חשש למחסור בחומצות שומן חיוניות אומגה 6 עקב דייטה

דיון מתוך פורום  תזונה קלינית

26/10/2014 | 16:47 | מאת: אריה

אני גבר בגיל 60 שסובל מלחץ דם וטריגליצרידים שנים רבות מזה שלשה חודשים אני עושה דייטה בת כ 1200-1500 קלוריות שהיא בעיקרון מבוססת על ירקות גבינות ובשר רזה וביצים , ללא דגנים וכמעט ללא עמילן( נמנע מתפוחי אדמה אורז ומאפים וכ"ד). ומחשב את אבות המזון והויטמינים שאני צורך בעזרת אתרים באינטרנט. ירדתי 20 ק"ג במשקל ולחץ הדם ירד בצורה ניכרת , שומנים בדם כעת תקינים. הצריכה היומית של חומצות שומן שמראות התוכנות השונות בהם אני משתמש לחשב את אבות המזון בדיטה שלי מראות על חוסר בעיקר בחומצה לינולאית , למשל המנה היומית נעעה סביב 3 גרם חומצה לינולאית ו 1 גרם חומצה אלפה לינולאית. אני מתכוון להמשיך את הדייטה עוד מספר שבועות ואחר כך , כשאגיע למשקל המטרה כפי שמומלץ, לעלות ל כ 2000 -1800 קלוריות.אבל להמשיך באותם סוגי מזון. רציתי לדעת האם אני צפוי לבעיות בריאותיות בטווח הארוך בשל כך.

ההישגים והלימוד והטיפול העצמי שלך מעוררים הערכה. לגבי חששות - חסר מוחלט של חומצות שומן חיוניות לאורך זמן זה אכן מסוכן. אבל אצלך לא נראה שזה המצב. כשיש טריגליצרידים גבוהים כפי שהיו (וכנראה הסתדר) חשוב להקפיד על תוספת שומן אומגה 3, בעיקר DHA כדי להבטיח שבגוף נשמר איזון טוב, כדאי להפחית אומגה 6 צימחי (חריע, תירס, חמניות ודומיהם, וכם כל המזון התעשייתי העשיר בהם - מרגרינות, מאפים למיניהם, בורקס, מלאווח, ועוד) מומלץ לכלול שמן זית בתפריט כחלופה, וכן קנולה. כדי לוודא שאין לך חסר, רצוי לצרוך מידי פעם ביצים, עוף, גרעיני חמניה, צנוברים, אגוזי פקאן - כך תבטיח אספקה גם של חומצת לינולאית. חשוב לציין שחלק מהמקורות שלה גמו גבינות שמנות שחומצת השומן הזו עברה קוניוגציה (CLA) היא נחשבת טובה ובריאה גם למניעת תחלואה בממאירויות. אחרון חביב - אכן חשוב להעלות כמות הקלוריות לצריכה גבוהה יותר ממה שאכלת בדיאטה עצמה ולשמר ההישג עם פעילות גופנית.

מנהלי פורום תזונה קלינית