ממתיקים

דיון מתוך פורום  תזונה קלינית

12/11/2014 | 15:53 | מאת: גלית

על איזה ממתיק את ממליצה יותר מבחינה בריאותית - סוכרלוז או סטיביה? האם נכונה הטענה כי ניתן להשתמש בסוכרלוז ללא הגבלה?

גלית שלום, התשובה לכאורה פשוטה אבל ממש לא. נתחיל בכך ששני החומרים הללו אינם חסרי השפעה מבחינה ביולוגית - ולכן בוודאי שאין לצרוך אותם ללא הגבלה. מידתיות היא המילה המתאימה פה, כאשר רשויות בריאות מובילות בעולם ממליצות לצרוך להמתקה קצת מכול סוג אם חייבים, תמיד עדיף על הרבה מסוג אחד. לגבי כול סוג באופן ספציפי: סטיבה למרות שהיא חומר טיבעי, לא אושרה במרבית המדינות לשימוש כממתיק. חומרים שבודדו ממנה (בקיצור Rab A,B) נבדקו על חיות מעבדה ולא נמצאו מזיקים, אבל הם הרכיבים היחידים שנבדקו ואושרו לשימוש מתוך צמח הסטיביה. הצמח בשלמותו לא נבדק ככל שידוע לי ומכיל הרבה רכיבים שאין לדעת מה השפעתם. חשוב לזכור שגם חומר טיבעי יכול להיות מזיק ביותר. לגבי סוכרלוז, זוהי מולקולה המבוססת על הגלוקוז עם שיירי כלור שטעמה מתוק ואושרה כממתיק. אבל גם לגביה מתברר שאינה נטולת השפעות. ראשית בחימום כנראה נוצרים חומרים עם פוטנציאל טוקסי. בנוסף יש לה השפעה על הרכב אוכלוסיית חיידקי המעי - לא לטובה, וכנראה אף השפעות על רמות הורמונים שונים הקשורים לחילוף החומרים של גלוקוז בדם. לסיכום - לצרוך במידה אם רוצים או חייבים.

מנהלי פורום תזונה קלינית