותר ויש שפחות). התחושה היא דווקא במנוחה וחזקה יותר בלילה בשכיבה. לאחרונה בנוסף אני מרגיש מעין לחץ בחזה (בניסיונות לשאוף אויר). ביצעתי בדיקת ארגומטריה ואקו לב במאמץ. הרופא טען שבזמן המאמץ הוא מזהה הפרעה מסוימת בלב (חשד לאיסכמיה צדדית). בתום המאמץ גם בוצע אולטרה סאונד על אזור החזה, אך הרופא ציין שהוא לא מצליח לזהות את מוקד הבעיה ולכן מפנה לבדיקת ספקט (כנראה תליום) במאמץ. (פה עליי לציין שהתחושות שלי כלל לא קשורות למאמץ, אלא להיפך). נאמר לי שהבדיקה כרוכה בהזרקת חומר רדיואקטיבי לגוף!!!, ומכך אני חושש.... האם יש בדיקות אחרות (MRI, CT, ממוגרפיה וכו') היכולות לתת מיפוי לב טוב, אך עם חשיפה נמוכה יותר לקרינה רדיואקטיבית (דהינו ללא הזרקה). אשמח לדעת לגבי בדיקה אחרת עם חשיפה נמוכה לרדיואקטיביות, גם אם הבדיקה יקרה יותר (ולכן חולים מהשורה לא מופנים אליה ע"י הקופה). בדיקה שאוכל לבצע באופן פרטי. בתודה, דורון

דורון שלום, בדיקת ארגומטריה ובדיקת אקו לב במאמץ הן בדיקות ללא חשיפה לקרינה מיננת וללא חשיפה לחומר ניגוד. בנבדקים בסיכון בינוני למחלת לב כלילית, היכולת האיבחונית שלהן די טובה (דיוק של כ 80%) אך הדיוק יורד בנבדקים בעלי סיכון נמוך או בעלי סיכון גבוה. בבדיקות אלה, יחד עם בדיקת המיפוי לא מדגימים את האנטומיה של העורקים הכליליים אלא רק בודקים האם יש אזורים בהם יש הפרעה באספקת דם ביחס לאזורים אחרים (בדיקות פיזיולוגיות). בדיקת המיפוי כרוכה בחשיפה לקרינה, אך לא לחומר ניגוד. בדיקת CT של עורקי הלב (הקרויה בפי העם צנתור וירטואלי) היא בדיקה אנטומית בה מודגמים עורקי הלב, אך לא תמיד ניתן לדעת מהי המשמעות הפיזיולוגית של ההיצרות המודגמת. הבדיקה מדוייקת בנבדקים ללא מחלה כלילית וללא הסתיידויות בעורקים הכליליים, והיא יכולה לשלול בדרגת ודאות גבוהה מחלת לב בנבדקים עם סימפטומים לא טיפוסיים וסיכון נמוך למחלת לב (בתנאי שהדופק שלהם סדיר ואיטי בעת הבדיקה). בדיקת CT כרוכה בחשיפה לחומר ניגוד ולקרינה מיננת (קרינת רנטגן). הצנתור הוא הבדיקה האנטומית המדוייקת ביותר ובה ניתן להדגים בנוסף לחומרת ההיצרות גם את משמעותה הפיזיולוגית, אך הבדיקה פולשנית יותר וכרוכה אף היא בחשיפה לחומר ניגוד ולקרינה מייננת. לסיכום- אין ארוחות חינם, ולכן רופא מיומן אמור להתרשם מהתסמינים ומסך גורמי הסיכון ולהפנות אותך לבדיקה המתאימה ביותר, עם ערך איבחוני גבוה. אגב, לעיתים לא דרושות בדיקות כלל, אלא רק טיפול תרופתי בגורמי הסיכון אם קיימים. תודה על פנייתך לפורום

18/10/2014 | 21:56 | מאת: דורון

תודה רבה על תשובתך, אך כעת אני קצת מבולבל... 1. האם בדיקת ספקט (תליום) במאמץ אליה הופנתי היא למעשה בדיקת CT (צנתור וירטואלי)? 2. האם צנתור פיזי כרוך גם הוא בקרינה מייננת (וכולל הזרקת חומר רדיואקטיבי) או רק בהחדרת מצלמה רגילה לעורק? 3. האם קיימת בדיקת MRI היכולה לתת תמונה זהה לצנתור וירטואלי? אני שואל עקב חששותיי מהשלכות הקרינה הרדיואקטיבית לטווח הארוך והגדלת הסיכון לחלות בסרטן. בתודה, דורון

מנהל פורום קרדיולוגיה וצנתורים