סיבה וריפוי מהומוסקסואליות

דיון מתוך פורום  שרינק פרנדלי - ייעוץ פסיכולוגי לגברים הומואים, ביסקסואלים וא-מיניים

16/11/2014 | 18:09 | מאת: סקרן

פרופ' גידי שלום, אני מתאר לעצמי שכבר נשאלת רבות בנושא הזה. אני חייב להבין אחת ולתמיד. ברפואה של היום מפתחים תרופות למחלות שונות. מחלות נפש, מחלות גנטיות, מחלות רגילות וכד'. אין אחד שבעולם שיצליח לשכנע אותי שהומוסקסואליות היא אינה מחלה/פגם/ליקוי או איך שתקראו לזה. הרי בעולם מתוקן, בריא ונורמלי, זכר ונקבה יוצרים המשכיות וזה המצב התקין. אלא אם כן מישהו חושב הפוך שהנורמלי הוא הגייז והחריג הוא הסטרייט... משהו גורם לאדם להימשך אל בני מינו. משהו גורם לאדם לקיים יחסי מין שלא כבשגרה כפי שקיים בין זכר לנקבה. האם לא מעניין את המדע מה הסיבה ? מיליונים סובלים מכך, מיליונים בארון, מיליונים מתאבדים בשל כך, ועוד. מדוע לכל הרוחות אין מי שחוקר לעומק ומתייחס לזה כאל משהו המצריך פתרון לפחות לאלו שלא רוצים להיות גייז ? אני בטוח שגם רבים מאלה שהשלימו עם היותם גייז היו שמחים להיות סטרייטים. אני כותב את זה כי אני כל יום רואה ושומע על יוצאים חדשים מהארון, מתאבדים, סובלים, ועולם כמנהגו נוהג. מדוע לא מחפשים תשובה לסיבה להיותם גייז כדי לעזור להם? אם גייז היו אונסים כל אחד, מתאבדים בהמוניהם והמצב היה קריטי- היו משקיעים מאמצים לכיוון אחר. אבל נראה לי שהשלימו עם המצב לטובת אלו שרוצים להיות גייז. למה ? האם יש משהו באופק ? בפיתוח? במחקר ? איפה זה עומד? ושאלה נוספת, האם זה נכון שהסיבה להומוסקסואליות היא בעצם מהאמא? כלומר משהו ביולוגי באמא גורם לעובר להיות הומוסקסואל בבגרותו. ואיך זה קשור ביולוגית לאבא אם בכלל ?

שלום סקרן, הסיבה לכך שהומוסקסואליות גורמת סבל להומוסקסואלים נעוצה, בראש ובראשונה, ביחס השלילי של החברה הסטרייטית להומוסקסואלים ולאימוץ של יחס זה ע"י ההומוסקסואלים עצמם. אמנם אנו עדים לתהליך של ליברליזציה, אך עדיין בחוגים מסוימים ובאזורים מסוימים (למשל, במגזר החרדי ובפריפריה) עדיין קיימות דעות קדומות שליליות, שבחלקן מופנמות ע"י ההומוסקסואלים עצמם, דבר שגורם לשיעורי דיכאון גבוהים יותר ובמקרים קיצוניים לאובדנות. רבות משוקע לאורך השנים בניסיון להבין את הסיבות להומוסקסואליות, אך ראשית, הבנת הסיבה אינה מובילה תמיד ל"פתרון" (גם במקרים של מחלות קשות ואנו סבורים שהומוסקסואליות אינה מחלה, עפ"י כל האיגודים הרפואיים בעולם). שנית, אין לנו תשובה חד-משמעית באשר לסיבות. יש המצדדים בהסברים גנטיים, אף שעדיין לא נמצא גן הגורם הומוסקסואליות (וסביר להניח שלא מדובר בגן אחד ויחיד) ויש המדגישים גורמים סביבתיים. צירוף של אם דומיננטית ואב נעדר או חלש הוא אכן הסבר סביבתי נפוץ המקובל בגישה הפסיכואנליטית, אם כי לא חסרים סטרייטים המאופיינים ע"י צירוף הורי זה. בשורה התחתונה, אחזור ואדגיש כי עפ"י כל האיגודים המקצועיים הרלוונטיים הומוסקסואליות אינה נחשבת הפרעה נפשית והניסיון לטפל בה ממוקד בעזרה לאדם לקבל את נטייתו המינית ולהשלים איתה ועם עצמו. בברכה, פרופ' גידי רובינשטיין shrink-friendly.co.il

17/11/2014 | 12:57 | מאת: סקרן

גידי יקר, תודה על תשובתך המנומקת. אולם קצת קשה לי לקבל שהגישה של המדע היא כי לא מדובר במחלה. נכון, אולי זו לא מחלה אבל זה איזה שהוא ליקוי או פגם שכן המצב הנורמלי הוא יחסי מין בין זכר לנקבה. ואם אדם מסוים מקיים יחסי מין עם בני מינו זאת אומרת שמשהו לקוי אצלו. אי אפשר לקרוא לזה אחרת... אני לא כ"כ מסכים לכך שהסיבה לכך שהומוסקסואליות גורמת סבל להומוסקסואלים נעוצה, בראש ובראשונה, ביחס השלילי של החברה הסטרייטית להומוסקסואלים ולאימוץ של יחס זה ע"י ההומוסקסואלים עצמם. אני סמוך ובטוח שכל הומוסקסואל היה מעדיף להיוולד סטרייט. לכן זה גורם לקושי עצום ולשאלות "למה אני כזה" וזה מוביל לדכאונות והתאבדויות. לכן לא ברורה לי גישת המדע שנראה כאילו חיה עם זה ומשלימה עם זה כפי שציינת: "בשורה התחתונה, אחזור ואדגיש כי עפ"י כל האיגודים המקצועיים הרלוונטיים הומוסקסואליות אינה נחשבת הפרעה נפשית והניסיון לטפל בה ממוקד בעזרה לאדם לקבל את נטייתו המינית ולהשלים איתה ועם עצמו". רוצה לומר, אין מה לעשות - תתמודד עם זה ונעזור לך להתמודד, או בקיצור זה מה יש. חייב לדעתי להתייחס לזה כמו אל מחלה (או שם אחר) שיש למצוא לה פתרון ולו למען אלו שסובלים מכך. הרי מכל מחלה סובלים ויש או אין תרופה. גם מזה יש אנשים רבים שסובלים ואני בטוח שישמחו אילו ידעו שנמצאה הסיבה ובקרוב תפותח תרופה. דבר נוסף, לא הצלחתי להבין מתשובתך האם עד כמה שידוע הסיבה היא ביולוגית מהאם. כלומר, האמא היא שגורמת בילוגית לעובר להיות כזה

מנהל פורום שרינק פרנדלי - ייעוץ פסיכולוגי לגברים הומואים, ביסקסואלים וא-מיניים