בעיה כואבת, לא ברורה וחוזרת- אבצס?

דיון מתוך פורום  כירורגיה קולורקטלית ופרוקטולוגיה

06/09/2014 | 23:31 | מאת: בן 40

שלום פרופ', בן 40, בריא בדר"כ. סיבוב ראשון (אפריל-מאי) לפני כ-5 חודשים הופיע גוש עמוק בפירנאום (מיד מתחת לשק האשכים) מלווה בכאבים מתגברים. הכאבים הנם מתחת לשק האשכים, "בפנים". אין כל כאבים סביב פי הטבעת. ישנה הקרנה של הכאב למרכז הישבן השמאלי. בבדיקת אולטראסאונד נמצאה הסננה שומנית בגודל 4 ס"מ. נבדק ע"י פרוקטולוג - לא נמצא כל קשר לרקטום. נבדק ע"י אורולוג - לא נמצא כל ממצא אורולוגי. טיפול באנטיביוטיקה (3 שבועות - אוגמנטין) צמצם הגוש והעלים הכאב. סיבוב שני (יוני- אמצע אוגוסט) לאחר חודש, הגוש חזר לגדול והכאבים שבו. טיפול חוזר באנטיביוטיקה לא שיפר. לאחר חודש נוסף, הכאבים הפכו עזים ובלתי נסבלים, הגעה למיון שיבא ואשפוז בכירורגית. טיפול במורפיום להרגעת הכאבים ולאחר מכן אנטיביוטיקה ורידית (ציפרוגיס ופלגיל). נבדק ע"י פרוקטולוגים - לא נמצא כל קשר לרקטום. נבדק ע"י אורולוגים - לא נמצא כל ממצא אורולוגי. בוצעה בדיקת CT שלא תרמה לאבחון. בוצעו 2 בדיקות אולטראסאונד, בתחילת האשפוז ובמהלכו. נמצא גוש מאורך (5 ס"מ). נמצא כי האנטיביוטיקה גורמת לנסיגה בגודל הגוש ולשיפור בעוצמת הכאב. חשד לאבצס פריאנאלי. בעקבות השיפור, שחרור מהאשפוז לאחר 5 ימים והמשך אנטיביוטיקה לשבועיים נוספים (סה"כ 3 שבועות - ציפרוגיס ופלגיל). הכאבים חלפו והגוש הצטמצם. בוצעה בדיקת MRI בעת סיום האנטיביוטיקה, אשר לא מצאה כל קשר לרקטום. עם זאת, הועלתה באבחנה השערה לטרקט פיסטולרי. הוחלט להיוותר במעקב למקרה והכאבים ישובו. סיבוב שלישי (אמצע אוגוסט- ?) לאחר שבועיים "שקטים", הגוש שב לגדול, הכאבים חזרו וממשיכים להתגבר. נבדק ע"י פרוקטולוג - לא נמצא כל קשר לרקטום. ציין כי יכול להיות שצריך לבצע ניתוח ע"י כירורג פרוקטולוגי ואורולוג בכירים על מנת לפתוח בזהירות ולבדוק את הנושא, כולל ביופסה. המיקום מאוד רגיש ובעייתי - עמוק סמוך מאוד לצינור השופכה. מניסיון העבר, אני משער כי בעוד שבועיים הכאבים יגיעו שוב לרמה בלתי נסבלת ואאלץ להתפנות למיון. נראה כי גם אורולוגים וגם כירורגים פרוקטולוגים לא מאתרים ממצאים בתחום שלהם. אין עדויות לפסטולה, לא נמצא קשר לפי הטבעת, המערכת האורולוגית פועלת כשורה לחלוטין. אני מאוד מוטרד מכך שהרופאים (ביניהם בכירים ומוכרים) לא נפגשו עם מקרה מסוג זה ולא ברור להם בודאות כיצד כדאי להתקדם. אני לא רוצה להגיע להליך חירום לא מתוכנן, אלא מעוניין לאבחן הבעיה בצורה מוחלטת. אשמח לעצתך והכוונתך מה כדאי לעשות. אולי הצבעה על בדיקה/מרפאה/מכון/דיספלינה/מומחה/כל דבר אחר שעשוי לשפוך אור, להכיר מקרים מסוג זה. תודה רבה מראש.

13/09/2014 | 22:20 | מאת: פרופ' עודד זמורה

שלום רב, צר לי לשמוע על סבלך. ככלל, נראה לי שבסופו של דבר, לא תהיה הרירה, אלא לקחת אותך לחדר ניתוח בעת התלקחות, ולנקז את האבצס. יחד עם זאת, לצערי אין באפשרותנו וגם לא יהיה אחראי מצידנו לבצע אבחנות פרטניות או לתת יעוץ פרטני באינטרנט מבלי להכיר את כל פרטי המקרה וללא בדיקה. מבחינת בדיקות ההדמיה, נראה כי למכוון זוית ההסתכלות של הכירורגיה הקולורקטאלית/ פרוקטולוגיה עברת את הבדיקות שאנו לרוב מבצעים במצבים אלו.

מנהל פורום כירורגיה קולורקטלית ופרוקטולוגיה