גרד בפי הטבעת והפרשה צואתית

דיון מתוך פורום  כירורגיה קולורקטלית ופרוקטולוגיה

15/11/2014 | 16:49 | מאת: אלון

שלום אני סובל מזה כמה שבועות (חודש-חודשיים) מגרד בא והולך באזור םי הטבעת. כמו כן, לפעמים באיזור יש מעיין רטיבות צואתית וזה מתבטא בכתמים שיכולים להופיע על התחתונים. מרגיש בנוסף חוסר נוחות מידי פעם באזור הבטן התחתונה וריבוי גזים. מה זה יכול להיות? קבעתי תור לרופא אבל רציתי לשאול מה זה יכול להיות כי זה מטריד אותי. תודה.

לקריאה נוספת והעמקה
15/11/2014 | 20:36 | מאת: פרופ' עודד זמורה

אלון שלום, פורום זה נועד לספק מידע כללי על נושאים בתחום התמחותנו, ולצערי אין באפשרותנו וגם לא יהיה אחראי מצידנו לבצע אבחנות פרטניות או לתת יעוץ פרטני באינטרנט ללא בדיקה. ניתן לשקול נסיון טיפולי במשחת הגנה כנגד תפרחת חיתולים למריחה מקומית ובייצוב יציאות בתוסף סיבים טבעוני לשתיה על בסיס פסיליום שניתן לרכוש בכל בית מרקחת ללא מרשם. מעבר לכך, אם אין הטבה, מומלץ לפנות לכירורג קולורקטאלי / פרוקטולוג לבדיקה והכוונת הטיפול. מעט מידע כללי על גרד אנאלי: גרד סביב אזור פי הטבעת הינו תופעה שכיחה, ויכולה להיות מורגשת יותר בלילה או לאחר יציאה. לעיתים נוצר דחף מתמיד ובלתי נשלט לגרד, הפוגע קשות באיכות החיים ויכול לפגוע בעור סביב פי הטבעת. גרד אנאלי יכול להיגרם ממספר גורמים, ולעיתים הוא קורה ללא סיבה ספציפית שניתן להצביע עליה. אחת הסיבות יכולה להיות ניקוי יתר של אזור פי הטבעת, או לחות סביב פי הטבעת כתוצאה מהזעה מוגברת. במקרים של קושי בשליטה בסוגר פי הטבעת, דליפה של צואה הינה סיבה נוספת. בחלק מהאנשים צואה רכה או מגרה יכולה להיגרם עקב שתייה בכמות ניכרת. גרד יכול להיות קשור גם לשתיית אלכוהול ובעיקר בירה, חלב, מיץ הדרים, ומשקאות המכילים קופאין כמו: קפה,תה וקולה, ומאכלים כמו שוקולד, פירות, עגבניות ופופקורן. סיבות אחרות והרבה פחות שכיחות לגרד סביב פי הטבעת כוללות תולעים, פסוריאזיס, אקזמה, טחורים, פיסורה אנאלית, זיהומים ואלרגיות. כאמור די נדיר שטחורים פנימיים מתבטאים העיקר בגרד, וזה יכול לקרות בעיקר אם בעקבות הטחורים יש דליפה של נוזל באיזור פי הטבעת. קנדידה בנרתיק יכולה לעיתים לגרום לפריחה בעור סביב פי הטבעת ולהביא לגרד, אך גם זה אינו שכיח. חשוב להיבדק על ידי כירורג קולורקטאלי, המומחה לבעיות אלו, כדי לנסות והבדיל בין סיבות שונות אלו, שהטיפול בהן לעיתים שונה. במקרים בהם לא נמצאת סיבה ספציפית לגרד, הטיפול כולל בעיקרו אמצעים לשמירה על עור פי הטבעת, והמנעות ממאכלים ומשקאות שיכולים להגביר גרד שהוזכרו למעלה. בין האמצעים המקומיים: להימנע מטראומה נוספת לאזור הנגוע: לא להשתמש בסבון מכל סוג שהוא, לא לשפשף את האזור, להשתמש במגבונים לחים לנגב ובנגיעות, להשתדל לא לגרד. גרוד גורם לנזק נוסף שמחמיר את הגרד. להימנע מלחות באזור האנאלי: בגדים תחתונים מכותנה, להימנע משמוש באבקות מבושמות להשתמש רק במשחות הניתנות ע"י הרופא המטפל, או במשחות הגנה כנגד תפרחת חיתולים שניתן לקנות בכל בית מרקחת ללא מרשם. מומלץ להמנע ממשחות המכילות סטרואידים. להימנע משתייה מוגברת במקרים עמידים לטיפול שמרני ניתן להשתמש במשחה של חומר הנקרא קפסאין, על פי הוראות רופא בלבד.

15/11/2014 | 20:47 | מאת: אלון

תודה רבה על התגובה המפורטת. רציתי לציין שמעבר לגירוד הרבה יותר מטריד אותי ההפרשה הצואתית (מעין רטיבות צואתית שמופיעה מידי פעם, בעיקר בשעות שלאחר מתן צואה ולפעמים מתבטאת בכתמים על התחתונים) נראה לי מלחיץ, מטריד ולא נעים. האם יש סיבה לדאגה?

מנהל פורום כירורגיה קולורקטלית ופרוקטולוגיה