ליקריץ נלחם בסארס

(0)
לדרג

הכל עוד רחוק מלהיות בטוח, אולם עושה רושם שתכשיר העשוי מתמצית צמח השוש בולמת במידה מסויימת את התפשטות הנגיף, המתיקות שאחרי

מאת: שוש (ליקריץ) אולי לא נראה מתאים למלחמה במגיפת הסארס אולם, במעבדה לפחות, תמצית משורשי הצמח בלמה את הנגיף, ומנעה את התפשטותו בתאים, כך עולה ממחקר חדש.

המחקר הוא חלק ממחקר מתמשך לטיפול בסארס. המחלה דמויית השפעת כבר גבתה יותר מ- 750 קורבנות מאז התגלתה לראשונה במחוז גואנגדונג בסין.
מינונים גבוהים של תמצית השוש, שנקרא גליציריצין, חיסלו כמעט לגמרי את נגיף הסארס בתאי קוף נגועים, מצא הוירולוג יינדריך קינטל מבית הספר לרפואה באוניברסיטת פרנקפורט. התרופה יעילה יותר מריבווירין, הטיפול המקובל ביותר נגד סארס.
התרופה החדשה מקשה על הסארס להתחבר ולחדור לתאי היעד, היא גם מעכבת את חלוקת הוירוס, ומאטה את ההתפשטות מתא אחד לשני.
"אין לנו הרבה אופציות [לתרופות יעילות] בשלב הזה, כך שהגילוי הזה מאוד מרגש" אומר הוירולוג רוברט בייקר מ- USAMRIID המוסד הצבאי האמריקאי למחקר רפואי של מחלות מדבקות. טיפול רפואי מסור ובית חולים הם הטיפולים הטובים ביותר כרגע, הוא מסביר.
ואולם גם לתרופה זו יש חסרונות: מינונים גדולים נדרשים על מנת להשפיע על תאים נגועים בסארס, אבל הרכיבים יכולים להוביל לייצור של תרופות דומות וחזקות יותר.

מחקר רחב
גליציריצין היא המולקולה האחראית על הטעם הייחודי של השוש. היא מונעת את גידולם של וירוסים אחרים, כולל הרפס, ומסייעת לשיחזור תיפקוד הכבד אצל חולים שסובלים מצהבת מסוג סי. כיום היא גם נבדקת כטיפול להידבקות באיידס, שכן היא מאטה את שיכפול הוירוס בתרביות תאים.
תמצית השוש היא אחת המרכיבים המועמדים לבדיקה כטיפול נגד סארס. כשהמגיפה התעצמה, התעצמו גם המאמצים למציאת טיפולים מתאימים.
במהלך החודשיים האחרונים, למשל, בייקר וחוקרים אחרים ב- USAMRIID בחנו למעלה מ- 200000 רכיבים שנשלחו ממעבדות בכל העולם. "אנחנו משתמשים בשילוב של כוח פשוט, ובוחנים כמעט כל רכיב שאנחנו מקבלים, עם היגיון מסורתי יותר, בוחנים את כל התרופות שכבר אושרו לשימוש" אומר בייקר. הצוות עדין לא פרסם את התוצאות.
גם אם גליצירהיצין או תרופות דומות אכן עובדות בתרבית, הן עדין רחוקות מלהגיע למרפאה. החוקרים יצטרכו לזהות את המרכיבים הפעילים, ולבחון אותם על תאים אנושיים ותאים של בעלי חיים. "אנחנו גם צריכים לבדוק באיזו קלות התרופה מגיעה לבני אדם, כמה זמן היא נשארת בגוף, וכמה מהר היא נעלמת" אומר בייקר.
גם בשלב זה התוצאות יכולות להיות מאכזבות כשהתרופות נבחנות על בני אדם. ריבווירין למשל מאבד מהפופולריות שלו בקרב רופאים באסיה שמרגישים שהוא לא עוזר מספיק לחולי הסארס תחת טיפולם.

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום