זיהומים בדרכי השתן בנשים

(35)
לדרג

על אחת המחלות הנפוצות ביותר אצל נשים, למה זה קורה וכיצד ניתן לטפל בצורה הטובה והמהירה ביותר, דלקת דרכי השתן

מאת: מערכת zap doctors

דלקות בדרכי השתן הן תופעה שכיחה ביותר בקרב נשים לפי הסטטיסטיקה הידועה, אחת מכל שלוש נשים תלקה בדלקת בדרכי השתן לפחות פעם אחת בחייה . דלקת בדרכי השתן נובעת בדרך כלל מזיהום חיידקי של דרכי השתן. התסמינים האופיינים לדלקות בדרכי השתן עלולים להשפיע בצורה חמורה על איכות החיים של החולה. הסכנה בדלקות בדרכי השתן התחתונות היא שללא טיפול הן עלולות להתפשט לשלפוחית השתן ואף לגרום לנזק בכליות.

מהם הגורמים לדלקת בדרכי השתן ?

החיידקים הגורמים לדלקות בדרכי השתן מגיעים בד"כ מאזור פי הטבעת אף על פי שלעיתים הם מגיעים גם מאזורים אחרים בגוף דרך כלי הדם. דלקות בדרכי השתן שכיחות יותר בנשים מכיוון שהשופכה הנשית המובילה משלפוחית השתן אל החוץ, קצרה יותר מהגברית. מבנה אנטומי זה מקל על התפשטות החיידקים שלא נדרשים לעבור דרך ארוכה על מנת להגיע לשלפוחית השתן בנשים. בנוסף, בנשים קיימת סמיכות אנטומית הדוקה בין פי הטבעת והנרתיק לשופכה ובשל כך חיידקים אשר קיימים באופן קבוע וטבעי בנרתיק ובפי הטבעת עלולים להתפשט אל דרכי השתן ולפגוע בהם. בנוסף, דלקות בדרכי השתן עלולות להיות משניות לשימוש בקטטר (צינור המוחדר לשופכה לצורך ניקוז שתן) באנשים מאושפזים ובעיקר באנשים אשר נזקקים לקטטר באופן קבוע במהלך חייהם.

נשים בעלות נטייה מוגברת להתפתחות של דלקות בדרכי השתן

נטייה מוגברת להתפתחות דלקות בדרכי השתן עלולה להופיע בנשים עם פגם אנטומי או תפקודי בשופכה, בשלפוחית השתן, בשופכנים (הצינורות השרירים המחברים בין הכליה ושלפוחית השתן) או בכליות . פגמים אלו בד"כ מאובחנים לאחר זיהומים חוזרים של דלקות בדרכי השתן. השכיחות גבוהה יותר של דלקות בדרכי השתן קיימת בנשים הרות מכיוון שבמהלך ההריון קיים לחץ האיברים המערכת השתן. כמו כן נשים לאחר גיל הבלות נוטות לפתח דלקות חוזרות בדרכי השתן בשכיחות גבוהה יותר, עקב אובדן ההשפעה המגינה מפני זיהומים אלו, של הורמון המין- אסטרוגן, אשר הפרשתו מפסיקה בגיל הבלות. דלקות בדרכי השתן שכיחות יותר גם בנשים החולות בסכרת או בנשים הסובלות אבנים בדרכי השתן.

כאבים בחלק העליון של המפשעה.צילום: שאטרסטוק

התסמינים של דלקת בדרכי השתן

התסמינים של דלקת בדרכי השתן בשלביה הראשונים כוללים :


1. תחושת צריבה ועקצוץ בעת מתן שתן.
2. צורך פתאומי ודחוף להשתין , המופיע לעיתים תכופות, גם כאשר השלפוחית ריקה.
3. כאבים בחלק העליון של המפשעה.
4. חום.
5. שתן בעל ריח בלתי נעים.


בשלבים מתקדמים יותר עלולים להופיע :


1. כאבים בצידי הבטן, ובגב התחתון.
2. חום גבוה המלווה בצמרמורות, בחילות והקאות.
3. חוסר שליטה על מתן השתן.

אבחנה של זיהומים בדרכי השתן

בחשד לזיהום בדרכי השתן הרופא מבצע בדיקה גופנית, ומזמין בדיקות מעבדה. הבדיקות העיקריות הן בדיקת שתן לכללית, בה ניתן לראות סימני זיהום שונים כגון רמה גבוהה של תאי דם לבנים בשתן, ותרבית שתן בעזרתה ניתן לקבל תשובה מוחלטת על קיום או העדר חיידקים בשתן. במקרים של דלקות חוזרות בדרכי השתן הרופא עשוי להמליץ על בדיקה הקרויה IVP. בדיקה זו הינה צילום רנטגן שנעשה בעזרת חומר ניגוד, של כל מערכת השתן. כמו כן לעיתים מומלצת גםבדיקת אולטרא-סאונד של דרכי השתן שיכולה להדגים בעיות שונות כגון: אבנים בדרכי השתן. במידה וכל הבדיקות הללו לא העלו תשובה מוחלטת לבעיה תתבצע בדיקה הקרויה ציסטוסקופיה בה נבדקת שלפוחית השתן בעזרת סיב אופטי.

מומלץ לפנות לבדיקת רופא. צילום: שאטרסטוק

הטיפול בדלקות בדרכי השתן

בכל מקרה בו מתעורר אצלך חשד לקיומה של דלקת בדרכי השתן מומלץ כי תפני אל הרופא. בהתאם לשיקוליו של הרופא ולבדיקות שיערוך ירשם עבורך טיפול אשר במרבית המקרים כולל תכשיר אנטיביוטי ולעיתים תוספת של משכך כאבים .
תוכלי להקל על הסימפטומים של הדלקת ולזרז את החלמתך על ידי שתיית נוזלים מרובה אשר מסייעת לשטוף את החיידקים משלפוחית השתן. הגברת חומציות השתן עוזרת להקל על תחושת הצריבה והכאבים הנגרמים בעקבות הדלקת, זאת תוכלי לעשות על ידי שתיית כמויות גדולות של מיצי פירות חמוצים. בכל מקרה אין שיטות אלו באות במקום ביקור אצל הרופא.

כיצד ניתן למנוע הופעה של דלקות בדרכי השתן

1. הגיינה אישית - שמרי על נקיון אזור אברי המין, הקפידי לנגב את האזור לאחר פעולת מעיים בכיוון מלפנים אחורה , על מנת למנוע זיהום האזור על ידי חיידקים צואתיים.


2. לבוש - לבשי תחתונים העשויים מכותנה , תחתונים העשויים מניילון ומחומרים סינתטיים אחרים גורמים לאזור הפות להישאר לח וחם, סביבה המעודדת התרבות חיידקים.


3. יחסי מין - לא ניתן למנוע את כניסת החיידקים לשופכה בזמן קיום יחסי מין אך ניתן לשטוף אותם החוצה על ידי השתנה מיד לאחר המגע המיני.

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום

עוד בתחום