הגיינה ובריאות: מהי הדרך הנכונה לנקות את הידיים?

(18)
לדרג

בבית, בגן ובביה"ח: הידיים הן המקור העיקרי להעברת כל סוגי הזיהומים - סיבה מספיק טובה להקפיד על נקיונן. איך עושים זאת נכון? מדריך היגיינה שימושי

מאת: ד"ר קובי שמיר

כבר לפני למעלה מ-200 שנים הבינו כי הגיינת הידיים היא החשובה ביותר למניעה של העברת מזהמים בין אנשים, וכבר אז המליצו על רחיצת הידיים בחומרים מחטאים כדי למנוע העברת חיידקים ומחלות מדבקות. מחקרים רבים שנעשו בשנים האחרונות, בעיקר בבתי חולים, הוכיחו כי כדי למנוע העברת מחלות צריך לשטוף ידיים. חולים רבים המאושפזים בבתי חולים נדבקים לעיתים קרובות במחלות חדשות בעת האשפוז רק בגלל שהאחות לא הקפידה לשטוף ידיים, או לא טרחה לנקות את ציפורניה כיאות. הידבקות במחלות חדשות יכולה לנבוע גם ממנתח שלא שמר על הגיינה ראויה לפני הניתוח.

כדי למנוע העברת מחלות צריך לשטוף ידיים כראוי. צילום: שאטרסטוק

מהם המקומות שבהם קיימת סכנת הידבקות גבוהה במחלות?

לא רק בבתי חולים אנו רואים את הזלזול בהגיינה, גם בבתי הספר ובגני הילדים, שם הסיכוי להידבק גבוה מאוד, במיוחד כאשר מדובר בתקופת מחלות. למשל, כאשר הגננת עוברת מילד לילד ומקנחת את אפו, היא לא דואגת לרחוץ את ידיה בין קינוח לקינוח, וכך קורה שרוב ילדי הגן שוכבים חולים בבית באותו זמן.

ומה קורה בבית? גם סביבת הבית אינה חפה מסכנת הידבקות; גם אם מנקים את הבית פעם בשבוע, ודואגים לסביבה נקייה בתחומי המחייה בתוך הבית, חשוב להקפיד על הגיינה אישית כדי למנוע סכנת הידבקות, במיוחד כאשר גרים בבית מספר אנשים. לדוגמא: ידוע כי תינוקות שמקבלים את חיסון הפוליו מוגנים מפניו, אולם החיידק מופיע בצואה. לרוב, הורים אינם שוטפים את ידיהם אחרי החלפת חיתול, וכך בעצם הבית הופך למקום קינון לחיידקי הפוליו. ולא רק פוליו. כל חיידק אחר, כמו דלקת קרום המוח, שפעת ועוד.

העיסוק בהגיינה נוגע בכל תחום בחיינו, החל מהגיינה אישית, שמירה על טריות המזון, ניקיון הסביבה בה אנו חיים ועד להגיינה בסביבת החיים שלנו. לכן, לשימוש בתכשירי חיטוי הגיינים ללא צורך בשימוש במים מספר יתרונות עיקריים: מניעת העברת מחלות, אין צורך בשימוש בכיור ובברז, אשר במקומות ציבוריים ואף בסביבה הביתית יכולים להיות מזוהמים, ניידות רבה, בעיקר להורים לילדים שמשחקים בחצר.

כיצד להקפיד על הגיינת הידיים?

על מנת להרוג חיידקים, יש להשתמש בחומרים המכילים אלכוהול או כל חומר חיטוי אחר, ולכן במקום שבו אין מים וסבון מומלץ להשתמש בג'לים לשמירה על הגיינת הידיים. מוצרי הגיינה אלו נחלקים לשני סוגים עיקריים: אלו המיועדים להגיינה של הידיים ואלו שמיועדים לניקוי משטחים בסביבת המחייה שלנו כמו: מקלדות, עכברים, אסלות, ברזים וכו'.

לפני מספר שנים כאשר רק התחילו לשווק את מוצרי ההגיינה לציבור הרחב, חוו המשתמשים יובש בעור הידיים, וזאת מכיוון שמוצרים אלו מכילים אלכוהול לחיטוי. כיום המוצרים השתדרגו, ובעת בחירת ג'ל לניקוי הידיים חשוב לבדוק כי הוא מכיל לפחות 60% אלכוהול לחיטוי, חומרי לחות כמו אלוורה להרגעה וליחוח העור, רכיבים ליצירת שכבת הגנה מפני זיהומים ולמניעת גירויים וויטמינים A ו-E, אשר תורמים להגנה על עור הידיים וטיפוח העור.

על מנת להשיג תוצאות אופטימליות בשימוש בג'ל הגייני לידיים, מומלץ לשים על היד כמות ג'ל שאינה עולה על גודלו של מטבע שקל. כמו-כן, רצוי לשפשף את הג'ל על הידיים לא פחות מ-15 שניות, עד שהידיים יבשות לחלוטין.

להלן מספר טיפים למניעת העברת מחלות ומזהמים למיניהם המסכנים אותנו ואת סביבתינו:

1. בבית - ידיות של דלתות, מזוזות, ברזים וכל מקום בו נוגעים מספר אנשים הם מקורות קריטיים להעברת חיידקים. לכן, יש להקפיד על ניקיון שוטף וקבוע של משטחים אלו.

2. במגרש המשחקים - לאחר השימוש במתקנים שבמגרש מומלץ לנקות לילד את הידיים במים וסבון, ואם אין בנמצא יש להשתמש בג'ל לניקוי הידיים. חשוב ביותר לדאוג להגיינת ידי הילד במיוחד לפני שהוא לוקח לידיו פרי או חטיף אחר.

3. זמן רחיצת הידיים - חשוב מאוד להקפיד של ניקוי כפות הידיים אחרי שימוש במתקנים חשופים, אחרי התעטשות, לפני הבישול והאכילה ואחרי החלפת חיתול. בנוסף, חשוב להקפיד על ניקוי אזור המחייה של הכלב או החתול, ולנקות את הידיים אחרי נגיעה בפח הזבל, קרש החיתוך של הסלט, מטלית המטבח וכלים שבאו במגע עם מזון חי.

מומלץ לנקות לילדים את הידיים במים וסבון לאחר ביקור בגן השעשועים. צילום: שאטרסטוק

4. במכון הכושר - בעת השימוש במכשירים יש להניח עליהם מגבת אישית למניעת מגע ישיר איתם. אין להשתמש ולשתף אחרים בשימוש במגבת, ציוד לטיפוח אישי כמו מכונת גילוח, תכשירי טיפוח (דיאודורט וכו').

5. ביקור חולים - בעת ביקור בבית חולים, בקופת החולים, או במרפאת הרופא, יש לבקש מהרופא או מצוות האחיות לרחוץ ידיים לפני המגע ולאחריו. מומלץ בעת היציאה מהמרפאה, או אחרי נגיעה במעקה של מיטת החולה וכו' להקפיד על שטיפת הידיים.

קובי שמיר הוא ד"ר לרפואה סינית ונטורופתיה קוסמטית; משמש כטכנולוג הראשי במעבדות 'תפוח טכנולוגיות טבעיות'.

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום

עוד בתחום