מחלות חניכיים, לא מה שחשבת

(1)
לדרג

מחלות חניכיים הן לעיתים יותר מסתם אי נוחות - על דרכי האבחון והטיפול, ועל הסכנה שבהן

מאת: יותר מ-30% מכלל האוכלוסייה הבוגרת בישראל סובלים ממחלות חניכיים (ברמות שונות), בגילאי +50 המספרים כבר עוברים את ה-50%. אך כיוון, שמחלת חניכיים (מחלה פריודונטלית-סביב השן) מתפתחת בדרך כלל ללא כאבים אנשים נוטים להתעלם מכך עד שהשיניים זזות ואף נופלות מהפה - מה עושים?
שבץ מוחי?

מחלות חניכיים כרוכות במראה לא נעים ובאי נוחות לחולה, אולם מחקר חדש מגלה כי מחלות חניכיים עלולות להעלות באופן משמעותי את הסיכון לאירוע של שבץ מוחי. הפתרון: כמו תמיד, לצחצח שיניים וללכת לרופא לטיפול שוטף. השבץ מתחיל מהשורש

ד"ר טייג'יאן וו מאוניברסיטת ניו יורק בבאפלו וצוות החוקרים בדקו את הקשר בין מחלות חניכיים, או בשמה המקצועי "דלקת מיסב השן" (periodontitis), לבין הסיכון לשבץ מוחי. המחקר הקיף קרוב ל-10,000 מבוגרים, שהשתתפו במחקר בריאות ציבורי גדול, מחקר שהחל בתחילת שנות ה-70 והסתיים ב-1992.
"מצאנו כי דלקת מיסב השן קשורה לסיכון גבוה יותר ללקות בשבץ מוחי, וזאת לאחר מעקב של 21 שנים אחרי אמריקנים בוגרים", אמר וו בראיון לחדשות רויטרס.

מחלות חניכיים מתחילות, די בערמומיות, בתור דלקת חניכיים פשוטה המאופיינת בחניכיים נפוחות ומדממות. ללא טיפול, הדלקת מתפתחת למחלת חניכיים, והרקמות התומכות בשיניים הופכות להיות דלקתיות, שבסופו של דבר עלול להסתיים באיבוד עצם ורקמה.

מה ש"מניע" את התהליך הוא נוכחות של בקטריה, חיידק, שגורם לדלקת. זו הבקטריה, כך טוען ד"ר וו, שכתוצאה מהגעתה למחזור הדם נוצרים קרישי דם. עוד התגלה במחקר כי הבקטריה יכולה לפגוע במעטפת של כלי הדם, כל אלו מגבירים את הסיכון לשבץ מוחי.

שבץ מוחי מאופיין על ידי דימום תוך מוחי בשל התפקעות כלי דם, או בשל זרימת דם לקויה לחלק מהמוח בשל כלי דם שחסום על ידי קריש דם.

החוקרים לא הצליחו למצוא איזו בקטריה בדיוק היא האשמה להשפעות ההרסניות של התהליך הדלקתי, משום שלא ניתן לקבוע זאת על סמך המידע שנאסף במחקר המקורי.
אולם החוקרים מצפים כי מחקר עתידי "יאשר את קיומו האפשרי של חיידק מזיק מסויים".

"הקשר בין סיבה לתוצאה עדיין אינו סופי בנקודה זו", מסתייג וו אך מדגיש כי "אנשים צריכים לתת יותר תשומת לב למצב בריאות הפה שלהם, זה יכול להשפיע על לטובה על בריאותם".



חברת "דקסון" יצרניט "פריוצ'יפ" וד"ר אריאל הירש, מומחה למחלות חניכיים מציגים שאלון לבדיקה עצמית:

האם יש לכם בעיות חניכיים:

1. האם יש לך כאבים בחניכיים?

2. האם החניכיים מדממים בהברשת השיניים או באכילת מזון קשה?

3. האם החניכיים נפוחים ורגישים?

4. האם במשך השנים נוצרו רווחים בין השיניים?

5. האם השיניים הפכו לארוכות יותר במהלך הזמן?

6. האם החניכיים נסוגו מן השיניים?

7. האם יש לך ריח רע מהפה?

8. האם יש הפרשת מוגלה ברווח שבין השיניים?

9. האם יש לך פצעים בחניכיים?

10. האם חלו שינויים בסגירת השיניים ובהתאמה בין הלסתות?

אם התשובה לאחת משאלות אלו היא חיובית יש לפנות לרופא מומחה למחלות חניכיים ( פריודונט) או רופא שיניים לבדיקה וייעוץ.

זיכרו : חוסר טיפול או טיפול לא נכון יכול להביא להחמרה במצב עד כדי עקירת השיניים. הדרך היחידה למנוע מחלות חניכיים היא מניעה-ביקורות תקופתיות אצל רופא השיניים, הדרכה וביקורות תקופתיות אצל השיננית. במידה ונזכרתם דקה מאוחר מדי ואתם כבר סובלים מן הבעיה אתם לא צריכים ללכת רחוק מדי - הפריוצ'יפ (פיתוח ישראלי) יעשה בשבילכם את העבודה. הפריוצ'יפ מוחדר לתוך החניכיים ובמשך כמה ימים משחרר חומר שמחסל את החיידקים.

דאגו לבדוק את עצמכם.
בואו לדבר על כך בפורום רפואת שיניים

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום

עוד בתחום