תזונה בקרוהן

דיון מתוך פורום  תזונה קלינית

17/07/2016 | 11:17 | מאת: ליאת

שלום אובחן לפני כמה שנים מקרוהן מעי דק וגס ובינתיים מצליחה לשמור על זה בלי תרופות יציב, רוב הימים בלי שלשולים וזאת באמצעות תזונה קשוחה: בלי לאכול בחוץ, בלי גאנק פוד ומזון משומר ובלי מוצרי חלב. וגם דיאטה עם מעט סיבים כי מאכלים עם יותר סיבים גרמו לי ליותר כאבי בטן וגזים. לכן אוכלת רק לחם רגיל ולא מלא, בלי אורז מלא רק רגיל, בלי קורנפלקס ובלי ירקות ופירות פרט למלפפון מקולף ( אוכלת 2 מקולפים בבוקר ) וגזר וקישוא ודלעת ממרק. רציתי לשאול 1. איך בקרוהן אפשר להשיג ויטמין C ? הרי בפלפל אדום ותפוז יש הרבה סיבים אז נמנעת מהן. 2. האם יש עוד ירקות ופירות שאפשר לאכול פרט למלפפון מקולף גזר וקישוא ודלעת ממרק? 3. האם יש קורנפלקס שאפשר לאכול בקרוהן בלי חשש שזה יעשה כאבי בטן או חלילה יתקע? 4. עוד המלצות מה אפשר לנסות לאכול פרט ללחם עוף ביצים טחינה ואורז לבן שחיה מהן כבר שנתיים? תודה רבה

שלום ליאת, להלן תשובתה של מוריה דמארי דיאטנית גסטרו' ברמב"ם: קודם כל, אין ברירה אלא לפנות לייעוץ דיאטני כד לתת מענה טוב ונכון לכל השאלות תוך הכרות אישית. בנוסף, נשאלת השאלה מה מצב המחלה כרגע, והאם אכן נדרשות כל ההגבלות? האם התזונה שאוכלת כעת לצד כל ההגבלות, מאוזנת ומספקת את הצרכים התזונתיים? העובדה כי את ללא תסמינים תחת דיאטה זו זה מצויין אך השאלה האם לא נגרם נזק בהקשר התזונתי והלא פחות חשוב. כמו כן, יש השפעות ארוכות טווח לתזונה כזו גם על המחלה. לפיכך, ייעוץ מקיף יותר וספציפי לפי מצב המחלה נדרש ביותר ולשאלותייך: 1.ניתן לקבל ויטמין C (בלי הסיבים) דרך מיצים מירקות ופירות טריים, בשתייה סמוך למועד הסחיטה. שוב נשאלת השאלה למה לפחות חלק מהפירות/ירקות לא לשלב בתזונה כפי שהם? היום דווקא מחקרים מעודדים שילוב ירקות ופירות (בשלמותם, גם עם הסיבים) בתפריט בהדרגה ולפי סבילות אישית. 2. ירקות ופירות שבד"כ נסבלים טוב אצל מרבית המטופלים הם: בננה, תפוח עץ אפוי, מלון בשל ורך, אגס בשל, גזר מבושל, קישוא מבושל,דלעת מבושלת וכו... זה בשלב ראשוני ואח"כ עובדים על הוספת ירקות ופירות נוספים בהדרגה ולפי סבילות. 3. לגבי קורנפלקס- תלוי מצב, אם אין הצרויות או נטייה לחסימות אז עקרונית אין בעיה אך יש לזכור שזה מזון מעובד שלא מומלץ להרבות בצריכתו. 4. אפשר להוסיף עוד הרבה מזונות בהדרגה, תוך שימת לב לתסמינים, סבילות אישית כפי שהודגש בכל הסעיפים הקודמים. בריאות שלמה

מנהלי פורום תזונה קלינית