שאלה בנוגע לתפקידו של ממונה הבטיחות בנושא חומרים מ

דיון מתוך פורום  בטיחות גהות ואיכות

07/08/2016 | 10:45 | מאת: אנה

שלום רב אני עובדת כאחראית רעלים בארגון אשר מחזיק חומרים מסוכנים - - רעלים כפי שמוגדרים בחוק חומ"ס - חומרים גיהותיים שאמנם אינם רעלים אך בעלי השפעה על הבריאות - וחומרים ששיכים לשתי הקטגוריות בארגון קיים אחראי רעלים (אני), וממונה בטיחות וכמובן היתר רעלים וכל הנדרש קיימת אי בהירות מהותית אצלנו בנוגע לאחריות כל אחד מבעלי התפקידים - אחראי רעלים וממונה בטיחות בנושא חומרים מסוכנים ואי הבהירות הזו בעייתית עבורנו מה בדיוק נדרש מכל אחד מבעלי התפקידים בנושא חומרים מסוכנים כדי שנדע כיצד עלינו לחלק בינינו את העבודה ותחומי האחריות למשל - הדרכת עובדים בנושא מיגון בזמן עבודה עם חומרים מסוכנים בדיקות סביבתיות פיקוח על מערכות המיגון הקיימות כגון מנדפים, מסיכות וידוא עמידה בתקנות בטיחות בעבודה בהקשר של חומ"ס וכד' אודה מאד לעזרה

התשובה כללית ומעט ארוכה. יש הרבה מאוד פרטים יחודיים לכל מפעל ומפעל, ואז יש לבצע שאילתא נקודתית. חשוב לעבוד בשיתוף פעולה בנושאים המשיקים לפעילות של כל אחד מכם. תפקיד ממונה הבטיחות מוגדר בחוק. תקנות ארגון הפיקוח על העבודה (ממונים על הבטיחות), תשנ"ו-1996 (א) מתפקידו של ממונה על הבטיחות לייעץ למעביד בכל הנוגע לחוקים, לתקנות ולתקנים בעניני בטיחות, לסייע לו ולאנשי צוות הניהול והתכנון בנוגע לבטיחות, גיהות, הנדסת אנוש ובריאות תעסוקתית של העובדים במפעל ולקדם את התודעה בנושאים אלה: (1) לאתר במפעל מפגעי בטיחות וגיהות, ולהודיע עליהם למעביד; (2) לוודא קיום התקני בטיחות וגיהות נאותים במפעל; (3) לדרוש הנהגת סדרי בטיחות וגיהות נאותים במפעל, בתהליכי העבודה, במיתקנים, במבנים, בציוד ובחומרים ובכל שינוי בהם; (4) לפעול לקיום הוראות תקנות ארגון הפיקוח על העבודה (מסירת מידע והדרכת עובדים), תשמ"ד-1984, ולהכנת תכנית להדרכת עובדים; (5) לוודא הכנת תכנית בטיחות ועידכונה כנדרש בתקנות ארגון הפיקוח על העבודה (תכנית בטיחות), תשמ"ד-1984; והתקנה העדכנית משנת 2013 (6) לוודא ביצוע הוראות תכנית בטיחות שהוכנה במפעל והכללת דרישות בטיחות וגיהות בהוראות עדכניות לשימוש, הפעלה, תחזוקה, איחסון בטוח של ציוד, של חומרים ושל תהליכי עבודה במפעל; (7) לברר סיבותיהן ונסיבותיהן של תאונות עבודה ומחלות מקצוע במגמה להפיק לקחים, לערוך בכתב ממצאים ומסקנות הבירורים ולהציע למעביד צעדים מתאימים למניעת הישנות התאונות; לוודא הדרכת העובדים באשר לנסיבות התאונות ומחלות מקצוע והלקחים שהופקו; (8) לרכז את כל המידע והתיעוד הקשור לתאונות עבודה ומחלות מקצוע שאירעו במפעל; (9) להכין הוראות בטיחות וגיהות ותמצית בכתב של מידע על הסיכונים בעבודה, פרסומן ועדכונן. להשגיח על ביצוע הוראות בטיחות וגיהות ולדווח למעביד על כל מקרה של הפרתן; (10) לוודא סימון חומרים, ציוד ותהליכי עבודה מסוכנים והתקנת שילוט הדרכה לשימוש בציוד מגן אישי; (11) לוודא ביצוע ביקורת ומעקב על המצב התקין של התקני בטיחות וגיהות, ציוד מגן אישי, של כלי עבודה ושל ציוד החייב בדיקות תקופתיות על פי דין, על פי הוראות היצרן ולפי כללי מקצוע מקובלים; (12) לוודא קיום שגרת בדיקות רפואיות לעובדים במפעל החשופים לגורמים שלגביהם קיימת דרישה לעריכת בדיקות אלה; (13) לוודא ביצוע בדיקות סביבתיות תעסוקתיות על ידי מעבדות מוסמכות, כאשר קיימת דרישת בדיקה כאמור בחוק או בתקנות; לתעד את ממצאיהן של בדיקות כאמור ולהביא לידיעת המעביד והעובדים את השלכותיהן והאמצעים שיש לנקוט; (14) לקבוע הסדרים שיבטיחו תנאי בטיחות וגיהות נאותים, בהעסקתם של קבלני חוץ; (15) לשתף פעולה עם ועדת הבטיחות המפעלית, ולמסור לה את כל המידע הנדרש לפעילותה השוטפת; (16) להורות על הפסקת העבודה כאשר נשקפת סכנה מיידית לחייו או בריאותו של עובד, ולדווח על כך מיד למעביד או לנציגו במקום העבודה; (17) לוודא קיום תכנית ושגרת תרגילים למצבי חירום; (18) לדווח למפקח עבודה אזורי, על פי דרישתו, על פעולותיו להעלאת רמת הבטיחות והגיהות ומניעת סיכונים במפעל; (19) להילוות אל מפקחי עבודה בביקורי הפיקוח במפעל, אם יידרש לכך. (ב) הממונה על הבטיחות מוסמך להיכנס לכל מקום במפעל שבו מועסקים עובדים, לבדוק את סידורי הבטיחות והגיהות, ולנקוט בכל הפעולות הנדרשות לצורך מילוי תפקידו כאמור בתקנת משנה (א). תפקיד אחראי רעלים מוגדר בהנחיות של המשרד להגנת הסביבה במסגרת התנאים להיתר הרעלים. שונה לגמרי, לא הגדרה בחוק. בחוק מוגדר בעל ההיתר. מלבד נושא היתר הרעלים, שאר התפקידים ברמה של הנחיות בלבד (אלא אם מוגדר אחרת בתנאים להיתר, הטפסים המצורפים לרשימת החומרים המאושרים להיתר) - לטפל בנושא היתר רעלים (לאחר מינוי על ידי בעל ההיתר) - לוודא אחסון נאות של חומרים מסוכנים ופסולת חומרים מסוכנים - לוודא פינוי נאות של פסולת חומרים מסוכנים - לוודא שילוט נאות - לוודא שינוע נאות בתוך המפעל - לוודא זמינות ציוד, צוותים ותרגילים למקרה של אירוע חרום חומרים מסוכנים - לספק מידע לבעל ההיתר ועובדי המפעל בשאלות בנושאי חומרים מסוכנים (אחסון, שינוע, שילוט). ממונה הבטיחות בכל מה שקשור לעובדים להנהלה ולמינהל הבטיחות. אחראי רעלים בנושאים הטכניים מול המשרד להגנת הסביבה. אחראי רעלים אחראי שחומר שנדרש להיתר רעלים יופיע בהיתר. לפעמים מדובר בריכוזים גבוהים וכמויות גדולות, רק אז ידרש החומר להיתר, ורק אז אחריות אחראי רעלים. כך, שיכול להיות שחומר לא יהיה בהיתר והוא בבקרה של ממונה הבטיחות, לפי הנחיות אחסון, שילוט, שינוע ופינוי פסולת של אחראי רעלים. בעוד שמבחינת בטיחות ובריאות העובדים כל חומר וכל כמות חומר נדרשת להדרכה ולבקרה מול העובדים (נושא בטיחות ובריאות בתעסוקה, לא מתיחס לאחראי רעלים). אחראי רעלים אמור לעזור לממונה הבטיחות במתן מידע, והסברים על החומרים. אם אחראי רעלים לא בקי או לא יודע התשובה, יש להעזר באנשים שיש להם המידע. נושא מיגון העובדים (לא צוות חרום) באחריות ממונה הבטיחות, יכול להעזר באחראי רעלים לקבלת מידע ניטור סביבתי-תעסוקתי, באחריות ממונה בטיחות בלבד מנדפים, אוורור מסכות ונושאים נלווים – באחריות ממונה הבטיחות (ואחזקה, בודק מנדפים, בהתאם לתכנית ניהול הבטיחות)

