רקטום

דיון מתוך פורום  כירורגיה קולורקטלית ופרוקטולוגיה

24/09/2015 | 18:36 | מאת: רות

שלום בת 60 מזה כשנה בזמן מאמץ הליכה או עמידה ממושכת הרקטום יוצא לי. הייתי אצל רופאה ואמרה שאין מנוס מניתוח והוא לא פשוט. ברצוני לדעת למרות שאתה כירורג האם ישנם פתרונות אחרים

28/09/2015 | 22:02 | מאת: פרופ' עודד זמורה

רות שלום, צניחה של רקמה דרך פי הטבעת יכולה להיות צניחה של רירית בלבד, או צניחה של רקטום בעובי מלא. בשני המקרים האינדיקציה העיקרית לטיפול היא איכות חיים, אולם יש לדעת כי צניחה בעובי מלא לאורך שנים יכולה לפגוע בתפקוד שרירי הסוגרים בפי הטבעת, וזו אינדיקציה נוספת לטיפול. צניחה בעובי מלא אכן מתוקנת בניתוח. מומלץ לפנות לכירורג קולורקטאלי לבדיקה והכוונת הטיפול. מומלץ לנסות ולצלם את הצניחה כדי שהכירורג יוכל להתרשם ממנה נכונה, מפני שלעיתים יש קושי להפיק אותה בעת ביקור המרפאה. מעט מידע כללי על צניחת רקטום: צניחה של הרקטום הוא מצב בו החלק התחתון של המעי הגס מיד מעל פי הטבעת, הנקרא רקטום, "צונח" ומתבלט החוצה דרך פי הטבעת. במצב זה הרקטום למעשה הופך את עצמו, והדופן הפנימית הופכת לחיצונית. חולשה של שרירי רצפת האגן וסוגר פי הטבעת יכולה להיות קשורה לצניחת הרקטום. הצניחה יכולה לגרום לדליפת צואה וריר מפי הטבעת. מצב זה יכול לקרות בשני המינים אך שכיח יותר בנשים. צניחת הרקטום לרוב אינה מסוכנת, אך פוגעת באיכות החיים באופן ניכר, ולכן דורשת לרוב טיפול. הסיבה המדויקת לצניחת הרקטום אינה ידועה, ולא תמיד ניתן להסביר מדוע צניחה זו הופיעה בחולה מסויים ולא בחברו. מספר גורמים יכולים לסייע בהתפתחות של צניחת הרקטום, כגון מאמץ ממושך כחלק מאורח חיים, עצירות כרונית, ולידה טראומתית. במקרים נדירים ישנה נטייה גנטית. בחלק מהמקרים זהו תהליך של "הזדקנות"- החלשות של הרקמות שתומכות ברקטום בתוך האגן מחד, ואיבוד הסגירה המושלמת של סוגר פי הטבעת מאידך. לעיתים בעיות נוירולוגיות שונות (פגיעה בחוט השדרה) יכולות להיות הגורם. כיצד נעשית האבחנה?הכירורג הקולורקטלי יכול לאבחן את התופעה ע"י ראיון אישי ובדיקה גופנית כולל בדיקה רקטלית. על מנת להדגים את הצניחה, נבקש לעיתים מהמטופל "להתאמץ" כאילו הייתה לו יציאה. לעיתים לא ניתן להפיק את הצניחה בבדיקה, או שיש צורך לאבחן או לשלול בעיות נוספות הקשורות באיזור זה. לכן לעיתים נמליץ לבצע בדיקות נוספות, כגון קולונוסקופיה, בדיקה הנקראת "דפקוגרפיה" בה החולה מצולם ברנטגן בעת יציאה, מנומטריה אנורקטלית (מדידת לחצים באזור פי הטבעת), ובדיקת העצבים באזור זה. כאשר מופיעה צניחה של הרקטום, הטיפול היעיל ברב המקרים הינו ניתוחי. חשוב לציין כי מדובר בניתוח לשיפור איכות החיים, ולכן המטופל חייב להיות שותף מלא בהחלטה על הניתוח. ישנן מספר אפשרויות ניתוחיות לטיפול במצב זה, ויש להתאים את הניתוח המוצע לצרכי כל מטופל אינדיבידואלית. הניתוחים מתחלקים לאלה המבוצעים מהבטן, ואלה המבוצעים דרך פי הטבעת, כשלכל גישה יתרונותיה וחסרונותיה. סוג הטיפול יכול להיות תלוי במספר גורמים, כגון גיל, מצב בריאותי, גודל הצניחה ותוצאות הבדיקות השונות. מומלץ לדון עם הרופא המנתח על האפשרויות ולהשתתף בבחירת הניתוח המתאים ביותר.

מנהל פורום כירורגיה קולורקטלית ופרוקטולוגיה