דאגה ממצב בנקי-הזרע בארץ

(0)
לדרג

מחסור חמור בתורמים, יחס מזלזל ופגיעה בפרטיות תורמים ולקוחות, הם רק חלק מתוצאות מחקר חדש. ד"ר יערית בוקק-כהן: תרחישי אימה של קשרי קרובים

מאת: מערכת zap doctors

מחסור חמור בתורמים לבנקי-הזרע בארץ, כך שיש להגדיל את המאגר פי שישה בכדי שיהיה אפשר לעמוד בתקנות בינלאומיות בתחום. במאגר בנקי-הזרע בארץ קיימים כיום רק בין-50 ל-140 תורמי זרע בכל הארץ, לאוכלוסייה של 6.2 מיליון יהודים בישראל, וכאילו לא די בכך, הרי שייבוא זרע תורמים מחו"ל הוא סבוך ויקר.

כך ועוד מסתבר ממחקר חדש שערכה ד"ר יערית בוקק-כהן, שפורסם בחודש שעבר בכתב עת בינלאומי יוקרתי לגיניקולוגייה. במחקר ביקשה ד"ר בוקק- כהן, סוציולוגית המתמחה בתחומי המשפחה וטכנולוגיות פריון, ומרצה באוניברסיטת אריאל, למפות את הבעיות העיקריות בתהליך הקיים בבנקי-הזרע בארץ.

עוד התברר ממחקרה כי תורמים פוטנציאלים הפונים לבנקי-הזרע מתלוננים על יחס מזלזל, על חוסר מתן שירות, על שמירת פרטי פונים המעוניינים להפוך לתורמים ועל קשיים רבים אחרים בהגיעם לבדיקות ובעיקר, גם על היעדרו של מרחב פרטי דיסקרטי ראוי בעת מתן התרומה.

גם לקוחות מתלוננות על יחס לא מכבד, על היעדר פרטיות, על היצע נמוך ובעיקר יוצאות נגד הדרישה לבחור תורם מתוך קטלוג מצומצם במהירות, וללא אפשרות להתייעץ עם קרובי משפחה וחברים באינטימיות.

ד"ר בוקק-כהן: "מצב בנקי הזרע בישראל טעון שיפור. מדובר בתחום פרוץ ללא פיקוח הדוק וקיימות בו בעיות רבות, בעיקר בגלל היעדר עדכון הנהלים והשענות על 'תקנת בריאות העם' משנת 1940(!) ועדכון נוסף שנכתב במשרד הבריאות לניהול תרומות זרע מ-1992. על משרד הבריאות לנקוט בצעדים מהירים".

סכנה ממשית לקשרי קרובים עתידיים

המחקר התבסס על ראיונות עומק עם תורמים ולקוחות במטרה ללמוד על היחס אותו הם מקבלים בבנקי הזרע. ד"ר בוקק-כהן השוותה גם בין מצב בנקי-הזרע בארץ ובעולם, מבחינת מספר התורמים הנמצא במאגר, נעימות התהליך והיחס לתורמים וללקוחות. נערכה השוואה גם בין בנקי-זרע פרטיים לאלו הציבוריים.

בהערכה ראשונה מסוגה, אמדה ד"ר בוקק-כהן את מספר התורמים המשוער במאגר בנקי-הזרע בארץ בהשוואה להנחיות של האגודה האמריקאית לרפואת פריון (ASRM) וכן של האגודה הבריטית לפוריות (BFS) לגבי מספר התורמים המינימלי הדרוש לגודל האוכלוסייה. ההנחיות הללו חשובות מאין כמותן כדי למזער את הסיכוי לנישואי קרובים עד לכדי מינימום.

ד"ר בוקק-כהן: "יש במצב זה משום פגיעה הן חברתית והן הלכתית. אין ביכולתם של בנקי-הזרע במצב הנוכחי להתמודד עם הבעיות העולות מן המחקר ויש למצוא להן פתרונות. אנו במצב בו התרחיש של אח המכיר את חצי אחותו בפאב, או אב המכיר את ביתו במועדון קרוב מאוד למציאות ויש למנוע תרחיש אימה זה".

קשיים על ייבוא זרע של תורמים מחו"ל. לעשירים בלבד

הבעיות ההלכתיות העיקריות הנוצרות מתרומת זרע הן איסור הלכתי של שפיכת זרע לבטלה, וכן, אי ידיעת זהות האב, שמביאה לחשש של נישואי אח ואחות. לקוחות רבות, ובעיקר הדתיות שביניהן, ממזערות כמעט לאפס את סיכויי ילדיהם העתידיים לנישואי אח ואחות על ידי יבוא תרומת זרע של גוי מחו"ל. בנקי הזרע נמנעים מהאופציה של קניית תרומות זרע מערבים מוסלמים אזרחי ישראל, הן בשל התנגדות ההנהלה והן בשל חוסר ביקוש לכך מצד לקוחות.

הליך ייבוא זרע של גוי הוא יקר בהרבה, פי חמישה ועד פי עשרה ממחיר התרומה בארץ, ומשמעות הדבר היא שמדובר בהליך לעשירים בלבד. משום כך, האפשרות של הגדלת מאגר התורמים בארץ הוא חיוני הן לשם שיפור השירות המוצע בארץ, והן לפתרון הבעיה ההלכתית. "יש מחסור רב בתרומות זרע בכל העולם. בארץ, המחסור רב יותר מכיוון שמעבר למחסום הפסיכולוגי בארץ קיים גם מחסום תרבותי ודתי", מסבירה ד"ר בוקק- כהן. "על מנת לפתור את הבעיה יש צורך אדיר בשיפור השירות והיחס לתורמים פוטנציאליים' על מנת שתהיה אפשרות להעלות את מספר תורמי הזרע בארץ, כאשר היעד הוא שכמות התורמים תהיה גבוהה לפחות פי שישה. דבר זה ימזער את הסיכון לנישואי אח ואחות ובכך יהיה מענה לבעיה ההלכתית וכן, תהיה אפשרות לנשים רבות יותר לפנות לתרומת זרע".

עד לרגע פרסום הידיעה לא התקבלה התייחסות משרד הבריאות לממצאי המחקר

בואו לדבר על זה בפורום פוריות ייעוץ רגשי ותמיכה.

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום