מדור טיפים מס' 7

(0)
לדרג

יום עצמאות ללא קלוריות מיותרות, מניעת מחלות אף, אוזן וגרון במהלך הריון, וחשיפה נכונה לשמש. כל הטיפים

מאת: מערכת zap doctors
לשרוד את הפיקניק ביום העצמאות בשלום

חג הפסח זה עתה חלף עבר, הקילוגרמים שצברנו עדיין לא הספיקו לרדת והנה ניצב לו יום העצמאות בפתח. כיצד נעבור את החג ואיך יוצאים בשלום מן הפיקניקים, המנגלים, הפיתות והחומוס? לדברי ציפי רוטשילד, דיאטנית קלינית מרשת 'מכבי טבעי', "קודם כל מקבלים החלטה שחג העצמאות מתחיל בעצמאות וחופש עבור גופינו. הרשות והבחירה נתונה בידינו ואנו יכולים לבחור את המזון הטוב והנכון ביותר עבורנו. עם גישה שכזאת אפשר לעבור לשלב הבא: שלב התכנון והביצוע".

תכנון מראש של מה שאנו עומדים לאכול מאפשר לעבור את המנגל בשלום עם 500-600 קלוריות, ועדין לעמוד ביעדי הדיאטה לדוגמא: תפריט שמכיל שני שיפודים, תפוח אדמה קטן אפוי או פיתה קלה, סלט כרוב וגזר ענקי בתוספת כפית שמן לרוטב וכוס סלט פירות יסתכם בסביבות כ-600 קלוריות. את השיפודים ניתן להחליף בשתי מנות יפות של חזה עוף ועדיין להישאר באותה כמות הקלוריות.

דאגו להביא איתכם ירקות. ניתן לצלות על האש חצילים, קישואים, עגבניות, בצלים, עם מעט שמן זית, עשבי תיבול ומעט תבלינים. מנה כזאת של ירקות מוסיפה נפח גדול למזון, טעם וצבע נפלאים ומעט קלוריות.

התרחקו מקלוריות שלא סופרים אותם. לדוגמא: בחופן בוטנים או אגוזי קשיו שסתם כך מנשנשים בין לבין יש כ-250 קלוריות, אותה כמות קלוריות כמו בפיתה לשם השוואה. כוס מיץ מכילה כ-120 קלוריות, בכף חומוס שסתם כך נשנשנו עם רבע פיתה יש כ-150 קלוריות.

דרך נהדרת לדעת מה וכמה אכלנו היא לאכול בהתאם לכלל הבא: איכלו רק בישיבה, רק מן הצלחת ורק ליד השולחן.

וכמובן: שני הדברים שאי אפשר בלעדיהם - שתו הרבה מים והרבו בפעילות גופנית.

לסיום להלן מילון קלורי קצר לחג העצמאות:

יחידת קבב: כ-100 קלוריות.
שיפוד פרגית: כ-150 קלוריות.
חזה עוף: כ-150 קלוריות.
סטיק בקר: 150 גרם לאחר צלייה כ-500 קלוריות.
פיתה: כ-240 קלוריות.
כף חומוס מלאה: כ-75 קלוריות.
קילו סלט ירקות: ללא רוטב כ-250 קלוריות.

מחלות אף אוזן וגרון במהלך ההריון

תקופת ההריון עמוסה בלחצים, התרגשויות ושינויים פנימיים שחלים בגוף האישה ההרה. ההריון אמנם אינו מחלה, אך משלביו הראשונים עוברים על גוף האישה שינויים מטבולים, הורמונאליים ופיזיים, שגורמים לשינויים במערכת אף אוזן וגרון.
ד"ר בני נגריס, מומחה אף אוזן גרון ומיתרי הקול, המשמש גם כמנהל השרות האודיולוגי במחלקת אף אוזן גרון במרכז רפואי רבין, מסביר מהן מחלות אף אוזן וגרון השכיחות בתקופת ההריון ונותן טיפים להקלה ולמניעה:

האף וחוש הריח:

אף גדוש - במהלך ההריון האף גדוש רוב הזמן וישנה תחושה של צינון מתמיד. בשל גודש האף הניכר יתכנו כאבי ראש ואפילו תחושת סתימה באוזניים. לכן, מומלץ לקנח את האף בעדינות ולעשות אינהלציות אדים עם שתיים-שלוש טיפות שמן וריח, כגון שמן אקליפטוס. במצב של נחירות כתוצאה מהגודש באף ניתן להירדם על הצד ולא על הגב. בנוסף, היות והאף הסתום גורם לנשימה מהפה, מומלץ לשים כוס מים ליד המיטה ולמרוח וזלין על השפתיים היבשות. במידה וגודש האף מחמיר ניתן לבקש מהרופא תרופות מייבשות.

דימום מהאף - שכיח ביותר בזמן ההריון (לרוב מתחיל בשליש השני להריון) ומופיע לעיתים ללא גירוי מוקדם. במידה והאף מדמם יש ללחוץ על חלקו הרך, מתחת לעצמות האף, לכ-10 דקות עם ראש מוטה לפנים. במידה ומופיעים שני אירועי דמם במהלך ההריון (לא משנה מה הטווח ביניהם), או דימום אחד משמעותי, יש להיוועץ ברופא אף אוזן גרון.

האוזניים:

אירועים של אובדן שמיעה פתאומי ו/או שיתוק עצב הפנים שכיחים במהלך ההריון ואחריו, ונדרשת בדיקת רופא א.א.ג. ונוירולוג בדחיפות. לרוב הטיפול הניתן הוא סטרואידים וההחלמה מלאה בשני המצבים.

כתוצאה מגודש האף והפרעה באוורור האוזניים, תיתכן תחושת אטימות באוזניים והצטברות נוזלים באוזן תיכונה. הטיפול לכך הינו הפחתת גודש האף.

במחלות אוזניים מסוימות, שקיימות עוד בטרם ההריון, תיתכן החמרה בשמיעה בזמן ההריון (לדוגמא: אוטוסקלרוזיס, מחלה בה יש קיבוע של אחת מעצמות השמע הקטנות באוזן התיכונה). גם חולים במחלת מנייר (מחלה שבה מופיעים התקפי סחרחורת וירידת שמיעה) "זוכים" לעלייה בתדירות ההתקפים בזמן הריון.

ישנם דיווחים, אם כי נדירים, על ירידת שמיעה לאחר הרדמה כללית/ספינלית. באם הינך חשה בכך יש לידע הרופא המטפל מיד על מנת להתחיל טיפול בסטרואידים, לדוגמא, בכדי להגביר את סיכויי ההחלמה.

מיתרי הקול:

בשל השינויים ההורמונאליים ואגירת הנוזלים בגוף בכלל ובמיתרי הקול בפרט שמתרחשת בהריון, ייתכן שינוי בקול.

יכולה להופיע צרידות בשל גודש אף וליחה מוגברים שמגרים את מיתרי הקול באופן מתמיד. ניתן לבצע אינהלציות ולקחת תרופות מייבשות.

חזרת חומציות הקיבה לוושט (מצב שכיח מאוד ב-30%-50% מהנשים בהריון) - החומציות גורמת לתחושת הצרבת וגם "צורבת" את מיתרי הקול וגורמת לצרידות. במצבים אלו יש לפנות לרופא על מנת לטפל בנוגדי חומצה.

חשיפה נכונה

לקראת עונת הקיץ ופתיחת עונת הרחצה, מפרסמת האגודה למלחמה בסרטן המלצות לציבור להתנהגות נכונה בחשיפה לשמש.

שעות בטוחות: יש להימנע, עד כמה שאפשר, מחשיפה לשמש בין השעות 10:00-16:00, בהן עוצמת הקרינה היא החזקה ביותר. השעות הבטוחות לחשיפה הן לפני 10:00 ואחרי 16:00.

צל: יש להשתדל לשהות בצל ולתפוס הגנה מפני השמש בכל שעה שיוצאים מהבית גם בשעות הבטוחות.

ביגוד: מומלץ לכסות, ככל הניתן, את הגוף בלבוש מלא (חולצה עם שרוול ומכנסיים). הבדים המספקים הגנה מפני קרינת השמש הם בדים באריגה צפופה, כמו כותנה או בגדים חוסמי קרינה עליהם מצוין במפורש אחוזי חסימת הקרניים.

כובע: מומלץ לחבוש כובע רחב שוליים שיגן על הפנים, העיניים, הצוואר והעורף מפני קרינת השמש.

משקפי שמש: מומלץ להרכיב משקפי שמש המסננים את מעבר קרני השמש.

מסנן קרינה: מומלץ למרוח על אזורי העור שנותרו חשופים לשמש, כחצי שעה לפני היציאה מהבית, מסנן קרינה עם מקדם הגנה של 15 ומעלה, בשכבה נדיבה.

מסנן קרינה לשפתיים: מומלץ למרוח גם את השפתיים במסנן קרינה עם מקדם הגנה 15 ומעלה. ההמלצה היא לנשים וגברים כאחד.

נאוה עינבר, דוברת האגודה למלחמה בסרטן, מדגישה: "חשוב לזכור כי מסנן קרינה מכל סוג, הנו קו ההגנה האחרון לעור שנותר חשוף, אחרי שננקטו האמצעים האחרים להגנה מפני השמש: שעות בטוחות, צל, ביגוד, כובע ומשקפי שמש. גם השימוש בכולם עדיין לא מעניק לגוף הגנה מקסימאלית ונזקי השמש מצטברים בגוף במהלך כל שנות החיים וגורמים לקמטים, כתמים וסרטן העור".

בואו לדבר על זה בפורום תזונה טבעית, בפורום תזונה וניקוי הגוף מרעלים, בפורום אף אוזן גרון ובפורום הריון ולידה.

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום

עוד בתחום