רוקמת שד פיברוגלנדורלית - מדוע לא משבים לי???

דיון מתוך פורום  סרטן השד

16/08/2014 | 09:40 | מאת: יעל

בת 60, לפני 22 שנה סרטן שד (פחות מ1- ס"מ- לא עבר לבלוטות). מזה כ-10 שנים כבר רשום לי בתוצאות הממוגרפיה : מבנה רקמת השד בחלקו פיברוגלנדולרי ובחלקו שומני - (תמיד אני עוברת במקביל u.sשאלתי - האם רקמה שבחלקה פיברוגלנדולרית שכיחה בגיל 60 - מזה זה בעצם אומר,האם מקשה על פיענוח הממוגרפיה ובעצם מהווה סיכון? ואם כן מה עלי לעשות. בתודה מראש - יעל

17/08/2014 | 22:52 | מאת: אנה גולדברט

יעל היקרה שלום, שלחתי את השאלה לאחד היועצים ואני מקווה לתשובה בהקדם. בברכה, אנה

19/08/2014 | 23:45 | מאת: ד"ר עודד אולשה

יעל שלום קשה להסיק מסקנות מתשובה שהיא כנראה נלקחה מתבנית. יש לכולם וכולן רקמה שבחלקה היא פיברוגלנדולרית ובחלקה שומנית, רק שהחלק היחסי משתנה מאדם לאדם, וזה מה שלא רשום בתשובה שקיבלת. דווקא ישנה שיטת מיון לרקמות אלה לפי ה- AMERICAN COLLEGE OF RADIOLOGY, מאחד עד הרבה, עם המלצה להשלים את הבדיקה ע"י אולטרהסאונד במקרים שיש פחות רקמה שומנית מרקמה (ACR III או ACR IV). מאידך בהרבה מרכזים להדמייה של השד הבודק מוסיף גם אולטרהסאונד וגם בדיקה ידנית לממוגרפיה בכל בדיקה ובדיקה מסביות שונות, מבלי להתייחס לכמות היחסית של רקמת שומן לעומת רקמה פיברוגלנדולרית. אחת הסביות היא שיש אזורים "מתים" בכל בדיקות ההדמייה כמו אזור קפל השד התחתון ובקרבת דופן החזה במיוחד בקצה הפנימי של השד. בלי לדעת את היחס בין הרקמות אי אפשר להגיד אם יש סיכון יתר אבל אם כן, הסיכון הזה מוסיף מעט מאד סיכון לעומת גורמי הסיכון האחרים כולל סיפור עבר של סרטן שד. בברכה, ד"ר אולשה

מנהל פורום סרטן השד