לחץ דם - חלק א'

(0)
לדרג

מדוע נקרא לחץ דם "הרוצח השקט"? מהו בעצם לחץ דם ומה זה אומר "לחץ דם גבוה" - מלחיצים

מאת: יתר לחץ דם הינה בעיה נפוצה מאוד בקרב האוכלוסייה, שאף זכתה לכינוי "הרוצח השקט", זאת בשל העובדה שאינו נותן סימנים הברורים לחולה אך גורם להפרעות רבות וקשות בתפקוד התקין של הגוף. בכתבה זו נסביר את המושג לחץ דם, ואת תפקיד ומהות בדיקת לחץ הדם.

יתר לחץ דם הינה בעיה נפוצה מאוד בקרב האוכלוסייה, שאף זכתה לכינוי "הרוצח השקט", זאת בשל העובדה שאינו נותן סימנים הברורים לחולה אך גורם להפרעות רבות וקשות בתפקוד התקין של הגוף. בכתבה זו נסביר את המושג לחץ דם, ואת תפקיד ומהות בדיקת לחץ הדם.

הגדרה

מדידת לחץ הדם בודקת את הכח שמופעל כנגד דפנות כלי הדם במהלך כיווץ הלב הגורם להזרמת הדם בכלי הדם בגוף. הגורמים המשפיעים על גובה לחץ הדם הינם כמות הדם, וכח הזרימה שלו, וכן גודל כלי הדם והגמישות שלהם. לחץ הדם אינו ערך קבוע ונמצא תחת שינוי מתמיד בהתאם למצב גופינו. גורמים כגון: פעילות גופנית, דיאטה, טמפרטורת הגוף,
מצב נפשי, תנוחה ותרופות יכולים בהחלט לשנות את ערכי לחץ הדם באדם, על כן אין להסתפק בבדיקה אחת ולפיה לקבוע את גורם החולה.

בדיקת לחץ דם

בדיקת לחץ דם הינה בדיקה נפוצה ביותר הנותנת מדד על מצבו הבריאותי של החולה. הבדיקה מתבצעת בד"כ בישיבה כאשר ידו של הנבדק מונחת על שולחן ונמצאת בערך בגובה הלב. הנבדק מפשיל את השרוול ביד הנבדקת והבודק להניח את שרוול הלחץ. חשוב לציין כי רצוי שהשרוול לא יהיה הדוק מדי שכן עובדה זו יכולה לפגוע ביעילות הבדיקה.
קריאת לחץ הדם ניתנת על ידי שני מספרים: לדוגמא 110 על 70 (נכתב: 110/70). הערך הראשון קרוי לחץ דם סיסטולי ומייצג את הלחץ הגבוה ביותר המופיע כאשר הלב מתכווץ ומזרים את הדם אל עורקי הגוף. המספר השני קרוי לחץ דם דיאסטולי ומייצג את הלחץ הנמדד בכלי הדם כאשר הלב אינו בכיווץ אלא בשלב מילויו על ידי דם.

במהלך הבדיקה יש להניח את שרוול הלחץ על הזרוע בנוחיות, כך שחלקו התחתון של שרוול הלחץ מצוי מעט מעל למרפק. יש להרגיש את הדופק בעורק הגדול העובר במרכז המרפק ועליו יש למקם את פעמון הסטטוסקופ. חשוב לוודא כי פעמון הסטטוסקופ אינו נוגע בשרוול הלחץ או בפריט לבוש אחר שכן מצב זה עלול להפיק רעשים שיפריעו למהלך הבדיקה. המיקום המדוייק של פעמון הסטטוסקופ הכרחי עבור קבלת תוצאות בדיקה נכונות.
השלב הבא הינו שלב הניפוח של שרוול הלחץ, בשלב להביט בעמודת הלחץ ולהביא את הלחץ ל- 30 מ"מ כספית מעל הלחץ הסיסטולי הרגיל (לדוגמא אדם עם לחץ דם של 120/80, יש לנפח את השרוול עד ללחץ של 150 מ"מ כספית). אם לחץ הדם הסיסטולי הרגיל לאותו נבדק אינו ידוע יש להביא את הלחץ עד 210 מ"מ כספית. כעת ניתן לשחרר את הלחץ באיטיות, כאשר הירידה בלחץ הינו 2-3 מ"מ כספית בשניה. במהלך ירידת הלחץ הבודק מאזין באמצעות הסטטוסקופ וממתין להופעת קולות המעידים על התחלת זרימת הדם. ברגע בו מופיעים קולות לראשונה, נמדד לחץ הדם הסיסטולי. הבודק ממשיך להוריד את הלחץ בשרוול הלחץ עד לשלב בו מפסיקים לשמוע את הקולות - זהו לחץ הדם הדיאסטולי. במקרה שמתגלים ערכים חריגים יש לבצע את הבדיקה פעם או פעמיים נוספות, על מנת לוודא שתוצאת הבדיקה נכונה. מומלץ לנוח כ- 5 דקות לפני הבדיקה על מנת לנטרל את הגורמים החיצוניים המשפיעים אל גובה לחץ הדם בנבדק.

ערכים תקינים

הערכים התקינים משתנים בהתאים לגיל החולה, כאשר במבוגר לחץ הדם הסיסטולי הוא בין 110 ל- 120 מ"מ כספית, ולחץ הדם הדיאסטולי הינו בין 70 ל- 80 מ"מ כספית.
ערכים גבוהים מהערכים הללו מייצגים מצב של יתר לחץ דם, לעומת זאת ערכים נמוכים מייצגים מצב של תת לחץ דם. הבעיות הקיימות בשני המצבים הללו יוסברו בהרחבה בכתבות הבאות.

סיכום

בדיקת לחץ הדם הינה בדיקה פשוטה וחשובה, במיוחד לאור העובדה שלחולה קשה מאוד להרגיש בקיומו של מצב חריג של יתר או תת לחץ. יש להדגיש, כי מצב חד פעמי בו נמדדים ערכים גבוהים אינו מצביע בהכרח על מחלת יתר לחץ דם, וכן בדיקת חד פעמית המראה ערכים תקינים אינה בהכרח מצביע על העדר מחלה זו. מכאן ברור כי יש לבצע את הבדיקה בכל ביקור מעקב אצל הרופא ואף לחזור על הבדיקה מספר פעמים באותו הביקור. אנשים הסובלים מלחץ דם גבוה שחייבים במעקב רציף יכולים, על ידי הכשרה פשוטה וקצרה, לבצע בדיקה זו בביתם באמצעות מכשירים ידניים או אוטומטיים.

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום