סוכרת: האויב השקט

(0)
לדרג

יש מי שפרוסת לחם מקפיצה את ערכי הסוכר שלו, ויש מי שיכולים להרשות לעצמם שלושה כריכים ביום. פגישה עם נטורופת ובדיקת דם יכולות ללמד אתכם המון על עצמכם

מאת: גלעד אדרעי

את הסוכר נוטים לכנות בשם "האויב השקט". ובאמת, רבים אינם מודעים כלל לעובדה שלאורך שנים הם צורכים מזון מתועש ומעובד, עתיר פחמימות, וממלאים את גופם סוכר ברמה מזיקה. לעתים הם מגיעים לטיפול רפואי כשהם כבר במצב קשה.

כך קורה שבאופן אירוני, דווקא בעידן שבו עומד לרשותנו שפע של מידע על תזונה בריאה וספורט, נרשמות עליות תלולות במקרים של סוכרת ובמחלות כמו לחץ דם גבוה, מחלות לב וכלי דם, וכולסטרול גבוה. זה לא נעים, זה פוגם באיכות החיים וזה עלול לסכן חיים.

שיטת הנטורופתיה מציעה מענה לבעיה, הכולל בדיקות אבחון רגישות למזונות מסוימים, התאמת תפריט ייחודי לכל מטופל ומעקב צמוד לאורך הירידה המיוחלת במשקל ובערכי הסוכר. תהליך זה אינו ארוך, אולם מצריך רצינות ומחויבות. בסופו של דבר, הוא מחזיר למטופלים את איכות החיים והבריאות הטובה.

סוכרת ונטורופתיה
סוכרת ונטורופתיה

למה רמות הסוכר עולות?

מתח נפשי: באופן מפתיע, הגורם הראשוני, עוד לפני התזונה, הוא מתח. במחקרים נמצא שהורמונים המופרשים בתקופות מתח "הורגים" את הלבלב אותו איבר בגופנו המייצר אינסולין לפירוק הסוכר. משמע: אדם במתח מפסיק לייצר אינסולין ומועמד לצבור יותר סוכר בגופו.

אורח חיים לא נכון: בנטורופתיה רואים את האדם כמכלול: אנשים שצורכים מזון מעובד ומהיר, שנמצא כגורם משפיע מאוד על השמנה חמורה ועודפי סוכר בדם; אינם עושים פעילות גופנית ומתישים את עצמם נפשית אלה הם המועמדים הטובים ביותר ללקות בסוכרת.

גנטיקה: כמו דברים רבים, סוכרת עוברת במשפחה סוכרת אצל הסבא והסבתא צריכה להדליק אור אדום אפילו אצל הנכדים אם הם סבלו מזה בגיל 90, יש סיכוי שהנכדים יסבלו מזה בגיל צעיר יותר.

איך תדעו אם אתם סובלים מסוכר גבוה?

מעבר לעודף משקל שנראה לעין ותחושה כללית לא טובה, הסימפטומים של עודף סוכר הם שתן מוגבר ויובש בפה. בדיקות דם פשוטות יאשרו את קיומה של הבעיה.

איך הנטורופתיה יכולה לעזור לכם?

הנטורופתיה גורסת כי הגוף מסוגל לרפא את עצמו מתחלואים שונים אם רק נעניק לו את הכלים הנכונים לכך.

בפגישה עם הנטורופת, עובר כל מטופל תשאול מקיף לגבי אורח חייו והמזון שהוא צורך. השלב הבא הוא בדיקות דם שיעריכו את רמות הסוכר בגופו. לאחר מכן נבדקת רגישות המטופל לסוגי מזונות שונים: אילו מזונות טובים למערכת העיכול שלו ומאפשרים לו לחיות בשלום עם ערכי הסוכר שלו, ואילו מקפיצים את הסוכר ועל כן רצוי שיימנע מהם. נתון זה עשוי להשתנות מקצה לקצה בכל אחד מהמטופלים. רגישות למזון מסוים, אגב, מכניסה את הגוף למתח ולפעמים אף גורמת לגוף לייצר נוגדנים, מה שמתבטא בחום, דלקות, כבדות, הרגשה רעה או... סוכר. יש מי שפרוסת לחם מקפיצה את ערכי הסוכר שלו ויש מי שיכולים לאכול שלושה כריכים ביום ולחיות עם זה מצוין. יש מי שרגישים לחיטה, לחלב, לפירות כל אחד לגופו.

