פעוט מהצפון בלע מגנטים

(0)
לדרג

רמב"ם: בן שנתיים בלע חרוזים מגנטיים, ואלו ניקבו את המעי שלו; במקביל אושפז בן 12 שבלע שרשרת חרוזים ונמצא בהשגחה; מומחה: הרחיקו את המגנטים מהילדים

מאת: מערכת zap doctors

משחק ממגנט. תוך ימים ספורים הגיעו למיון הילדים ברמב"ם שני ילדים שבלעו חרוזים מגנטיים, משרשרת חרוזים הנחשבת למשחק ילדים פופולרי. הראשון, פעוט בן כשנתיים נותח, ושני, בן 12, נמצא בימים אלו תחת השגחה, מתוך תקווה שהשרשרת תתפנה מגופו באופן טבעי.

הפעוט הגיע לרמב"ם לפני מספר ימים, לאחר שהוריו הבחינו בכך שבלע בטעות את חרוזי המגנט. בצילומים שנעשו בהפרש של כמה ימים נראה ששתי קבוצות חרוזים מתמגנטות אשר היו ממוקמות בשני חלקים שונים במעיו של הפעוט, נמשכו זו לזו עם הזמן, ולבסוף נפגשו. כוח המשיכה של המגנט פעל למעשה בתוך גופו של הפעוט, והחרוזים, שנתפסו משני צדי רקמת המעי של הפעוט, הפעילו עליה לחץ ויצרו בה נמק. התוצאה היא שבמעיו של הפעוט נוצרו מספר חורים בעקבות חדירתם של החרוזים את הרקמה.

החרוזים במעי של הפעוט. צילום: דוברות בי"ח רמב"ם
החרוזים במעי של הפעוט. צילום: דוברות בי"ח רמב"ם

לדבריו של פרופ' רון שאול, מנהל יחידת גסטרו ילדים ברמב"ם, תכונותיה של שרשרת החרוזים המגנטיים מקשה על הרופאים במיוחד: "השאיפה היא שעצמים כאלו יצאו מן הגוף באופן טבעי, כמקשה אחת, ואם אין זה אפשרי אנחנו משתדלים לשלוף את העצמים באמצעות קולונוסקופיה", אומר פרופ' שאול, "במקרה הזה אף אחד מהפתרונות לא היה ישים. החרוזים הסתובבו בגוף וכאשר הם נפגשו לבסוף, הם כבר יצרו נזק למעי. בשלב זה הפתרון לטיפול הוא ניתוח להוצאת הגופים ותיקון הנזק למעי".

רופאי מחלקת כירורגית ילדים ברמב"ם, בראשותו של ד"ר רן שטיינברג, ביצעו את הניתוח בפעוט ובמהלכו הסירו את חרוזי המגנט ממעיו ותיקנו את החורים ברקמת המעי. הפעוט נמצא כעת ביחידת טיפול נמרץ ילדים, תחת השגחה. ד"ר שטיינברג מסביר כי כאשר ילדים בולעים מספר מגנטים, הסכנה מחריפה: "המשיכה המגנטית יוצרת בעיות שלא מתלוות למקרה אחר של בליעת עצמים זרים", אומר ד"ר שטיינברג, "המשיכה המגנטית שנוצרת בין העצמים שנבלעו עלולה להוביל להתנקבות של המעי ואף דלקת מפושטת של קרום הבטן בעקבות זיהומים".

במקרה השני, של ילד בן 12, החרוזים נבלעו כמקשה אחת ובמעקב שנעשה אחר הילד נראה שהם צפויים לצאת מגופו באופן טבעי. הנער ממשיך להיות תחת השגחת הצוות הרפואי.

הורים, שימו עין

"אנחנו נתקלים במקרים רבים של בליעת עצמים זרים וממשיכים להתריע על הסכנות", אומר פרופ' משנה קליני איתי שביט, מנהל מיון ילדים ברמב"ם, "אף פעם אי אפשר לדעת איך זה ייגמר. כל מקרה מלמד אותנו איך ניתן למנוע נזק בקלות ואפילו להציל חיים, אם רק משגיחים טוב יותר על הילדים ועל סביבתם".

"אין לחשוף ילדים קטנים לצעצועים קטנים שאותם הם יכולים להכניס לפה ולבלוע", אומרים הרופאים, "יש להימנע מלאפשר לילדים לשחק עם מגנטים, לאחר המשחק יש לבדוק שכל חלקיו נכנסו לקופסת המשחק ואף חלק אינו חסר. בנוסף, יש להקפיד גם בכל הקשור למגנטים ובובות מגנט הנמצאות על המקררים הביתיים, ולהרחיקם מידם של הילדים. אם הילד בלע בטעות חפץ זר, יש להביא אותו מיד לחדר המיון הקרוב לביתכם".

בואו לדבר על זה בפורומים הבאים:

פורום "בטרם" - לבטיחות ילדים
פורום רפואה דחופה (מיון)

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום