על סגולותיו של הדג

(0)
לדרג

תזונה נכונה להגנה על הגוף: צריכת דגים כמזון עיקרי לאורך שנים נחשבת כסגולה לבריאות ואף לאריכות ימים

מאת: ד"ר אסנת רזיאל

רבים מדברים בשבחם של הדגים והערכים התזונתיים הגבוהים שלהם. נדמה כי צמד המילים דג ודיאטה הולכים יד ביד כאשר אנו מקבלים את ההחלטה "לשמור על המשקל" או לנסות לרזות. מהם באמת היתרונות התזונתיים של דגים ומדוע הם כל כך טובים לבריאותנו? דגי הים שייכים לקבוצה האיכותית יותר, בעוד דגי הבריכות נחשבים לנחותים יותר מבחינה תזונתית; מביני דבר יבהירו לכם שגם הטעם שונה.

הדגים, בין אם הם נאספים ומלוקטים מן הטבע ובין על ידי גידול מלאכותי בבריכות מים מתוקים או בכלובים בתוך הים, הם חלק חשוב בתזונה העולמית של האדם משחר הציביליזציה. תרבויות שלמות נבנו על עושר הדגה שהשיגו, והדג אף הפך לחלק חשוב בתעשיית המזון המעובדת. המהפכה התעשייתית הצליחה להאריך את אורך חיי המדף של הדג, לשנע אותו בתנאי קירור בין יבשות, להפיץ אותו ולהגדיל את הפופולאריות שלו.

תפריט עשיר בדגים

הדגים הם מקור עיקרי וראשי לחלבונים בתרבויות רבות. במדינות המזרח הרחוק, ששם לא מגדלים בשר בקר לצורך מאכל, בעיקר בשל חוסר בשטחי מרעה (יפן למשל) משתמשים כמעט אך ורק בדגים כמקור לחלבונים. הדגים מהווים היום כ-16% מן החלבונים המנוצלים בתפריטים ברחבי העולם. עבור למעלה ממיליארד בני אדם, זהו מקור החלבונים היחידי.

ניתן לשמר דגים באמצעות יבוש, המלחה, בקופסאות שימורים או לחלופין בהקפאה. כל השיטות הללו אינן פוגעות בערכים של החלבונים הטמונים בהם. קיימים כמעט כ-30 אלף מינים של דגים, חלק קטן מהם בלבד משמש לעיבוד מסחרי של מזונות.

דגי מאכל ובעיקר דגי ים מכילים ריכוז גבוה של אומגה 3, חומצות שומן בלתי רוויות אשר נחשבות כבריאות במיוחד. זהו בעצם היתרון הגדול שלהם על פני דגי בריכות. צריכת דגים כמזון עיקרי לאורך שנים נחשבת כסגולה לבריאות ואף לאריכות ימים. אוכלוסיות הניזונות על תפריט עשיר בדגים נחשבות לאוכלוסיות בהן שיעור התחלואה הלבבית נמוך במיוחד.

הדג, על אף יתרונותיו הבריאותיים הרבים, יכול להפוך בקלות גם למזון מזיק. אכילת דגים מטוגנים אינה מומלצת והופכת בקלות מזון בעל ערך תזונתי גבוה לבעייתי, בעיקר בשל הערכים הקלוריים הגבוהים שצובר הדג עם הטיגון. כמו כן, קיימת בתרבות המערבית המתועשת נטייה לעבד את הדג למוצרי מזון קפואים עם תוספי מזון, כגון: אצבעות דגים ופילה מצופה בפירורי לחם, שגם הם הופכים את הדג ממוצר בעל ערכים תזונתיים גבוהים למוצר מעובד.

^^כללים לאכילת דג נכונה ובריאה:^^

1. העדיפו דגי ים - הערכים התזונתיים שלהם גבוהים יותר מאשר אלו של דגי בריכות.

2. בישול איטי בתנור, אידוי או מצב נא עדיפים על טיגון.

3. היזהרו מדגים שמנים המכילים אחוז שומן גבוה, אלו אומנם בעלי ערכי חלבון גבוהים אך ריכוז שומן גבוה הופך אותם לבריאים פחות.

4. העדיפו תמיד דג טרי ולא מעובד. הדג הטרי שומר על ערכים תזונתיים גבוהים יותר ותוספי מזון ועיבוד הדג למוצר אחר מפחיתים את ערכו התזונתי המומלץ.

5. באכילת דגים עם פחמימות שמרו על יחס נכון של 80% חלבון (הדג) ו-20% פחמימות, על מנת שהארוחה שהכנתם תמשיך להכיל את היתרונות הבריאותיים שביקשתם להשיג.

אין ספק כי הדגים, בצריכה נבונה הם מקור חלבון נהדר שיש לו פעמים רבות יתרונות על פני בשר. התחושה הקלה שמשיגים לאחר ארוחת דגים טובה הינה נהדרת וקשה להתחרות בה.

ד"ר אסנת רזיאל היא כירורגית מומחית בניתוחי הרזייה, המנהלת הרפואית של מלב"י - המרכז הרפואי לטיפול בהשמנת יתר מקבוצת אסיא מדיקל.

בואו לדבר על זה בפורום תזונה קלינית.

רוצים לראות מה עושים עם דגים? ליחצו: מתכוני דגים

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום