משקאות ממותקים וסרטן הלבלב

(16)
לדרג

ממחקר רחב היקף שנערך בשוודיה עולה כי צריכה של משקאות ממותקים מגבירה הסיכון לסרטן הלבלב. הרגלים מגונים

מאת: מערכת zap doctors

מחקר חדש מגלה: צריכת משקאות ממותקים מעלה את הסיכון לחלות בסרטן הלבלב. המחקר נערך במרכז הרפואי האוניברסיטאי "קרולינסקה" בשוודיה, ממרכזי הסרטן המובילים בעולם, במשך 7.5 שנים, בקרב 77,797 נשים וגברים בני 45-83. כל הנבדקים הוגדרו כאנשים בריאים שלא אובחנו עד לעריכת המחקר כחולים במחלת סרטן כלשהי, או כסובלים מהיסטוריה של סוכרת. בתקופת המחקר מילאו המשתתפים שאלונים בנוגע להרגלי האכילה שלהם לאורך השנים והחוקרים עקבו אחר מצבם הבריאותי.

בסיום המחקר התברר כי 131 מהמשתתפים במחקר חלו בסרטן הלבלב במהלכו. 4% מהנשים ו-14% מהגברים דיווחו כי הם צורכים לפחות 5 משקאות ממותקים ביום. 7% מהנשים ו-13% מהגברים דיווחו כי הם שותים לפחות 2 משקאות ממותקים ביום.

מניתוח תוצאות המחקר, שהתפרסם לאחרונה בכתב העת "The American Journal of Clinical Nutrition", עולה כי הסיכון לחלות בסרטן הלבלב עלה ככל שהמשתתפים צרכו יותר משקאות ממותקים - כולל משקאות חמים להם הוסיפו סוכר - וסירופ פירות או ליפתן (לא מדובר במשקאות דיאט וכדומה הממותקים באופן מלאכותי). הסיכון של אדם בריא שצרך משקאות ממותקים, משקאות קלים או סירופ פירות, לחלות בסרטן הלבלב, היה גבוה לפחות פי 1.5 מהסיכון של אדם שלא צרך משקאות ממותקים. בקרב בעלי גורמי סיכון נוספים, כגון עודף משקל או חוסר בפעילות גופנית, עלה הסיכון לחלות בסרטן הלבלב עד פי 1.9 בהשוואה לאדם שלא צרך משקאות ופירות ממותקים.

יש לציין כי בטווח הקצר יותר - מניתוח תוצאות המחקר שנתיים לאחר תחילתו - היה הסיכון לחלות בסרטן הלבלב גבוה פי 2 בקרב צרכני משקאות ממותקים ומשקאות קלים.

תזונה, השמנה, סרטן ומה שביניהם

"מחקרים קודמים כבר מצאו שהשמנה מהווה גורם סיכון לסרטן הלבלב וסוגי סרטן אחרים", מסביר פרופ' רובינזון, יו"ר האגודה למלחמה בסרטן. "על פי מחקר זה, כאשר צריכת הסוכר גבוהה, רמות הסוכר הנכנסות למחזור הדם עולות. כתוצאה מכך הלבלב עובד יתר על המידה ומפריש כמויות גדולות של אינסולין. ככל הנראה, אלה גורמים לשינויים בתאי הלבלב שעלולים להפוך לתאים סרטניים. המחקר מוכיח שוב את חשיבות שמירה על תזונה נכונה, משקל תקין ופעילות גופנית. חשוב להתחיל לשמור על כך כבר בגיל צעיר, כיוון שילדים צורכים משקאות ממותקים ועולים במשקלם כתוצאה מכך".

על פי נתוני רישום הסרטן הלאומי במשרד הבריאות, כ-500 מקרי סרטן הלבלב מתגלים בכל שנה בישראל בקרב האוכלוסיה היהודית. שיעור התחלואה בסרטן הלבלב באוכלוסיה היהודית הוא כ-10 חולים ל-100,000 איש. סוג זה של סרטן אינו נפוץ, ולרוב, גיל האנשים העלולים לחלות בו נע בין גיל 60 ל-80 שנה.

סרטן הלבלב אינו גורם לתסמינים במשך זמן רב ולעיתים התסמינים עשויים להיות מעורפלים ובלתי ברורים. התסמינים הנפוצים ביותר הם: כאב, ירידה במשקל, לובן העין, גירוד בעור ועוד. כיוון שכך, הסרטן מתגלה בדרך כלל בשלב מאוחר לאחר שהתפשט בגוף ומוביל לשיעורי תמותה גבוהים ביותר. מחקרים שנערכו עד היום מצאו כי מעשנים, וחולים בדלקת כרונית של הלבלב הנגרמת כתוצאה מצריכה ממושכת של אלכוהול - בעלי סיכון גבוה יותר משאר האוכלוסייה, לחלות בסרטן הלבלב.

המידע ההולך ומצטבר בספרות הרפואית מצביע על חשיבות התזונה כגורם העשוי להפחית או העלול להגביר את הסיכון להתפתחותן של מחלות סרטן מסוימות.

בואו לדבר על זה בפורום תזונה קלינית.

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום