האביב מתקרב: איך מפחיתים את התגובה האלרגית?

(0)
לדרג

אם לבלוב העצים והפריחה עושה לך את זה, אז כנראה שמדובר בקדחת השחת או אלרגיה עונתית

מאת: ד"ר מיכל לזרוביץ

האביב, פריחת העצים מקסימה רבים מאיתנו, אך לאחרים תקופה זו היא הפרומו של התקפי אלרגיה, דמעות, נזלת והיצמדות לטישו, ואצל המהדרין תופיע בעקבותיה פריחה בעור. אם אתם מעוניינים בטיפול בדרך שונה וטבעית ללא אנטיהיסטמינים, סטרואידים, הרי שקריאת השורות הבאות תסייע לכם.

Allergic Rhinitis מכונה גם נזלת אלרגית או קדחת השחת או אלרגיה עונתית. המדובר בתגובה אלרגית לפולן (אבקה הנוצרת בפרח), עובש או לחומרים מיקרוסקופיים אחרים המצויים בסביבה. זוהי תגובה אלרגית טיפוסית אצל אנשים בעלי מערכת חיסונית לקויה המזהה חומרים תמימים כמאיימים. ניתן לשלוט בתופעה זו על ידי שינויים באורח החיים.

סוג אלרגיה זה הוא השכיח ביותר בארה"ב (כ-50 מיליון מידי שנה). ברפואה האלטרנטיבית מהווה בעיה זו את הסיבה השנייה לפנייה לקבלת טיפול (לאחר כאבי גב), ועם יתרון נוסף של מיעוט תופעות לוואי עקב הטיפול.

האלרגיה יכולה להיות עונתית או רב שנתית. אלרגיה עונתית מתרחשת במיוחד כאשר צמחים, עצים ופרחים משחררים פולן במשך מחזור הפוריות שלהם. באביב, בדרך כלל מדובר בפולן של עצים, בעוד שבקיץ הסיבה תהיה דשא ועשב בר, ואילו בסתיו יש שחרור של נבגי פטריות, הנישאים באוויר והאוהבים תנאי מזג אוויר לח. אם האלרגיה מתפתחת בחורף, גורמיה הם, בדרך כלל, אבקות של דשאים ועשבים. אלרגיה רב עונתית קשורה לחשיפה לאבק הבית (המכיל אנטיגנים של קרדית אבק הבית), פרוות חיות, קשקשי בעלי חיים, נוצות ועוד. אלרגנים אלו מצויים בכריות, בגדים תחתונים, מקלחות ובמרתפים. המצב מחמיר כאשר קיים יותר מגורם אלרגני אחד.

האלרגיה מאופיינת בשיחרור פתאומי ומהיר של חומרים כימיקלים מתווכי דלקת (כגון היסטמין, ברדיקנין ולויקוטריאנים), שהם הגורמים לביטויים השונים של אלרגיה לתוך מחזור הדם. כימיקלים אלו (והידוע במיוחד ההיסטמין) גורמים לנפיחות של רקמות, גירוי, הרחבה ודליפה של כלי דם לרקמות מסביב.

הסימנים הקליניים

האלרגיה גורמת לגירוי הקרומים הריריים של האף, דרכי נשימה עליונות והעיניים. המצב האלרגני מאופיין בגודש באף, תופעת הגרד, האודם, הפריחה, העיטושים, הנזלת, הדמעות וקוצר הנשימה. כאשר ריכוז האלרגן בגוף גבוה, יכול להיגרם התקף אסמטי קשה לחנק או לירידה פתאומית בלחץ הדם ולעילפון. סימן נוסף הוא עייפות ולעיתים עפעפיים נפוחות (עם שינוי גם בצבע - במיוחד בעפעף התחתון).

איך להפחית אלרגנים סביבתיים בבית?

יש להימנע מאותם אלרגנים פוטנציאליים. כך למשל להימנע מעישון בבית, חיות מחמד מחוץ לבית, להימנע מלחות מוגזמת בתוך הבית וכמובן ניקוי ואוורור הבית.

אפשרויות טיפול פרמקולוגיות נפוצות ברפואה הקונבנציונלית כוללים אנטיהיסטמינים, סטרואידים, מפחיתי גודש ואימונותרפיה. קיימות מספר דרכים באמצעות הרפואה האנטגרטיבית המטפלים בשורש הבעיה כמו למשל צמחי מרפא, הומאופתיה, רפואה סינית וכמובן שינוי בהרגלי חיים כולל תזונה נכונה.

טיפול צמחי

המרכיבים הפעילים למניעת אלרגיות, ולגביהם יש עדויות, הם סרפד, קוורצטין וברומליין.

1. סרפד - Urtica Dioica Nettle

עלי הצמח יעילים לטיפול בסימפטומים של קדחת השחת, בשל הפלבנואידים שבו (קוורצטין, איזוקוורצטין, רוטין וקמפרול) המצויים בהם. ההמלצה היא לקחת עם האוכל. תופעות הלוואי נדירות (במיוחד אם נלקח על קיבה ריקה).

2. קוורצטין

הקוורצטין הוא ביופלבנואיד הנמצא בכוסמת, בצמחים, בירקות ובפירות הדר. הוא מדכא תהליכים דלקתיים על ידי כך שמונע שיחרור חומרים מתווכי דלקת, ולכן נחשב כבעל פעילות שא אנטיהיסטמין טבעי. המינון המומלץ הוא 600-250 מ"ג, 2-3 פעמים ביום, 5-10 דקות לפני האוכל. להשגת תוצאות מיטביות, מומלץ שימוש במשך 6-8 שבועות ולהוסיף ברומליין.

3. ברומליין

הברומליין הוא אנזים פרוטאוליטי המופק מגזע האננס ונמצא יעיל כנוגד מתווך דלקת. המינון הטיפולי ב-Allergic Rhinitis:400-500 מ"ג, 3 פעמים ביום. מומלץ על קיבה ריקה. זהירות אצל אנשים הרגישים לאננס.

נוגדי חימצון

יש המאמינים כי העלייה בשיעור האסטמה והאלרגיות ב-20 השנה האחרונות נובעת ממחסור בנוגדי חימצון בתזונה והפרזה באכילת מזון מעובד המשולל חיים. נוגדי החימצון כוללים בטא קרוטן, ויטמינים A,C,E, מינרלים (אבץ,סלניום ונחושת). נוגדי חמצון קיימים במאכלים כגון: פירות וירקות טריים ודגנים מלאים. נוגדי החמצון מספקים מנגנוני הגנה למערכת הנשימה ומפחיתים היצרות של הברונכיאלים.
ההמלצות הם נטילת מולטי ויטמין עם לפחות 200 מ"ג של ויטמין C, 25,000 יחידות בינלאומיות של בטא קרוטן, 400-800 יחידות בינלאומיות של ויטמין E ו-סלניום 200 מ"ג.

חשיבות ויטמין C לטיפול באלרגיה עונתית

ויטמין C חשוב בעיקר במערכת הנשימה התחתונה והעליונה בגלל שהוא הנוגד חמצון העיקרי בשכבה האפיתליאלית. נטילת הוויטמין באוכלוסייה הרגילה היא ביחס הפוך לשכיחות אלרגיה ואסטמה. יתירה מכך, ויטמין C מונע הפרשת היסטמין מתאי הדם הלבנים ונראה שיש קשר הפוך בין רמות היסטמין וריכוז חומצה אסקורבית (ויטמין C) בדם. הויטמין איננו טוקסי וכמעט ואין לו תופעות לוואי, למרות שהפרעות בקיבה יכולות להיגרם ממינון עודף מעל 3,000 מ"ג ליום.

מחקרים ממליצים על מינון של 2,000 מ"ג כטיפול באלרגיה. יעילות הויטמין הוכחה במחקר מתחילת שנות ה-90, אשר בדק יעילות ויטמין c אשר הותז בספריי לאף (3 פעמים ביום) אצל הסובלים מאלרגיה רב שנתית לעומת התזה של פלצבו (אינבו). לאחר כשבועיים, כ-75% מקבוצת הניסוי דיווחה על ירידה בסימפטומים באף.

חומצות שומן מסוג אומגה - 3

מספר מחקרים קליניים מצביעים על כך כי נטילת חומצות שומן מסוג אומגה 3 משפרת את תפקוד מערכת הנשימה בתגובתה לאלרגנים. כנראה על רקע של עלייה ביחס של אומגה 3 לעומת אומגה 6 בממברנה של התא והפחתה בייצור חומצה אראכידונית המתווכת דלקת. ירידה בחומצה אראכידונית מובילה לסינטזה מועטה יותר של לויקוטריאנים. הדבר מוביל לשיפור בסימפטומים. אך ההשפעה כנראה מתחילה לאחר שנה.

ארומטרפיה

שילוב של שמנים אתריים באמבט חם או במבער כגון: אקליפטוס, מנטה, מליסה וכו'.

שינויים בתזונה

שינוי בתזונה יכול להשפיע על המערכת האימונית. המזון יכול לגרום לגירוי אלרגני או להשקיט אותו. מערכת העיכול חשופה למספר הגדול של האלרגנים (אפילו יותר ממערכת הנשימה). חלבונים מורכבים כמו חלב פרה עלולים לגרום לגירוי המערכת החיסונית בגלל המבנה האנטיגני של חלב זה, במיוחד אצל אנשים רגישים. לעומת זאת קיים מזון הנלחם בדלקת ומעורר את מנגנוני ההגנה.

המלצות

ההמלצות הבאות מפחיתות את התגובה האימונית לאלרגנים פוטנציאלים:

1. להפחית במזון אשר עלול לגרום לדלקת ולתגובה אלרגית כגון: שומנים רוויים (במיוחד חלבון מהחי ומוצרי חלב), להימנע ממזון מעובד, ביצים, הדרים, בננה, שוקולד, אגוזים, צדפות, צבע מאכל, חומרים משמרים, קפאין, אלכוהול, טבק וסוכר. גם לחם, שקדים ואגוזים, שלהם ריכוז חלבון גבוה, נחשבים לאלרגנים חזקים. יש להימנע מחיטה (בעלת חלבון אלרגני במיוחד הקרוי - גלוטן). אגב, מזונות כגון: מוצרי חלב, מזונות מטוגנים ומעובדים, קמח מעובד ולבן,שוקולד וביצים הם מזונות יוצרי ליחה וזוהי סיבה נוספת להימנע מהם.

2. להרבות במזון מסוג חומצות שומן אומגה- 3, כגון דגי ים צפוני (סלמון, טונה, סרדינים, מקרל והרינג), שמן או זרעי פשתה ואגוזים.

3. להרבות בירקות ופירות טריים (מכילים רק 1% חלבון ונחשבים לאלרגנים חלשים) ודגנים מלאים.

4. להרבות בשתיית מים ומיצים טריים.

על החיבור גוף-נפש

למרות שאלרגיה משקפת רגישות יתר ביולוגית של המערכת האימונית, ברור כי לגורמים פסיכולוגים יש תפקיד בתגובה האלרגית. מחקרים מצביעים על קשר הדדי בין אמונה ותגובה אימונית. כך למשל כאשר 2 רופאים יפניים (Ikemi & Nakagawa) היפנטו מתנדבים הסובלים מאלרגיה ונאמר להם כי על עורם מונח עלה טוקסי, העור נעשה אדום ומגורה. לעומת זאת, כאשר נאמר למהופנטים כי מונח על עורם עלה לא מזיק התגובה האלרגית פחתה.

לסיכום, קיימות אסכולות טיפוליות רבות בטיפול באלרגיות. הבעיה היא למצוא את הטיפול האינדבידואלי המתאים. נדרשים לכך זמן וסבלנות.

ד"ר מיכל לזרוביץ הינה נטורופתית, אחות מוסמכת, בעלת B.A בסיעוד, M.A. במערכות בריאות, צמחי מרפא, תזונה טבעית, תוספי מזון, אירדולוגיה, לובן העיין וקוסמטיקה טבעית.

בואו לדון על כך בפורום לעיכוב תהליכי גיל ובפורום לרפואת עור אינטגרטיבית בניהולה של ד"ר מיכל לזרוביץ.

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום