האם לפי ct בטן אפשר להסיק שהגידול לא חדר לדופן המע

דיון מתוך פורום  כירורגיה קולורקטלית ופרוקטולוגיה

19/04/2015 | 08:31 | מאת: חיים

לפי קולנסקופיה וביופסיה ישנו תהליך תופס מקום 2 ס"מ מפי הטבעת בגודל 3-4 ס"מ לפי בדיקת ct בטן התוצאות הן להלן ממצאי סריקה טומוגרפית ממוחשבת של: בטן ואגן הבדיקה בוצעה לאחר הזרקת חומר ניגודי תוך ורידי ומתן שתיית חומר ניגודי. הבדיקה בוצעה במנח אקסיאלי עם שחזור קורונלי וסגיטלי. בוצעה השוואה לבדיקה מתאריך: 3.4.2005. סיבת הפניה: בירור עקב תהליך תופס מקום ברקטום. ממצאים: בסיסי ריאות תקינים. הכבד בגודל תקין, מרקמו אחיד, שומני. דרכי המרה התוך כבדיות והכולדוכוס אינם מורחבים. כיס מרה אינו תפוח. טחול, לבלב ואדרנלים תקינים בגודל ובמרקם. הכליות במימדים תקינים. מודגמת האדרה ניגודית תקינה. אין עדות להידרונפרוזיס. לא הודגמו קשריות לימפה מוגדלות ברטרופריטונאום, באגן ובמפשעות. מילוי פיתולי המעי הדקים תקין. תוכן פקאלי רב לאורך הקולון אינו מאפשר דיון על דופנותיו. שלפוחית בעלת דופן סדיר. ערמונית אינה מוגדלת. ללא נוזל בבטן ובאגן. דופן הרקטום הפרוקסימלי מעובה, ללא הסננת שומן מסביב, ללא קשרי לימפה מוגדלים, קרוב לוודאי באזור הזה מדובר בתהליך תופס מקום, לקורלציה עם תשובת בדיקה אנדוסקופית. מבנה גרמי – שינויים ניווניים בעמוד השדרה. סיכום: ידוע על תהליך תופס מקום ברקטום. כבד בעל מרקם שומני. שאר הבדיקה ללא ממצא חריג, ללא שינוי בהשוואה לבדיקה קודמת השאלה שלי האם לפי בדיקת הסיטי אפשר להסיק שהסרטן לא חדר לדופן מעי הגס ואפשר לכרות את הגידול בלבד ללא כריתה של כול אזור פי הטבעת? תודה רבה על תשובתך . חיים

23/04/2015 | 21:31 | מאת: פרופ' עודד זמורה

חיים שלום רב, אמנם תשובת ה Cא היא מעודדת מאד שכן אינה מצביעה על פיזור גרורתי של הגידול (במגבלה שהבדיקה אינה כוללת את בדיקת בית החזה), אולם ככלל בדיקת CT אינה יכולה להעריך את עומק חדירת הגידול לדופן הרקטום, ועל מנת להעריך עומק חדירה כזו יש לבצע בדיקת אולטרסאונד טרנסרקטאלי או בדיקת MRI או שניהם. הנאמר כאן הוא בהסתייגות שלצערי אין באפשרותנו וגם לא יהיה אחראי מצידנו לבצע אבחנות פרטניות או לתת יעוץ פרטני באינטרנט להכיר את כל פרטי המקרה וללא בדיקה.

מנהל פורום כירורגיה קולורקטלית ופרוקטולוגיה