פיתוח ישראלי מקורי: מחטים דקות במיוחד להקפאת תאי סרטן

(0)
לדרג

סרטן בלוטת הערמונית הוא השני בשכיחותו אצל גברים אחרי סרטן העור. בטכנולוגיה חדשנית של הקפאת התאים הסרטניים, מוחדרות לבלוטת הערמונית מחטים מיוחדות המקפיאות אותה, בלי צורך לבצע ניתוח כריתה של בלוטת הערמונית. רק שתי חברות בעולם מייצרות את המחטים ה-"מקפיאות", מחטים המכילות מערכת קירור גז להקפאת תאי הסרטן, וחברת "גליל מדיקל" הישראלית היא היחידה שהצליחה לפתח מחטים הקטנות פי שניים מהמחטים של החברה המתחרה. כמה יותר קטן, יותר טוב

מאת: סרטן בלוטת הערמונית הוא השני בשכיחותו אצל גברים אחרי סרטן העור. בטכנולוגיה חדשנית של הקפאת התאים הסרטניים, מוחדרות לבלוטת הערמונית מחטים מיוחדות המקפיאות אותה, בלי צורך לבצע ניתוח כריתה של בלוטת הערמונית. רק שתי חברות בעולם מייצרות את המחטים ה-"מקפיאות", מחטים המכילות מערכת קירור גז להקפאת תאי...

הערמונית היא בלוטה בגוף, הממוקמת באזור האגן, והיא מפרישה נוזל מיוחד בעל מרכיבים תזונתיים התומכים בזרע הגבר. סרטן בלוטת הערמונית, או סרטן הפרוסטטה, הוא השני בשכיחותו אצל גברים אחרי סרטן העור, מופיע בגברים מעל גיל 50, ו-80 אחוזים ממקרי סרטן הערמונית מופיעים בגברים מעל גיל שישים וחמש.

הטיפול המסורתי במקרים של סרטן הפרוסטטה הוא ניתוח כריתה וטיפולי הקרנות. בניתוח, המבוצע בהרדמה כללית, חותכים הרופאים את בלוטת הערמונית בשלמותה בתקווה כי הוצאו כל התאים הסרטניים מהגוף. הטיפול השני הוא טיפולי הקרנות, המיועדים להרוס באמצעות קרינה את התאים הסרטניים בבלוטה. לא ניתן לטפל בסרטן בלוטת הערמונית באמצעות כימותרפיה משום שסוג כזה של סרטן אינו מגיב לטיפולים כימותרפוטיים.

אולם ניתוח טומן בחובו את הסכנות הכרוכות בהרדמה כללית, כמו איבוד הכרה או זיהום, ואילו לטיפולי ההקרנות יש תופעות לוואי האופייניות לקרינה כמו סחרחורות, בחילות והקאות.

לכן מחפשים החוקרים שיטות פחות פולשניות לגוף החולה על מנת לטפל במחלת סרטן הערמונית. טכנולוגיה אחת, הקרויה "ברכותרפיה", הייתה פיתוח של השתלת גרעינים רדיואקטיביים בתוך בלוטת הערמונית, גרעינים המקרינים לתקופה קצובה קרינה רדיואקטיבית המשמידה את הערמונית ואת תאי הסרטן בה. אולם בטכניקה כזאת ישנו הסיכון כי אחד הגרעינים ישתחרר לתוך הגוף או למערכת הדם ויגרום לנזקים חמורים באיברים פנימיים, והתברר עוד כי הטיפול אינו יעיל לשלבים מתקדמים של הסרטן.

טכנולוגיה שניה נקראת "קריותרפיה" וכבר בשנות ה-60 גילו חוקרים כי ניתן להקפיא את בלוטת הערמונית, ולהרוג את כל התאים הסרטניים, באמצעות החדרת מחט המכילה חנקן נוזלי.

החנקן הנוזלי, מצוי בטמפרטורה נמוכה מאוד, מקרר את המחט לטמפרטורה נמוכה מאוד והמחט הקפואה מקפיאה את הערמונית. אולם גז החנקן היה מאוד לא יציב לשימוש והשימוש בו גרם לתופעות לוואי קשות.

בשנות ה-90 החלו החוקרים משתמשים בגז הארגון, שהוא קל יותר לשימוש יציב, יחד פיתוחים מתקדמים של מכשיר האולטרא-סאונד המאפשרים לראות בדיוק היכן מבוצעת ההקפאה "בזמן אמת".

בשיטה זו, מוחדרים שבע עד 15 מחטים דקות דרך ה-"פרינאום", העור שבין איבר המין לפי הטבעת, והמחטים המכילות את גז הארגון מוחדרות לערמונית ומקפיאות אותה. עד כה השתמשו הרופאים במערכת המכילה מחטים בקוטר של 3 מ"מ, מחטים המיוצרות על ידי שתי חברות בלבד בעולם, אחת מהן חברה ישראלית בשם "גליל מדיקל" ביקנעם.

אולם חברת "גליל מדיקל" הצליחה לפתח מחטים בקוטר קטן פי שניים מהמחטים של החברה המתחרה, בקוטר של 1.5 מ"מ בלבד. "ככל שהמחטים דקות יותר, כך נגרמת פחות אי-נעימות לחולים והטיפול הוא פחות פולשני", מסבירה ד"ר דליה דיקמן, בילוגית ומנהלת יישומים קליניים ב-"גליל מדיקל", "הטכנולוגיה החדשה גם נותנת את אותם תוצאות המושגות בניתוח כריתה של בלוטת הערמונית אולם ללא הסיכונים של ניתוח בהרדמה כללית".

לדברי צביקה קציר, מנהל השיווק והמכירות ב-"גליל מדיקל", כמה בתי חולים בארץ כבר רכשו את המערכת החדשה להקפאת סרטן הערמונית, ביניהם בית החולים הדסה בירושלים, ברזילי באשקלון, בני ציון בחיפה, אסף הרופא בצריפין, וולפסון בחולון ובית החולים העמק בעפולה. 15 מערכות נוספות כאלו נמכרו כבר בעולם ועד כה בוצעו 160 טיפולים כאלו ברחבי העולם, והרופאים מדווחים על פחות תופעות לוואי מהטיפול, תופעות כמו אי-שליטה על מתן שתן, ועל תגובה טובה לטיפולים.

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום

עוד בתחום