דרמקובין

דיון מתוך פורום  כירורגיה קולורקטלית ופרוקטולוגיה

27/06/2014 | 18:42 | מאת: נתי

שלום אני סובל מגרד בפי הטבעת, גם בחלק הפנימי. כמו כן לאחר יציאות אף שאני מנקה את עצמי, האיזור מפריש כנראה צואה וזה מעורר גרד אז, מה שמאלץ אותי לגרד או לדחוץ טישיו על מנת לספוג את ההפרשות. כמו כן לעיתים אני סובל מטחורים (פנימיים), ובימים האחרונים שמתי לב לטחור שלא ממש יצא החוצה (לכן לא מכאיב) עם קריש דם. בביקור אצל פרוקטלוג הומלץ לי על ריכוך יציאות וכן נאמר לי שיש פטריה ועלי להשתמש בדרמקומבין למשך חודשיים. ראיתי בעלון תרופה שיש בזה גם סטרואידים. מה שקצת גורם לי לחשש בשימוש ממושך. בפרט שכתוב בעלון "אם לא חל שיפור במצבך תוך שבוע יש לפנות לרופא". האם מקובל לתת טיפול לפטריה בפי הטבעת לזמן כה ארוך? האם שימוש ממושך לא גורם לבעיות כלליות ו/או מקומיות? במידה ויש בעיה, האם עלי לוודא שוב עם הרופא שאכן הבנתי נכון שעלי לקבל טיפול במשך חודשיים? (קיבלתי מרשם ל2 שפופרות כשכתוב במרשם פעמיים ביום למשך 22 יום, והרופא אמר לי בעל פה שהמחשב לא מאפשר לו לתת יותר, אז עלי לבקש בהמשך לרופא משפחה עוד). האם שימוש ממושך בדרמקומבין דורש מעקב כלשהי (בדיקות דם וכו') ? מה הההבדל בין קרם למשחה? (קיבלתי קרם) ושאלה כללית, מה ההמלצות לגבי ניקיון לאחר יציאות? שטיפה עם מים לבד? עם סבון? תודה רבה

30/06/2014 | 22:26 | מאת: פרופ' עודד זמורה

נתי שלום רב, ככלל, ניתן להשתמש במשחת דרמקומבין או בקרם למשך הזמן שציינת ללא מעקב מיוחד. כמובן שאם בשימוש בתכשיר מופיעה החמרה מקומית יש להפסיק את השימוש ולפנות לרופא. לגבי שטיפה לאחר יציאה, אין בעיה לשטוף עם או בלי סבון (מומלץ סבון היפואלרגני) אך מומלץ לנגב ללא שפשוף. מעט מידע כללי על גרד אנאלי: גרד סביב אזור פי הטבעת הינו תופעה שכיחה, ויכולה להיות מורגשת יותר בלילה או לאחר יציאה. לעיתים נוצר דחף מתמיד ובלתי נשלט לגרד, הפוגע קשות באיכות החיים ויכול לפגוע בעור סביב פי הטבעת. גרד אנאלי יכול להיגרם ממספר גורמים, ולעיתים הוא קורה ללא סיבה ספציפית שניתן להצביע עליה. אחת הסיבות יכולה להיות ניקוי יתר של אזור פי הטבעת, או לחות סביב פי הטבעת כתוצאה מהזעה מוגברת. במקרים של קושי בשליטה בסוגר פי הטבעת, דליפה של צואה הינה סיבה נוספת. בחלק מהאנשים צואה רכה או מגרה יכולה להיגרם עקב שתייה בכמות ניכרת. גרד יכול להיות קשור גם לשתיית אלכוהול ובעיקר בירה, חלב, מיץ הדרים, ומשקאות המכילים קופאין כמו: קפה,תה וקולה, ומאכלים כמו שוקולד, פירות, עגבניות ופופקורן. סיבות אחרות והרבה פחות שכיחות לגרד סביב פי הטבעת כוללות תולעים, פסוריאזיס, אקזמה, טחורים, פיסורה אנאלית, זיהומים ואלרגיות. כאמור די נדיר שטחורים פנימיים מתבטאים העיקר בגרד, וזה יכול לקרות בעיקר אם בעקבות הטחורים יש דליפה של נוזל באיזור פי הטבעת. קנדידה בנרתיק יכולה לעיתים לגרום לפריחה בעור סביב פי הטבעת ולהביא לגרד, אך גם זה אינו שכיח. חשוב להיבדק על ידי כירורג קולורקטאלי, המומחה לבעיות אלו, כדי לנסות והבדיל בין סיבות שונות אלו, שהטיפול בהן לעיתים שונה. במקרים בהם לא נמצאת סיבה ספציפית לגרד, הטיפול כולל בעיקרו אמצעים לשמירה על עור פי הטבעת, והמנעות ממאכלים ומשקאות שיכולים להגביר גרד שהוזכרו למעלה. בין האמצעים המקומיים: להימנע מטראומה נוספת לאזור הנגוע: לא להשתמש בסבון מכל סוג שהוא, לא לשפשף את האזור, להשתמש במגבונים לחים לנגב ובנגיעות, להשתדל לא לגרד. גרוד גורם לנזק נוסף שמחמיר את הגרד. להימנע מלחות באזור האנאלי: בגדים תחתונים מכותנה, להימנע משמוש באבקות מבושמות להשתמש רק במשחות הניתנות ע"י הרופא המטפל, או במשחות הגנה כנגד תפרחת חיתולים שניתן לקנות בכל בית מרקחת ללא מרשם. מומלץ להמנע ממשחות המכילות סטרואידים. להימנע משתייה מוגברת במקרים עמידים לטיפול שמרני ניתן להשתמש במשחה של חומר הנקרא קפסאין, על פי הוראות רופא בלבד.

מנהל פורום כירורגיה קולורקטלית ופרוקטולוגיה