שפעת: החורף הקשה מזה 8 שנים

(0)
לדרג

דוקטורס ממשיך לדווח על שפעת תשס"ז ומעלליה. והפעם: עלייה של כ-10% בחולי השפעת ביחס לחורף הקודם. קחו צעיף

מאת: מערכת zap doctors

ד"ר שמואל גור, יו"ר חיפ"א (החברה הישראלית לרפואת ילדים בקהילה), הציג במהלך פאנל את נתוני התחלואה העדכניים לחורף הנוכחי. הנתונים, שנאספו על-ידי המרכז הלאומי לבקרת מחלות ורשת המחקר לרפואת ילדים בקהילה, מצביעים על עלייה של כ-10% במספר המקרים של תחלואת השפעת והתחלואה דמוית השפעת.

העלייה נצפתה בכל המדדים ודרגות החומרה של התחלואה: מספר הביקורים אצל רופאי המשפחה, מספר הפניות למרפאות, כמות החולים שהגיעו לחדרי מיון, כמות האישפוזים בשל תחלואת חורף ושיעור המונשמים בעקבות סיבוכים של תחלואת חורף. "הנתונים מצביעים על עלייה כוללת במספר מקרי התחלואה, בלי קשר ישיר לדרגת החומרה של המחלה. הנתונים מצביעים על כך שהחורף הנוכחי הוא הקשה ביותר שהיה בישראל בשמונה השנים האחרונות.

הנתונים לא התקבלו בהפתעה בקרב הרופאים שהגיעו לצפות בפאנל המומחים, ורבים מהם אישרו כי אכן קיים עומס רב במרפאות, גם ביחס לשנים קודמות. השיא נמדד באמצע ינואר. באשר לסיבות לעלייה בתחלואה, ציין ד"ר גור, קיימת עלייה של מקרי התחלואה בכל העולם וכי ייתכן שהסיקור הנרחב לו זכו מקרי המוות שנקשרו לחיסון נגד שפעת הרתיעו הורים מלחסן את ילדיהם, אך הוסיף כי ייתכן וניתן לרשום חלק מהעלייה דווקא "לזכות" המודעות הגוברת והעולה בקרב הורים לילדים באשר לסכנות של מחלות החורף. כיום ישנו מידע ריבוי של מידע רפואי זמין, ולעיתים הורים ממהרים לפנות לרופא המשפחה כאשר הילד מצונן. כאן נכנס לתמונה הטיפול הסימפטומטי, שיכול להקל על הילד ועל הוריו, גם אם לא יפתור את הבעיה עצמה.

רצוי שלא לזלזל בחשיבות ההקלה על הסימפטומים. מעבר לכך ששיפור בהרגשת הילד מסייע להתמודדות עם המחלה, הרי שגם הסביבה של הילד סובלת ממחלתו. אם יש טיפול בטוח שיכול להקל - צריך ללכת על זה. חשוב להסביר להורים את מהות הטיפול, ולדעתי מרבית ההורים מבינים שלתת לילד תרופה זה לא פתרון קסם ולא שיקוי פלא, אבל זה יכול להקל על הילד ועליהם.

המקור העיקרי למחלות החורף הן הדלקות הנגיפיות (דלקת ויראלית) אשר לרוב תוקפת את דרכי הנשימה העליונות ומועברות מילד לילד על ידי התעטשות ונזלת ובדרך כלל מופצות דרך האוויר בגן הילדים או במקומות ציבוריים. מחלות אלו באות ליידי ביטוי בתדירות ובעוצמה גבוהה בחורף מהסיבה הפשוטה שבחורף הילדים נוטים להתקבץ יותר ביחד בחדרים אטומים ומחוממים (המהווים חממה מצוינת לוירוסים) ובכך מדביקים אחד את השני בקלות רבה יותר מאשר בקיץ. ניתן להפחית באופן משמעותי את תדירות ועוצמת מחלות החורף על ידי אוורור של גני הילדים ובתי התינוקות לפני הגעת הילדים ולאחר עזיבת הילדים את הגן ועל ידי שמירה קפדנית על היגיינה גבוהה.

בואו לדבר על זה בפורום רפואת משפחה ובפורום רפואת ילדים.

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום