מחלת קרוהן - התקדמות בטיפול התרופתי

(0)
לדרג

על מחלת קרוהן, ועל ההתקדמות הניכרת במציאת פיתרון לבעייה ההולכת וגדלה, הבטן הרכה

מאת: מחלת הקרוהן היא מחלה דלקתית של המעי, ומשערים כי נגרמת מפגם במערכת החיסונית של הגוף.

שני מחקרים חדשים מבית החולים האוניברסיטאי של ניו יורק המחלקה הפדיאטרית, בנוגע לטיפול במחלת הקרוהן פורסמו בחודש יוני 2000 בעיתון היוקרתי -
THE NEW ENGLAND JOURNAL OF MEDICINE .
תרופת המטוטרקסט ( METHOTREXATE ) אשר משמשת כטיפול במחלות סרטן שד ולוקמיה, ניתנת לחולי קרוהן עם התלקחויות חוזרות של המחלה, כתרופה של קו שני, כאשר התרופות הרגילות אינן משפיעות, וזאת לתקופה קצובה עד להשגת רימיסיה (דיכוי המחלה). במחקר החדש נבדקו 78 חולי מחלת קרוהן אשר סבלו מהתלקחויות חוזרות למרות טיפול מיטבי כולל סטרואידים. החולים חולקו לשתי קבוצות - הראשונה קיבלו בנוסף לטיפולם הרגיל מטוטרקסט במינון של 25 מ"ג עד לדיכוי המחלה ואחר כך המשך טיפול במינון של 15 מ"ג למשך עוד כ- 3 חודשים כטיפול החזקה.
הקבוצה השניה קיבלה בנוסף לתרופות הרגילות טיפול בפלסבו - טיפול ב"דמוי תרופה" כמובן איש מהחולים לא ידע זאת.
התוצאות לאחר כשנה הראו כי בקבוצה שטופלה על ידי המטוטרקסט -65 אחוזים מהחולים הראו שיפור בתופעות המחלה, ומחלתם דוכאה לאורך זמן. לעומת הקבוצה השניה אשר רק 39 אחוזים מהחולים חל שיפור בתופעות. החולים בקבוצה הראשונה אשר קיבלו סטרואידים השימוש בהם הופסק או הוקטן במידה רבה.
שיטת טיפול חדשה זו נותנת פתח תיקווה אך עדיין יש צורך במעקב ממושך יותר ובדיקת התרופה עם חולים רבים יותר.
מחקר נוסף מאותה קבוצת חוקרים שפורסם באותו עיתון מכובד בדק את השפעת הורמון הגדילה במחלת הקרוהן. הורמון הגדילה ( GROWTH HORMONE ) הוא הורמון המיוצר על ידי בלוטת יותרת המוח (היפופיזה) וניתן במחלות של חסר בהורמון זה.
סומטרופין ( SOMATROPIN ) הוא מוצר חצי סינתטי המופק בהנדסה גנטית ומהווה תחליף טוב להורמון הגדילה (תרופה זו ניתנת בארץ על פי אישור של משרד הבריאות) .
במחקר הראשוני שפורסם על ידי החוקרים מניו יורק, טופלו 37 חולים עם מחלת קרוהן פעילה אשר לא הגיבה לטיפולים. החולים חולקו לשתי קבוצות האחת קיבלה את הסומטרופין בנוסף לטיפול הרגיל , החולים בקבוצה השניה קיבלו פלסבו בנוסף לטיפול הרגיל שלהם. כל החולים קיבלו דיאטה עשירת חלבון , ומעקב במשך 4 חודשים.
הקבוצה שקיבלה את תרופת הסומטרופין הראתה שיפור ניכר בתופעות המחלה: ירידה בתכיפות כאבי הבטן והשלשולים, שיפור ניכר בהרגשה הכללית, הפסקת לקיחת סטרואידים או הקטנת הכמות. תוצאות אלו היו טובות באופן משמעותי לעומת הקבוצה אשר לא קיבלה את הסומטרופין.
לסיכום: אין זו עדיין פריצת דרך , המחקרים דורשים מעקב ממושך יותר , כמות גדולה יותר של נבדקים, ובדיקת תופעות הלוואי. אנו תיקווה כי מחקרים אלו ואחרים יביאו בסוף את הפתרון הרצוי במחלת הקרוהן.

לפרטים על טיפולים חדשניים - ניסויים קליניים לחולי קרוהן וקוליטיס לחצו כאן.

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום