חוקרים: מצאנו את הגן האחראי על התיאבון

(0)
לדרג

מדענים אוסטרלים הצליחו לזהות גן חדש האחראי לבקרת התיאבון בבני אדם. לדברי מומחים, התגלית תוביל לפיתוח התרופה הגנטית הראשונה לטיפול בהשמנת-יתר ובמחלת הסוכרת. הנקודה הישראלית: את הגן גילו על עכבר כחול-לבן

מאת: מדענים אוסטרלים הצליחו לזהות גן חדש האחראי לבקרת התיאבון בבני אדם. לדברי מומחים, התגלית תוביל לפיתוח התרופה הגנטית הראשונה לטיפול בהשמנת-יתר ובמחלת הסוכרת. הנקודה הישראלית: את הגן גילו על עכבר כחול-לבן

מדענים אוסטרלים הצליחו לזהות את הגן האחראי על תיאבון בבני אדם בעכברי מעבדה, כשהתגלית באה בכלל במקרה. גרג קולינס, פרופסור למיקרוביולוגיה באוניברסיטת דיקין במלבורן, אוסטרליה, גילה את הגן במהלך ביצוע מחקר על סוכרת שנעשה על עכברי חול מישראל.

הגן, שייקרא "Beacon", מגדלור או משואה באנגלית, אחראי ל-"הדלקת" התיאבון בעכברים והמעניין הוא שהגן בעכבר זהה לגן האנושי.

התגלית הוצגה אתמול (שלישי) בכנס של האגודה האירופאית למחקר מחלת הסוכרת, והגן הוא השלישי שנמצא קשור להשמנת יתר, אחרי גילו הגנים "לפטין" ו-"Npy".

סיר ג'ורג' אלברטי, נשיאה הנבחר של פדרציית הסוכרת העולמית, אומר כי תרופה המבוססת על הגן החדש יכולה להיות על המדפים הרבה יותר מהר מאשר פיתוח תרופות המבוססות על שני הגנים האחרים.

"יש לגנים של האדם והעכבר זהות של 100 אחוזים", אומר אלברטי, "זה אומר שמחקר התרופות יוכל להתקדם הרבה יותר מהר מהרגיל כי תוצאות תרופה שתפותח ותפעל על עכברים, תפעל גם על בני אדם".

אלברטי מוסיף כי "זוהי תגלית מרגשת והיא יכולה להיות צעד חשוב בדרך לריפוי השמנת יתר וסוכרת".

קולינס וצוות החוקרים לקחו עכברי חול ממדבר הנגב למעבדת מחקר הסוכרת במלבורן. העכברים חיו על דיאטת הקקטוסים במדבר והיו רזים ובריאים, אולם מששמו אותם בתנאי מעבדה יחד עם שפע של אוכל, חלק מהעכברים החלו לאכול בכמויות גדולות, להשמין ולפתח את מחלת הסוכרת.

אולם חלק מהעכברים לא אכלו בכמויות אלא שמרו על תיאבון "רגיל", לא השמינו ונשארו רזים ובריאים. את החוקרים זה סיקרן והם רצו לדעת מה ההבדל בגנים בין העכבר בעל התיאבון -"מוגזם" לבין העכבר עם התיאבון ה-"נורמלי".

החוקרים עברו על כל גן, מחפשים גן פעיל יותר בעכברים השמנים וכך גילו את גן "המגדלור". מכאן פנו המדענים ל-"בנק הגנים" העולמי באינטרנט וחיפשו התאמה לגן החדש, שם נמצא גן זהה ב-100 אחוזים אצל בני האדם.

"אפילו מצאנו התאמה של 81 אחוזים בין הגן החדש לבין אותו הגן אצל תולעת האדמה", מסביר פול זימט, פרופסור למחלת הסוכרת באוניברסיטת מונש בקולפילד, אוסטרליה ואשר גם השתתף במחקר, "800 מיליון שנה של אבולוציה מפרידים בין עכבר החול הישראלי לבין תולעת האדמה אותם רמת ההתאמה הגבוהה ביניהם בגן זה, מעידים על חשיבותו של הגן שהתגלה".

התברר כי גן ה-"מגדלור" אחראי לייצור חלבון המגביר את התיאבון בבני אדם. "המטרה עכשיו היא לבדוק מאות חומרים כימיים כדי לבדוק מי מהם חוסם את פעולת החלבון, כך שנוכל לשלוט בתיאבון האנושי".

גילוי הגן, הממוקם בכרומוזום האנושי מספר 19, יפורסם בגיליון חודש הבא של ביטאון הסוכרת.

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום