לחיות עם פילונידל סינוס

דיון מתוך פורום  כירורגיה קולורקטלית ופרוקטולוגיה

29/10/2016 | 14:35 | מאת: אנונימי

פרופ' זמורה שלום רב. לאחרונה אובחנתי כסובל מפילונידל סינוס. הלכתי לייעוץ בנושא, והרופא שבדק אותי המליץ לי לא לעשות ניתוח בשלב זה, מכיוון שמצבי יחסית טוב. הוא המליץ לעשות ניתוח רק אם יופיע לי אבצס שחוזר (עדיין לא הופיע לי אבצס כזה), ובינתיים לשמור על היגיינה טובה, ולגלח את האזור. כשאני נזכר בעבר, אני זוכר שכבר לפני מעל 10 שנים היו לי מדי פעם חוסר נוחות\כאב באזור עצם הזנב. כלומר, אם חייתי עם זה כ"כ הרבה זמן, בלי יותר מדי בעיות, אולי באמת עדיף לי לוותר על ניתוח? (במיוחד כשהתופעה עלולה לחזור לאחר הניתוח, ואפילו בצורה חמורה יותר ממה שהיא עכשיו). אשמח לדעתך. ושאלה נוספת - מכיוון שגילוח קבוע לא ממש ריאלי עבורי, הייתי מעדיף לעבור הסרת שיער באזור. האם לדעתך יש איזשהו סיכון בהסרת שיער (בלייזר) באזור שבו יש פילונידל סינוס? תודה רבה.

02/11/2016 | 00:16 | מאת: פרופ' עודד זמורה

כעיקרון, סינוס פילונידאלי הוא בעיה של איכות החיים, ולא בעיה מסכנת חיים, ולכן אתה צריך להיליט אם אתה מעוניין בניתוח או לא. לרוב, אם יש סינוס פילונידאלי, סביר שיהיו התקפים זיהומיים חוזרים בעתיד (אך לא ניתן לחזות מתי), ולעיתים התקפים אלו יכולים להרחיב רת השטח הנגוע, ולהצריך ניתוח רחב יותר. לכן, ההמלצה הרפואית הנפוצה היא לעשות ניתוח לתיקון הסינוס. מעט מידע כללי על סינוס פילונידאלי: סינוס פילונידאלי בעצם הזנב הינו מעין כיס תת-עורי, עם פתח המפריש לעור, ומופיע באיזור הגב התחתון, מעל פי הטבעת, באיזור השסע שבין שני העכוזים. סינוס פילונידאלי נגרם כנראה מהתרחבות של זקיק שערה ומכיל בתוכו לעיתים שיער כלוא. הסימפטומים העיקריים יכולים להתבטא בהפרשה של נוזל בהיר, עכור או דמי מאיזור היווצרות הסינוס שנראה כנקב קטן בעור, ואי נוחות באיזור עצם הזנב. לעיתים נוצרת דלקת באיזור המתבטאת באודם, רגישות והפרשה מוגלתית בעלת ריח רע. לעיתים יכול להתפתח זיהום והופעת מורסה (אבסס) באיזור הגב התחתון שיכולה לגרום לחום, כאב עז, והרגשה כללית רעה. אבסס פילונידאלי דורש בד"כ פתיחה כירורגית דחופה ופניה מיידית לחדר המיון. מטרת הטיפול הכירורגי – מתן פתרון רדיקאלי,על מנת לסלק את הסינוס באופן שלא יחזור. ישנן שיטות ניתוחיות רבות לטיפול בסינוס פילונידאלי, ואין הסכמה גורפת בין הכירורגים מהי השיטה הטובה ביותר. השיטה ממקובלת ביותר היא כריתה רדיקאלית של הסינוס. לאחרונה פותחה גם שיטה לפיה כורתים רק את תעלות הסינוס בניתוח קטן יותר, עם התאוששות מהירה יותר. בניתוח מבצעים כריתה של האיזור הנגוע. את הניתוח מבצעים בד"כ בהרדמה כללית או איזורית, ולעיתים ניתן להסתפק בהרדמה מקומית. מאחר שסינוס פילונידאלי הוא תהליך בו יש הפרשה ולעיתים זיהום, הסיבוך העיקרי שיכול להופיע לאחר הניתוח הוא זיהום הפצע. לכן לעיתים משאירים את הפצע פתוח ונותנים לו להירפא מעצמו. ההחלמה מניתוח זה יכולה להמשך לעיתים מספר שבועות בהם נדרש טיפול בפצע, למרות שלרוב ניתן לחזור לתפקוד יומיומי מוקדם יותר. יש חשיבות רבה במהלך הריפוי לשמירה על ניקיון המקום ושימוש בפדים יבשים לספיגת ההפרשות. יש לציין כי לאחרונה נכנסה לשימוש שיטה חדשה, שפותחה בישראל, לטיפול ניתוחי בסינוס פילונידאלי. בשיטה זו נכרת עיקר הסינוס והתעלות הקשורות אליו בסכין עגולה מיוחדת המשאירה חלל פתוח קטן יותר. שיטה זו כרוכה בהחלמה מהירה יותר, למרות ששיעור ההצלחה כנראה מעט נמוך יותר מאשר בכריתה רגילה, ועומד סביב 70%. במקרים בהם טכניקה זו אינה מביאה לריפוי מספק, ניתן לבצע בהמשך כריתה רגילה.

25/05/2019 | 20:34 | מאת: רוני

מותר לי לשחות אם יש לי את המחלה?

מנהל פורום כירורגיה קולורקטלית ופרוקטולוגיה