מתחילים אם כן לנהל "יומן אכילה" - בודקים את סדר היום של המטופל ומרכיבים לו תפריט שבו יוכל לעמוד, המבוסס על מזון מלא. היתרון מזון מלא עתיר בסיבים תזונתיים וויטמינים מקבוצת B, אבץ, מגנזיום וכדומה. זהו מזון מלא משביע יותר, וכך מכניסים פחות פחמימות לגוף ומשפרים את האינדקס הגליקמי, כלומר: מורידים את רמות הסוכר בדם הזקוקות לאינסולין.

לבסוף, מוסיפים לתזונה גם פורמולות צמחיות, המותאמות אישית לכל מטופל. מדובר בשילובים של צמחים היכולים לסייע בעת הצורך לניקוי הכבד, הטחול, לחיזוק המערכת החיסונית, לניקוי רעלים מהגוף וכדומה. לדוגמה למטופל שיש בגופו אינסולין אולם הוא אינו פועל כשורה, תוענק פורמולה המבוססת על כרום ואבץ, ליתר איזון.

דברים שתוכלו לעשות כדי להוריד את ערכי הסוכר בגופכם:

מזון: א?כלו מזונות שונים כדי לדעת מה יותר נכון לכם יותר לחם ואורז או יותר ירקות וחלבון? הקפידו לאכול משהו קטן מדי שלוש שעות, וכך גופכם לא יפתח רמות גבוהות של סוכר. התחילו כל ארוחה בסלט ירקות מסוגים שונים כדי שאלה יעניקו לכם מלוא הטנא ויטמינים ומינרלים חשובים. א?כלו קטניות ודגנים וגוונו בפירות (לא יותר מדי!). השתדלו לבחור במזון מלא - קמח שיפון, כוסמין, אורז מלא וכדומה.

דוגמאות לארוחות טובות: מתחילים את הבוקר עם כריך מקמח מלא וירקות. ארוחת ביניים: פרי עונתי עם כמה שקדים לא קלויים שיעכבו את ספיגת הסוכר. צהריים ארוחה מלאה הכוללת מנת חלבון ומנת פחמימה - חזה עוף או דג ואורז מלא עם קטניות, עדשים, מאש (אפונה סינית), בטטות. תמיד כדאי לאכול ירקות חיים, מבושלים, בתנור או מאודים. בערב: סלט, כריך או מרק ירקות.

שתייה: פעמים רבות אנחנו אוכלים מתוך צמא. רעבים? שתו כוס מים וב?דקו אם תחושת הרעב מוצדקת. הקפידו על תה צמחים או תה ירוק וותרו על משקאות ממותקים ועודף קפה. הוציאו גם את משקאות הדיאט מהתפריט. מחקרים מצאו כי חומרים שונים במשקאות אלה העלו את הורמוני המתח ואת רמות הקורטיזון בדם, מה שיצר הצטברות נוזלים והשמנה.

תוספי מזון ותרופות טבעיות: התייעצו ברופא המטפל ובנטורופת, ו?ו?דאו שהתרופות שאתם צורכים אינן פוגעות בתפקוד התקין של גופכם. כך למשל, תרופות מסוימות נגד לחץ דם או להורדת כולסטרול עשויות להשפיע על שריפת הסוכר בגופכם.

התעמלות זו שמחה: עשו ספורט והישמרו מלחץ - זהו כלל הזהב. רמות האנדורפינים של אנשים העוסקים בספורט גבוהות יותר, הם חסינים למתחים ומערכות גופם עובדות באופן טוב יותר. התעמלו ומצאו זמן לרגיעה: נסו תרגילי נשימה, מדיטציה, טאי-צ'י, או פנו זמן למנוחה, צאו לרקוד, לפגוש אנשים שאתם אוהבים, לטייל.

לכו לישון: שינה טובה ומספקת בשעות מסודרות תביא לכם רוגע ותסייע לכם לתפקד. חוסר שינה יגרום לרעב ולעליית הסוכר.

גלעד אדרעי הוא נטורופת ברשת המרפאות כללית רפואה משלימה

בואו לדבר על זה בפורום נטורופתיה.

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום