התרוקנות חלקית

דיון מתוך פורום  כירורגיה קולורקטלית ופרוקטולוגיה

17/06/2014 | 09:39 | מאת: שואלת

שלום פרופסור זמורה, השאלה שלי, לאחר יציאה שניה או שלישית ביום, הצואה יוצאת רכה, אם יש לי אפשרות לשטוף, אז זרם המים מוציא לפעמים עוד מלא צואה אבל לפעמים לא יוצא יותר כלום. התופעה רק בחודשים האחרונים, רוצה לשאול מדוע זה קורה ואם יש לתופעה טיפול. בכללי אני בכלל לא סובלת מעצירות. ההיפך, נוטה לכוון יציאות רכות. תודה.

23/06/2014 | 22:24 | מאת: פרופ' עודד זמורה

שלום רב, ככלל, אם את לא חשה אי נוחות ניכרת מכך שאולי בסיום היציאה ישנה שארית מסויימת שלא יצאה, אז זה לא מהווה בעיה רפואית. אם את חשה אי נוחות ניכרת שפוגעת באיכות חייך, או חווה קשיים ניכרים להתרוקן, מומלץ לפנות לגסטרואנטרולוג בעל התמחות ספציפית בתנועתיות מערכת העיכול או רצפת האגן או לכירורג קולורקטאלי / פרוקטולוג לבדיקה והכוונת הטיפול. מעט מידע כללי על עצירות וקשיי התרוקנות: עצירות כרונית היא בעיה מוכרת ורבים/ רבות סובלים ממנה. אמנם עצירות מוגדרת כפעולת מעיים לא תכופה, אולם בהגדרה רחבה יותר, עצירות מתייחסת גם לקושי להתרוקן, לצורך במאמץ בזמן היציאה, התרוקנות לא מושלמת (שאת אכן מתארת), ירידה בנפח הצואה וצורך בשימוש באמצעים על מנת להשיג יציאות סדירות. ישנן סיבות רבות היכולות לתרום לעצירות או לקושי בהתרוקנות, הכוללות בין היתר הרגלי תזונה לא נכונים, אורח חיים הכולל חוסר פעילות גופנית, התאפקות כתוצאה מחוסר תנאים להתפנות (כפי שנהגת תקופה ארוכה), שימוש יתר במשלשלים, "מעי עצל", ותפקוד או מבנה לא תקין של רצפת האגן. קיימים גם גורמים נוספים, אך תהיה הסיבה אשר תהיה, בכל מקרה של עצירות ממושכת מומלץ להיבדק אצל רופא מומחה בתחום. בירור לעצירות כולל בד"כ מלבד בדיקת כירורג קולורקטאלי המומחה בתחום זה, גם בדיקות עזר, כולל בדיקת תנועתיות המעי ותפקוד רצפת האגן. הטיפול תלוי במידה רבה בתוצאות הבירור, ובד"כ כולל גם הוספת סיבים למזון ושתיה רבה, ופעילות גופנית. טפול "התנהגותי" (ביופידבק) ולפעמים גם ניתוחי יכול להועיל אם מאובחנת בעיה בתנועתיות של המעי, או בעיה חסימתית ברצפת האגן. חשוב לציין כי במקרים רבים ניתן לעזור בבעיה זו ולשפר באופן ניכר את איכות החיים, ומומלץ לפנות למי מהרופאים העוסקים ספציפית בנושא זה (כירורגים קולורקטאליים או גסטרואנטרולוגים המתמחים בתנועתיות מערכת העיכול) שבקיאים באפשרויות הטיפול

מנהל פורום כירורגיה קולורקטלית ופרוקטולוגיה