10/08/2016 | 14:28 | מאת: אנה

ד"ר קויפמן תודה רבה אבקש לברר דבר נוסף, קצת רגיש... - ביקשתי ממקום העבודה לקבל הנחיות מיגון אישי לכלל העובדים וגם לעצמי - באילו מסיכות להשתמש, כפפות, מה הסיכונים וכו בתהליכים ובאתרי העבודה השונים אצלנו כדי שאדע כיצד להגן על עצמי וגם להעביר את המידע הלאה לעובדים מקום העבודה לא הסכים לספק לי את המידע בטענה שאני זאת שאמורה לדעת זאת הבעיה היא שאני לא יודעת לספק את ההנחיות. למרות שאני כימאית ומבינה את גליונות הבטיחות במה שקשור לבטיחות וגהות אני לא מתמצאת - אני לא יודעת להסיק מתהליך אילו חומרים נפלטים ובאילו כמויות במיוחד כאשר מדובר על מספר רב של תהליכים פניתי לממונה הבטיחות והוא לא יודע ביקשתי להביא יועץ חיצוני גיהותן - לא הסכימו פניתי לרופאה תעסוקתית בתקווה לקבל ממנה הנחיות מיגון והיא שלחה אותי עם מכתב למנהל שלי שיש לספק לי הדרכה בנושא - עדיין מקום העבודה מסרב תוכלי להציע לי כיצד לפעול?

תפקידו של ממונה הבטיחות להגדיר ציוד מגן אישי לעובדים. כמובן ניתן להעזר ביועצים חיצוניים אם הממונה לא מסתדר לבד. המנכ"ל יכול לבקש את עזרתך בנושא אבל זה לא בהגדרת אחראי רעלים. מעבר לזה אין לי יכולת להגיב. מה שאת מתארת זו בעיה פנים ארגונית של מאבקי כוח, סמכויות, אולי אי רצון לקחת אחריות, יחסי עבודה עכורים, בזה אנחנו לא מתערבים. אך, ארגון שלא נעים לעבוד בו, תמיד אפשר לחפש מקום עבודה יותר ידידותי.

11/08/2016 | 13:45 | מאת: אנה

התיאור שלך של הדברים מייצג את המציאות אני מנסה למצוא פתרון שלא יצריך ממני להחליף מקום עבודה בגלל כל מיני שיקולים אבל האפשרות לעזוב נמצאת על הפרק

מצטערת שזה המצב בארגון ושאני לא יכולה לעזור מעבר לתשובות כאן. נקווה שישתפר.

מנהל פורום בטיחות גהות ואיכות