השמנה קיצונית ונפיחויות ביידים וברגליים

דיון מתוך פורום  תזונה קלינית

22/05/2016 | 09:07 | מאת: עידן

שלום רב, אחותי מטיילת במזרח ובאפריקה מזה 9 חודשים, היא עלתה במשקל בערך 12 ק"ג (עלתה 20 ק"ג וירדה 8 ק"ג), כנראה עקב תזונה לקויה וחוסר בפ"ג (ניזונה בעיקר מאורז לבן בחודשים הראשונים ועכשיו התחילה להקפיד על אכילת חלבונים וירקות בנוסף). היא טוענת שיש לה נפיחויות מוזרות ברגליים ובידיים בעיקר, באופן קבוע (נראה כמו בצקת ויש הבדל בין היום לבין הלילה). כשהיא לובשת סנדלים היא מתלוננת שלפעמים הן מאוד לוחצות לה על כפות הרגליים, מה שלא היה עד לפני כמה חודשים. חייבת לציין שהיא לא אוכלת הרבה (לא יותר ממה שהיא אכלה בארץ) לפי מה שהיא מציינת ולפי מה שחבריה מציינים. היא פשוט הייתה עושה ספורט 4 פעמים בשבוע ובכל מקרה לי נראה לא הגיוני שהיא תעלה 20 קילו ב-9 חודשים ותתנפח. האם מדובר בבעיה תזונתית? או שאם היא עכשיו מקפידה לאכול כמו שצריך אז כנראה מדובר במשהו רפואי? זה ככה כבר כמה חודשים ויש לה עבר של בעיות כליה- יש לה כליה אחת שלא מתפקדת, היא עברה ניתוח בילדותה עקב חיבור לא נכון של הכליה. מאז הניתוח לא נראו אצלה בעיות כליה, אך ורק דלקות חוזרות בשלפוחית השתן. אני לא מצליחה להבין למה היא סובלת מהנפיחויות האלו ולמה היא עלתה כל כך הרבה במשקל אם היא אוכל כמו שהיא תמיד אכלה? היא לא אוכלת שטויות, היא מעולם לא הייתה כזאת. אשמח לעזרה! תודה רבה, עידן

הי עידן, עד שהגעתי לעניין הרפואי ההשערה שלי היא אכן עלייה במשקל עקב חוסר פעילות גופנית סדירה ובעיקר שינוי מזון (כמויות, סוג, סדר יום), דבר שקורה להרבה מטיילות ומטיילים. גם אם היא מציינת שלהרגשתה היא לא אוכלת הרבה ייתכן והמזון מכיל הרבה קלוריות עקב צורות בישול שונות (ובדר"כ מזון קנוי יהיה עשיר יותר בקלוריות ממזון ביתי) ויכול להיות שהיא גם לא כל כך שמה לב כי יש דברים מעניינים אחרים כרגע בחייה.. עניין הבצקות אמנם נשמע תמוה אך בהחלט ייתכן שהמזון עני עד כדי כך בחלבון שזו התוצאה, ויכול להיות שגם כשהיא מנסה להקפיד עכשיו זה לא מספיק, שהמזון עדיין חסר ברכיבי תזונה מסוימים. השוני בין מדינות שונות יכול להיות גדול מאוד מבחינה תזונתית, אם כי ברב מדינות המזרח ואפריקה יש מקור טוב לחלבון (קטניות) וירקות בשפע (לפחות במזרח). עם הרקע הרפואי שציינת העניין מסובך יותר. אני מקווה שלא חלה החמרה בתפקוד הכלייה אך ללא בדיקת רופא ובדיקות דם לא ניתן לדעת זאת. ממליצה לגשת למרכז רפואי קרוב על מנת לבדוק את העניין, מקווה שיש אחד כזה קרוב אליה. רק בריאות

מנהלי פורום תזונה קלינית