סרטן העור: התגוננות מפני השמש

(0)
לדרג

מסנני הקרינה משמשים כאמצעי הגנה בעת החשיפה לשמש, אולם הם אינם אופטימליים. כל הדרכים להגן על העור

מאת: מערכת zap doctors

המועד הרשמי לפתיחתה של עונת הקיץ כבר הגיע ועמו הצורך להגן על העור. על פי האגודה למלחמה בסרטן, מומלץ להשתמש בתכשיר מסנן קרינה בעל מקדם הגנה (SPF) של 15 ומעלה. מקדם ההגנה הוא המספר המופיע על האריזה, אשר מהווה מדד לפרק הזמן שבו התכשיר מגן על העור מפני כוויות השמש הנגרמות מהקרינה, בהשוואה לזמן שבו העור של אותו אדם, מאדים ללא הגנה. אם, לדוגמא, עור ללא הגנה מאדים תוך 10 דקות, השימוש בתכשיר מסנן קרינה עם מקדם הגנה של 15 ומעלה יאריך את פרק הזמן עד שהעור יאדים פי 15, כלומר למשך כ-2.5 שעות. פרק הזמן הנדרש להיווצרות כוויה על העור תלוי בסוג העור של האדם, בשעת היום בעת החשיפה לשמש, עונת השנה ועוצמת הקרינה המוחזרת מהקרקע. מומלץ למרוח כחצי שעה לפני היציאה מהבית שכבה נדיבה של מסנן קרינה ולחדש את המריחה כעבור שעתיים. חשוב לזכור בעת השימוש בתכשירים אלה, שההגנה היא אינדיבידואלית ותלויה בגוון העור.

עלות ההגנה

קיים מגוון רחב של מוצרים ויצרנים של מסנני קרינה בישראל. רוב החברות עורכות מבצעים שונים לקראת הקיץ. מומלץ לעקוב אחר הפרסומים בכלי התקשורת ולרכוש תכשיר במחיר הכדאי ביותר. בנוסף חשוב לדעת, כי בבתי המרקחת של חלק מקופות החולים ניתן לרכוש סוגים שונים של מסנני קרינה בהנחה כל השנה. כמו כן, במסגרת מבצעי הנחה שונים לקראת הקיץ של קופות החולים ניתן ליהנות מהנחה של עד 60% מהמחיר לצרכן בזכות ביטוחי הבריאות המשלימים. מסנני קרינה המצוין עליהם במפורש, כי הם מגנים מפני קרינת UVA (קרני שמש ארוכות) ומפני קרינת UVB (קרני שמש קצרות) גם יחד הם עדיפים. למרבית היצרנים והיבואנים בישראל ישנם מסנני קרינה המספקים הגנה משני הסוגים.

גיבוי נוסף

קיימת הפרדה בין יכולת ההגנה של התכשירים מפני קרינת UVA ולבין יכולת ההגנה מפני קרינת UVB. ההגנה מפני קרינת UVB על העור אינה מוחלטת ולא ניתן למנוע לגמרי את הפגיעה בו. המומחים מעריכים שתכשיר עם מקדם הגנה 15, למשל, עשוי לחסום כ-93% מקרינת UVB. לגבי הגנה מפני קרינת UVA, התקן שנקבע באוסטרליה מציין הגנה של עד מקסימום 90%. בנוסף, חשוב לזכור בעת השימוש בתכשירים אלה, שההגנה היא אינדיבידואלית ותלויה בצבע העור ובמאפייניו. מכאן נובע, כי משך ההגנה על העור משתנה ומותנה בגורמים נוספים, כגון: חשיפה למים, זיעה, חול שפשוף וכדומה, המפחיתים את ההגנה, שנבדקה והוכחה בתנאי מעבדה ולא בחיי היום יום.

מסנני הקרינה מיועדים לשימוש רק בנוסף לשאר אמצעי ההגנה האחרים, כמו צל, שהיה מחוץ למבנה רק בשעות הבטוחות, לפני 10:00 בבוקר ואחרי 16:00 אחר הצהריים, חבישת כובע, לבישת חולצה בעלת שרוולים, הרכבת משקפי שמש, ולא במקומם. בכל מקרה, אין ביכולתם של מסנני הקרינה להגן באופן מוחלט על העור, והם מהווים "קו הגנה נוסף" על הגוף.

"חכם לאחר מעשה"

קיימים בשוק מגוון של מוצרים המיועדים למריחה לאחר החשיפה לשמש, אולם חשוב לדעת כי על אף הבטחת היצרנים, נכון להיום, לא קיים קרם או תכשיר שמורחים אותו לאחר החשיפה אשר בכוחו לבטל את הנזקים המצטברים מהשמש, שהם בלתי הפיכים ואינם ניתנים לתיקון. חשוב לדעת כי תכשירי לחות לעור שמורחים במקום הצרוב, משפרים אך ורק את ההרגשה ולא מבטלים את הנזק שנגרם.

מילון מושגים

UVB: קרינה על-סגולה B - קרני שמש קצרות באורכי גל של 290-320 ננומטר. הן בעלות יכולת רבה יותר לגרום לכוויות מאשר קרינת UVA. קרניים אלו נחשבות לגורם העיקרי להתפתחות סרטן עור, מסוג תאי בסיס ותאי קשקש. הן גם נחשבות כבעלות השפעה משמעותית בגרימת מלנומה, סרטן העור הממאיר ביותר. קרניים אלו מפיקות חום.

UVA: קרינה על סגולה A - קרני שמש ארוכות באורכי גל של 320-400 ננומטר (ביליונית המטר). קרניים אלו חודרות עמוק יותר לעור מאשר קרני ה-UVB, והן האחראיות העיקריות לקמטים ולהזדקנות מוקדמת של העור. מחקרים שנערכו לאחרונה, מראים שקרינת ה-UVA מחריפה את ההשפעה המסרטנת של קרינת UVB ועלולה לגרום באופן ישיר לסוגי סרטן עור, כולל מלנומה. קרניים אלו לא מפיקות חום.

בואו לדבר על זה בפורום סרטן העור ונגעים טרום סרטניים.

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום