נשירת שיער מוגברת בתקופת הסתיו על פי הרפואה הסינית

(0)
לדרג

זה הסתיו עם הענן... נכון, השלכת באוויר מעוררת תחושה נעימה של רומנטיקה, אבל למה שלכת גם על הראש?

מאת: פרופ' משה שטרנפלד, מומחה ברפואה פנימית ורפואה סינית
עונה עונה, שונה שונה

פילוסופיית הרפואה הסינית גורסת שכל עונה בשנה קשורה ליסוד ולאיבר בגוף. עונת הסתיו היא העונה של יסוד המתכת המהווה את הריאות והמעי-הגס. הניסיון מלמד כי עונה זו בשנה יוצרת מגוון רחב של בעיות בדרכי-הנשימה. "הצטננויות" רבות ביותר, אנשים רבים הסובלים מנזלת ו/או גודש בחללי האף. האף מהווה את איבר החישה של הריאות על כן הוא נפגע לעיתים קרובות במהלך שינוי של מזג-האוויר. גם דרכי הנשימה מעורבות בשכיחות גבוהה בגין אותה סיבה. ראיית העולם של הרפואה הסינית גורסת בין היתר כי הריאות אחראיות על העור והשיער. בגין כך תתכן פגיעה במערכת החיסון של האנשים והם יהיו חשופים יותר למחלות זיהומיות למיניהן. זו הסיבה בגינה אנו אמורים להשגיח הרבה יותר על הלבוש, האכילה, המנוחה, השינה והחשיפה שלנו לסביבה. באותה מידה, האחריות על השיער, אותה חולקים הכליות והריאות, מהווה חלק מהאחריות על העור בכלל. לא מפתיע על כן, למצוא יותר ויותר אנשים הסובלים מנשירת שיער בעונה הזו של השנה. זה בולט יותר באנשים להם האנרגיה של הריאות חלשה. חולשה באנרגיה זו יכולה לבוא לידי ביטוי בנטייה להתקררויות ולמחלות ו/או לנטייה לנשירת שיער מוגברת.

כיצד נתמודד עם תופעות חולשת אנרגית הריאות המתבטאת בנשירת שיער?

ניתן לטפל בעזרת דיקור וצמחי-מרפא לחיזוק אנרגיה זו ואיזון אנרגיה של איברים נוספים המשפיעים על הריאות. בכך לא תמיד די בכדי להביא למזור בבעיה כה כאובה. אנו עדים לכך שציבור גדול, למרות הטיפול היעיל לכאורה, לא הצליח למנוע את המשך נשירת השיער. הפלא ופלא? לא ולא. נגרם כבר נזק משני שלמרות שחזקנו את הריאות לא הצלחנו לבטל אותו. המטפלים עובדים בצורה מדויקת אך לא בהכרח יודעים כיצד לטפל בנזק המשני. חוסר טיפול מתמשך בנזק המשני מעמיק את הפגיעה. הנשירה יכולה להתגבר ולהמשך לאורך כל הימים. עצוב אך יש אור בקצה המנהרה הזו.

ישנה שיטה חדשנית וייחודית לטיפול בנשירת שיער. מטפלים בחיזוק האנרגיה של הריאות והכליות. פועלים על השגת איזון גופני ונפשי של כל אחד ואחד וזאת בכדי לאפשר זרימה תקינה של אנרגיה ודם לכל מערכות הגוף. בה בעת מחזקים את זרימת הדם המאוד ייחודית לזקיקי השיער, מגבירים את החמצון, מפנים רדיקלים חופשיים הגורמים לריבוי נזקים, מחדירים פוטונים (חלקיקי האור הזעירים ביותר) לשיפור התקשורת התאית והבין-תאית. מפעילים מנגנונים מורכבים ביותר בגוף ובין השאר מפעילים את תאי- הגזע של זקיקי-השיער לחידוש צמיחת השיער. טיפול זה יעיל כמעט בכל האנשים אם כי הוא איטי ומחייב מפגשים חוזרים ותדירים.

10, מי יודע?


1. בכל רגע נתון כ-90% משיער הראש נמצא בצמיחה ואילו כ-10% מהשערות נמצאות במצב מנוחה. לאחר כ-2-3 חודשי מנוחה השיער נושר ושיער חדש מתחיל לצמוח במקומו. כל שערה צומחת בקצב של סנטימטר לחודש ומשך הצמיחה הוא 2-6 שנים. לכן, נשירת שיער בהיקף מסוים היא טבעית, כחלק ממחזור החיים.

2. מספר גורמים יכולים לגרום לנשירת שיער מוגברת. לדוגמא, כ- 3-4 חודשים לאחר מחלה או ניתוח גדול ניתן לראות לפתע נשירת שיער ניכרת. נשירה זו מיוחסת לסטרס של המחלה והיא זמנית. נשירת שיער תתחולל בחלק מהמחלות הכלליות לופוס או סכרת. מאחר ונשירת השיער יכולה להיות סימן מוקדם של מחלה, חשוב לאבחן את המחלות מוקדם ככל האפשר ולטפל בהן.

3. בעיות הורמונליות עלולות אף הן לגרום לנשירת שיער. באם בלוטת התריס פועלת יתר על המידה או בתת-פעילות השיער ינשור. ההתמודדות בנשירה זו היא באמצעות טיפול בבלוטת התריס. נשירת שיער יכולה להתפתח באם הורמוני המין הזכריים והנקביים הידועים בשם אנדרוגן ואסטרוגן, יוצאים משיווי משקל. החזרת שיווי המשקל של ההורמונים תעצור את נשירת השיער.

4. הרבה נשים חוות נשירת שיער כשלושה חודשים לאחר לידה. נשירת שיער זו קשורה לשינויים הורמונליים. במהלך ההיריון, רמה גבוהה של הורמונים אחדים גורמים לגוף לשמר שיער אשר באופן רגיל היה נושר. כאשר רמת ההורמונים שבה למצב טרום הריון, השיער נושר והמחזוריות הנורמלית של צמיחה ונשירה חוזרת שנית.

5. ישנן תרופות אחדות אשר עלולות לגרום לנשירת שיער. נשירה זו מתמעטת עם הפסקת נטילת אותן תרופות. התרופות השכיחות הגורמות לנשירה כללית: נוגדי קרישה, תרופות למחלת גאוט, תרופות כיניות הניתנות במחלות ממאירות, ויטמין א' במינון גבוה, גלולות למניעת הריון ותרופות כנגד דיכאון.

6. ישנם כמה זיהומים היכולים לגרום לנשירת שיער. בילדים ניתן למצוא מחלה פטרייתית של הקרקפת. הזיהומים מגיבים היטב לטיפול אנטי פטרייתי.

7. באם חובשים אביזר הדוק מדי לקרקפת, התוצאה יכולה להיות אובדן שיער. התופעה זה נקרא בלועזית TRACTION ALOPECIA. באם הלחץ הופסק טרם היווצרות צלקות בקרקפת, השיער יצמח בשנית למצבו הנורמלי. לעומת זאת, הצטלקות עלולה לגרום לנשירת שיער בלתי הפיכה. שימוש ממושך בשמן חם או בתכשירים כימיים שונים עלול לגרום לדלקת ונפיחות של זקיקי השיער. התוצאה הסופית של התהליך הוא הצטלקות ואובדן שיער קבוע.

8. כידוע, ההתקרחות שכיחה יותר אצל גברים. דפוס ההתקרחות בגברים מתאפיין בנשירת שיער מקו השיער ובקדמת הראש. לאחר שהגבר מגיע לבגרות מינית, קודקוד הראש הופך לעבה וללא אלסטיות בגין השינוי בהורמון הגברי-טסטוסטרון. קודקוד חסר אלסטיות ועבה חוסם בדרך כלל את כלי-הדם המזינים את זקיק השיער. באירופה קיים סוג ניתוח ייחודי המקל על הלחץ בכלי הדם.

9. כ-15% מסך הנשים ביקום מתקרחות. התקרחות זו מתרחשת בתהליך איטי יותר מאשר בגברים וגם הרבה יותר מאוחר. נשים מפתחות לרוב דפוס התקרחות שונה, שבו השיער נעשה דק ודליל בכל הקרקפת. שיער דק מפוזר באישה מתחיל לרוב לאחר הפסקת המחזור, כאשר יצירת הורמון המין הנשי אסטרוגן פוחת משמעותית או לגמרי. טרם הפסקת המחזור רמת ההורמון אסטרוגן גבוהה די בכדי למנוע עליה רבה מדי ברמת הטסטוסטרון באישה (כידוע לנשים רמה נמוכה של טסטוסטרון במצב נורמלי).

10. מספר השערות על הראש הוא 100,000 בממוצע. כאשר השערה עוזבת את תעלת השערה היא מתה. במהלך השנים, השערה יכולה להסתלסל, להתיישר או להיות דקה אך היא לא תחזור למראה הבריא של גיל העשרה ושום תכשיר הנמכר במספרות, מכוני יופי או חנויות טבע לא יכול לעזור לכך.

בואו לדבר על כך בפורום האינטגרטיבי לרפואת עור ורפואה משלימה

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום