שלום דוקטור

דיון מתוך פורום  כירורגיה קולורקטלית ופרוקטולוגיה

19/12/2014 | 06:06 | מאת: לינדה

התסמין - לחץ גדול בפי הטבעת כאילו משהו תקוע ולא מצליח לצאת. הדרך הכי נכונה לתאר זאת היא תחושה שלצואה/ גזים תקועים שלא יוצאים. אציין שאין בעיה של עצירות. 1) מקריאה באינטרנט הבנתי שקודם כל צריך לשלול בעיות אנטומיות, האם בדיקת קולנסקופיה ורקטוסקופיה מספקות לכך? 2) לגבי בעיות תפקודיות רציתי לדעת : א) איך רופא יכול להבדיל בין אנזימוס, טנזמוס וכאב רקטלי (אני לבטור סינדרום) ב) האם ניתן לזהות רקטוצלה/אנטרוצלה והתפשלות אנורקטלית בבדיקת mri של האגן או בבדיקת אולטרסאונד של הפרינאום או שחייבים בדיקת דפוגרפיה?( מנסה להימנע מקרינה באזור השחלות) ג) מי הרופא שנותן הפנייה לבדיקת מנומטריה אנורקטלית,אולטראסונד של הפרינאום או דפוגרפיה והכין ניתן לבצע זאת? האם רק בבתי חולים או שניתן גם במרפאות פרטיות? 3) האם יש רופאים שמטפלים בבעיות רצפת האגן בפי הטבעת אשר אינם פיזיותרפיים אלא רופאים? ואם כן איך נקרא תחום הרפואה הזה? תודה לינדה

22/12/2014 | 21:02 | מאת: פרופ' עודד זמורה

לינדה שלום, בירור לתלונות כפי שאת מתארת, שיכולות לנבוע מבעיות כאלה ואחרות של רצפת האגן או איזור הרקטום, מבוררות ומטופלות לרוב על ידי לגסטרואנטרולוגים בעל התמחות ספציפית בתנועתיות מערכת העיכול או רצפת האגן או על ידי כירורגים קולורקטאליים. פיזיוטרפיסטים לרוב לא מבצעים בירור אבחנתי, אלא מטפלים בבעיות מאובחנות של תנועתיות רצפת האגן. כעיקרון, הבירור מתחיל בבדיקה גופנית של מומחה בתחום, ובדיקה כזו יכולה לכוון את המשך הבירור בצורה הטובה ביותר. לרוב, רקטוסקופיה וקולונוסקופיה יוכלו לשלול ממצא אנטומי בתוך המעי, ולעיתים במידת הצורך משתמשים בבדיקת MRI של האגן (או CT) לשלול בעיות אנטומיות מחוץ למעי. בעיות הקשורות לתנועת אברי האגן כולל רקטוצלה אנטרוצלה התפשלות והרפיה לקויה של רצפת האגן (המכונה גם אניזמוס או לבטור אני סינדרום) ניתן לרוב לזהות באולטרסאונד פרינאלי דינאמי או בדפקוגרפיה. יש מעט מקומות בעולם המבצעים MRI דינאמי, אולם למיטב ידיעתי זה לא מבוצע בישראל. אולטרסאונד פרינאלי דינאמי מבוצע במספר בתי חולים וגם במספר מרפאות פרטיות בישראל.

מנהל פורום כירורגיה קולורקטלית ופרוקטולוגיה