כאבי גב: למה זה קורה לנו?

(0)
לדרג

כאב גב קשה, הגורם לאבדן ימי עבודה ומחייב טיפול רפואי, קורה ליותר מ-80 אחוזים של האוכלוסיה. מהו תהליך ומקור הכאב?

מעל 80 אחוזים מהאוכלוסייה הבוגרת עד גיל 60 סבלו לפחות מאירוע אחד של כאב גב משמעותי, שגרם גם לאבדן ימי עבודה, סבל וצורך בטיפול רפואי. ~~ד"ר נחשון רנד, אורטופד ומומחה לבעיות גב, מסביר~~

העלייה בתוחלת החיים של החברה המערבית מביאה גם עלייה צפויה בשיעור הסובלים מכאב גב על סיבותיו השונות. ישנם מספר גורמים ודאיים לעלייה בשכיחות כאב גב ולהאצת ניוון מפרקי עמוד השדרה, והם כוללים העדר פעילות גופנית מספקת, תנוחות הגורמות לעלייה בלחץ בתוך הדיסק, בעיקר כתוצאה מישיבה ממושכת וחשיפה ממושכת לזעזועים ותנודות (ויברציות) בגב.

סיבות נוספות כמו עישון וגורמים תזונתיים שונים זוהו גם כן כגורמים לכאבי גב וניוון מפרקי עמוד השדרה.

המדע מסביר את תהליך הניוון שקורה לנו בגב כתוצאה מהליכה על שתיים, היא זו שגורמת לעליית הלחץ בתוך הדיסק בגב, וכי הלחץ בתוך הדיסק גבוה יותר בישיבה מאשר בעמידה.

מחקר שבוצע על יונקים ימיים ועל בעלי חיים ההולכים על ארבע הראה כי גם בהם ישנם תהליכים ניווניים משמעותיים בעמוד השידרה למרות שהם חיים ונעים בסביבה בה העומסים על הגב נמוכים בהרבה.

התהליך הניווני של מפרקי עמוד השידרה: מבט מקרוב

כל חוליה בעמוד השידרה נושאת את החוליה שמעליה, והיא נשענת על החוליה שמתחתיה. בין כל חוליה יש דיסק, הנקרא בשל מיקומו "הדיסק הבין חולייתי", והוא נקודות המשען והעברת העומסים בין כל שתי חוליות.

הדיסק הבין-חולייתי נמצא בחלק הקדמי של עמוד השידרה, יחד עם שני מפרקים, המכונים מפרקי פאסט (facet joints), והם ממוקמים בחלקו האחורי של עמוד השידרה. שלוש נקודות משען אלו מאפשרות את התנועה בין החוליות ובמקביל הן גם משמשות להעברת העומסים בין החוליות ולייצוב עמוד השידרה.

חשוב לדעת כי כל שינוי באחד המפרקים גורם גם לשינויים משניים בשני המפרקים האחרים.

תהליכי הניוון וההזדקנות של הדיסק הבין חולייתי גורמים לשינויים במפרקים אלו. השינויים העיקריים שיכולים לקרות הם "התייבשות הדיסק", כלומר ירידת שיעור המים בתוך הדיסק וכתוצאה מכך הדיסק הופך פחות גמיש ויותר חשוף לנזק.

שינוי עיקרי נוסף העלול לקרות הוא שינויים במבנה המולקולארי של הסיבים מהם בנויים הדיסק והמפרקים. שינויים אלו גורמים להחלשות רקמות החיבור של הדיסק וירידה ביכולתן לשאת עומסים בגב.

כתוצאה משינויים אלו מאבד הדיסק מנפחו, יכולתו לתמוך במשקל הנשען עליו קטנה וחלה "שקיעה" של החוליה העליונה לכוון הדיסק שמתחתיה. מצב זה גורם להתרחבות הדיסק המנוון לצדדים בדומה לצמיג שלחץ האוויר בו נמוך מדי.

השקיעה גורמת לשינוי ביחסים המרחביים במפרקי הפאסט, דבר המביא להעמסתם באופן לא פיזיולוגי. העמסה כזו לאורך זמן תביא לצמיחת זיזי עצם והתעבות מעטפת המפרקים הללו.

מקור הכאב

השינויים שקורים בעמוד השידרה עלולים לגרום לתפיסת חלק ניכר מנפח תעלת השידרה ע"י הדיסק הבולט, זיזי העצם והתעבות מעטפות המפרק, תוך יצירת אי-יציבות בין שתי החוליות המעורבות והיצרות תעלת השידרה באיזור הפגוע.

עם העלייה בלחץ בתוך תעלת השדרה, גובר גם הלחץ על חוט השידרה ושרשי העצבים היוצאים ממנו, ולחץ זה הוא הגורם לכאבי גב. הכאבים יכולים גם להתבטא בכאב לאורך היד או הרגל, "הרדמות" ותחושת נימול, בייחוד בעת מאמץ, כמו גם ביטויים אחרים של לחץ עצבי.

התהליכים שתוארו בכתבה יכולים לנבוע כתוצאה מתהליכי ניוון והזדקנות, אולם יכולים להיות גם תוצאה של נזק חבלתי או דלקתי, או שילוב של מספר סיבות. בכל מקרה התוצאה הסופית עלולה להיות דומה.

בעתיד נביא לכם כתבות נוספות המתארות מחלות ספציפיות של עמוד השידרה, מחלות שקשורות בתהליכי הניוון וההזדקנות של עמוד השדרה הדיסק.

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום