כאבים בעצם הזנב

דיון מתוך פורום  אורתופדיה

23/11/2014 | 10:42 | מאת: לינור

ד"ר לב-אל שלום, אני בת 27. מזה כחצי שנה יש לי כאבים בעצם הזנב. הכאב החל להופיע לאחר ישיבה מאוד מאוד מרובה במקום עבודתי הקודם. הכאב כאמור מופיע בזמן ישיבה (מתגבר בעיקר בזמן ישיבה ארוכה) וגם בעת מעבר מישיבה לעמידה. מזה כשלושה חודשים שהינני בבית ללא עבודה, ושמתי לב שכאשר אני יושבת פחות במהלך היום הכאב חלש יותר. ניגשתי ל-2 אורתופדים להתייעצות בנושא. הראשון אמר לשבת על כרית, בלי לבדוק או לתשאל אותי. השני (לאחר שבדק נקודה מסוימת בגב התחתון וראה שהיא תקינה) ביקש שאשב על כרית מיוחדת עם פתח באזור עצם הזנב - במידה וישנה הקלה מדובר בקוקסידיניה, ובמידה ולא נתן לי הפניות לרנטגן ומיפוי עצמות spect כדי לוודא שחלילה לא מדובר בגידול (אמר שגם אם הרנטגן תקין אצטרך לעשות מיפוי עצמות), וכן הפנייה לפרוקטולוג כדי לוודא שלא מדובר בטחורים או בכאב שנובע מפי הטבעת. לרוב כאשר אני יושבת מעל לרבע שעה על הכרית עם הפתח האחורי, שוב עולה הכאב בעצם הזנב (אני מרגישה כאילו מופעל יותר לחץ על האזור משום מה). בימים האחרונים הכאב מופיע גם בזמן שכיבה על הגב. לא קיימים סיפטומים נוספים כגון חום, ירידה במשקל, בחילות, הקאות וכדומה. יחד עם זאת, שרירי הצוואר כל הזמן תפוסים לי, ולעיתים נדירות גם הגב התחתון בצד אחד כואב (ייתכן שהדבר נובע מיציבה לא נכונה בגלל הכאבים בעצם הזנב?! או שמא מדובר במשהו אחר?!). השאלות שלי הן: 1. ראשית, אשמח לשמוע את דעתך בנושא באשר למקור הכאבים. 2. האם יש צורך לעשות את הבדיקות הללו? האורתופד המליץ שכן, רופא המשפחה המליץ שלא. 3. בגלל שאני מאוד צעירה, וגם חושבת להכנס להריון בעוד כמספר חודשים, אני חוששת לעשות את הבדיקות שהרופא הפנה אותי אליהן (רנטגן ומיפוי עצמות) בגלל הקרינה. האם ישנה קרינה בבדיקת מיפוי העצמות? חלק מהאתרים הרפואיים בהם קראתי וחלק מהרופאים איתם התייעצתי אמרו שיש קרינה והיא קרינה מצטברת שעשויה להשפיע בעתיד ולהגדיל סיכונים לחלות בסרטן. לעומת זאת, בחלק מהאתרים הרפואיים וחלק מהרופאים ששאלתי אמרו שהחומר הרדיואקטיבי הינו מועט מאוד וכולו יוצא בשתן לאחר 12 שעות כך שלא נשארת קרינה כלל ואין סכנה בבדיקה בכלל. כך שאני מאוד מבולבלת ודואגת בנושא... 4. מה ההבדל בין מיפוי עצמות רגיל למיפוי עצמות spect? האם spect היא בדיקה עם מכשיר ה-ct? האם ב-spect הקרינה גדולה יותר? 5. לאור מה שהאורתופד אמר, שבמידה והרטגן יהיה תקין עדיין אצטרך לעשות מיפוי עצמות - האם יש צורך לדעתך לעשות את הרנטגן או שישר לעשות את המיפוי? (כדי לא להחשף לכ"כ הרבה קרינה...) 6. ידוע לי שבדיקת ה-mri בוחנת לרוב רקמות רקות וגם איננה מאושרת בקופות החולים לרוב עקב עלותה. יחד עם זאת, האם בדיקת ה-mri יכולה להוות חלופה לבדיקות שהאורתופד שלח אותי אליהם? 7. אילו טיפולים קיימים לטיפול והקלה בכאבים מסוג זה? המון תודה, וסליחה על אורך ההודעה.

1. מקור הכאב הנו הדבר הראשון שצריך לזהות וזה אומר קודם כל למקם.המקום יכול וצריך להעשות עלידי א.בדיקה ידנית שזה אומר מישו ישוש לארוך העצה וה"עוקץ" ובדיקה רקטלית שזה אומר להכניס אצבע לתוך פי הטבעת ולמשש את העוקץ( קוקציקס) מבפנים ולבדוק את היציבות שלו ואת המיקום שלו שכן הקוקציקס יכול להיות במצב של נקע כלומר שחלקו התחתון זז קדימה או אחורה או שמאלה הוא יכול גם להיות שבור . זו הסיבה שהופנית לפרוקטולוג למרות שאורתופד " בטעם של פעם " הי העושז זאת לבד ( בהסכמתך כמובן) צעד שני למיקום הבעיה הוא מה שנקרא צילום דינמי מי שזה צילום מן הצד פעם אחת בעמידה ( או שכיבה על הצד ) ופעם שניה בישיבה תוך כדי השענות אחורה. יש מקו םלמיפוי עצמות כאשר חושדים ב שבר, זיהום או גידול . אני מתפלא על רופא המשפחה שלך ששכח כנראה מהי רפואה של ממש. 2. יש קרינה במיפוי עצמות זו קרינת גאמא ומבחינה כמותית היא דומה לקרינה בעת ביצוע ט"מ ( CT ) של גב תחתון. 3. SPECT זה מניפולציה טכנית שמאפשרת לראות "שכבות" מה שמגדיל את הרזולוציה אין בה תוספת קרינה 4. בדיקת המר"י היא בהחלט עדיפה על מיפי עצמות אבל חשוב לושדא שאמנם תבוצע בדיקה של ה"עוקץ" שכן זו בדיקה נדירה והפרוטוקול הרגיל כולל בדיקה של עמוד השדרה והעצה( סקרום ) בלי העוקץ הטיפולים תלויים באבחנה. במקרה שברור שסיבת הכאב היא חבלה הזמן יעשה את שלו יחד עם תרופות משכעחות כאב. ו/או נגד דלקת. יש שיטות שונות להוריד את הלחץ המקומי יש שמטפלי במסג' במקרים מתאימים מזריקים סטרואידים למקום, יש שיטה של צריבת עצבים בצבר עצבי שנמצא בחלק הקדמי של החוליה הראשונה של העוקץ צבר זה נקרא " גנגליון אימפר(IMPAR ). כשיכלו כל הקיצים ניתן לעשות ניתוח ולהוציא חתיכת קוקציקס שבור.

מנהל פורום אורתופדיה