אחרי טיפולים כימותרפים-לא מצליח לרדת במשקל

דיון מתוך פורום  תזונה קלינית

08/08/2016 | 18:14 | מאת: אבי

שלום רב. אני בן 47 ובשנה האחרונה חליתי בסרטן ועברתי טיפולים כימותרפים. החלמתי מהסרטן אך אינני יכול לחזור לעבודה שבה עבדתי בתור מתקין(עבודה פיזית) כי אני סובל כעת מנוירופתיה עקב הטיפולים הכימותרפים שעברתי. אני כבר 4 חודשים יושב בבית מאז שהחלמתי ולא יכול לעשות אפילו ספורט (למעט הליכה)בגלל הנוירופתיה והכאבים הנוירופתים שיש לי. הבעיה שלי שאני מתחיל לעלות במשקל ואינני מצליח לעצור זאת. אני עולה בממוצע ק"ג אחד במשך שבוע וזאת למרות שהתזונה שלי מאוזנת ואינני אוכל חטיפים,מתוקים,דברי מאפה ואפילו לחם הפסקתי לאכול,אך שום דבר לא עוזר. התפריט היומי שלי בנוי כך. בבוקר-אחרי כוס קפה עם כפית שטוחה של סוכר אני אוכל דיסה משיבולת שועל שאחריה אני לא אוכל כלום עד הצהריים.רק שותה מים. בצהריים-אוכל ארוחה מלאה,בדר"כ אורז(רגיל)עם עוף או בשר-הפסקתי אפילו לאכול תפו"א שמלא פחמימות. בערב-סלט גדול עם קומץ אגוזי מלך וחמוציות מתובל אך ורק בשמן זית,לימון,מלח ופלפל. בין הארוחות,אני אוכל מידי פעם פירות ושותה אך ורק מים. למרות הנ"ל,אני עולה במשקל ק"ג במשך שבוע. המשקל שלי לפני מחלת הסרטן היה 72ק"ג והיום 77ק"ג. ראוי לציין שלפני המחלה,אכלתי חופשי מכל הבא ליד ולא בצורה מסודרת ומאוזנת עם מאכלים בריאים כמו היום,אך מצד שני,עקב סוג העבודה שלי,הייתי כמעט כל היום על הרגליים ומן הסתם הייתי פעיל ואקטיבי ולא פסיבי כמו היום. שכחתי להזכיר גם שמאז שהרגשתי שאני עולה במשקל,התחלתי לעשות הליכות כמעט כל יום במשך שעה למרות הכאבים הנוירופתים שיש לי,אך שום דבר לא עוזר ואני ממשיך לעלות במשקל. בנוסף,גם הכולסטרול הרע שלי עלה מ-180 לפני המחלה ל-220 כיום וזאת למרות שאני כמעט ולא אוכל מאכלים שאמורים לגרום לכולסטרול לעלות. אודה לך אם תוכל לייעץ לי איך בכל זאת לנסות לרדת במשקל ואיך להוריד את הכולסטרול וסליחה מראש על ההודעה הארוכה. אבי

שלום אבי, מבינה את תסכולך אך לצערי "בשלט רחוק" קשה מאוד לייעץ להורדת משקל וכולסטרול, כיוון שזהו תהליך ארוך הדורש ליווי והכרות עם המטופל. אתן לך דוגמאות ממה שרשמת: למשל "דייסה משיבולת שועל"- אפשר להכין מ30 גר' ש.שועל על בסיס מים בלבד, ואז מדובר על סביבות ה100 קל', או מ60 גר' ש.שועל וכוס חלב 3%, עם תוספות שונות כגון חמוציות, אגוזים, המתקה בדבש/סילאן ועוד ועוד.. וכך הגענו למעל 400 קל'. עוף או בשר יכולים להכיל הרבה שומן (ומסוג הרווי-זה המעלה את הכולסטרול), ואורז לבן אינו משביע כל כך (ואגב- כמות הפחמימות דומה אם לא זהה בין מנות שוות של אורז ותפו"א מבושל) כך שייתכן שמעבר לדגנים מלאים/קטניות והוספת ירקות לא.צהריים תוך בחירת נתחים רזים בלבד של בשר תעשה הבדל גדול. ומה מכיל הסלט בערב? יש אנשים שבשבילם אפונה/תירס זה עדיין "סלט" אך הם מכילים כמובן יותר קלוריות מירקות הסלט כגון מלפפון עגבנייה וכד', וישנה שאלה לגבי כמות השמן בסלט- כפית? כף? 2 כפות? ההבדלים (הקלוריים) משמעותיים מאוד אגוזי מלך וחמוציות יכולים להוסיף שפע של קלוריות לסלט, וגם משנה כמה פירות אתה אוכל ביום, והאם מה שרשמת זה כל מה שאתה אוכל בלבד? ללא שום דבר נוסף? הרבה שאלות... אני מניחה שגם לא כל יום נראה כך ויש ימים עם יותר מזון/מזון שונה ב ק י צ ו ר... אני מקווה שהבנת שייעוץ תזונה "בהתכתבות" אינו הדרך :) יש להפגש באופן קבוע עם דיאטן/ית אשר יכירו אותך ואת סדר יומך, מה אתה אוהב ואיך לשלב זאת בתפריט תוך היזון חוזר על ידך ושינוי מתמיד לפי ההתקדמות. כמובן שיש לקחת בחשבון שעם רמת פעילות גובהה כמו שהיתה לך וכעת הליכה בלבד (אם כי זה מצויין ותמשיך ככה!) הירידה אולי איטית יותר, אך חייב פה ליווי מקצועי מקווה שעניתי בפירוט מספיק והרבה הרבה בהצלחה ורק בריאות!

מנהלי פורום תזונה קלינית