האם אספירין מונע מחלות לב?

(0)
לדרג

מאמר פרשנות מקיף מצא כי אספירין אינו יעיל במניעה ראשונית של מחלות לב וכלי דם. כותבי המאמר ממליצים להעלות את מינון התרופה כדי לבחון שוב את יעילותה

מאת: מערכת zap doctors

מאמר פרשנות מרכזי שפורסם בכתב העת American Journal of Medicine מנסה לסכם את הנתונים בנושא הטיפול באספירין כמניעה ראשונית של מחלות קרדיו-ווסקולריות.

יותר מ-40 מיליון איש ברחבי העולם נוטלים אספירין כטיפול מניעתי ראשוני או שניוני למחלות לב וכלי דם. המינון היומי נע בין 81 מ"ג ל-325 מ"ג.

יעילות אספירין למניעה שניונית הוכחה בספרות, אולם יעילותו למניעה ראשונית עדיין מוטלת בספק. למרות זאת, ארגונים רפואיים רבים ממליצים ליטול אספירין כמניעה ראשונית בחולים א-סימפטומטיים, במינונים הנעים בין 75 ל-162 מ"ג ליום.

מחקרים הפוכים

3 מחקרי מניעה ראשונית שפורסמו לאחרונה, לא מצאו יתרון לטיפול באספירין כמניעה ראשונית: שני מחקרים (מ-2008) בחולים סוכרתיים, שהיו במעקב במשך 4-7 שנים, לא מצאו הבדל בהיארעות אירועים לבביים או מוחיים בין הקבוצה שקיבלה אספירין לבין קבוצת הפלצבו. מחקר נוסף מ-2009, אשר בו ניתן אספירין כמניעה ראשונית לחולים אסימפטומטים בעלי היצרויות עורקיות פריפריות, לא מצא הבדל בשכיחות היארעות התקפי לב ואירועים מוחיים מול קבוצת הפלצבו.

בשנת 2003, ה-FDA לא התווה מתן אספירין כמניעה ראשונית, וציין כי ההתוויה קיימת אך ורק לחולים בעלי מחלה קרדיווסקולרית סימפטומטית.

לעומת ממצאים אלו, קיימים מחקרים המצביעים על מסקנות הפוכות. בסקירת ספרות של 6 מחקרי מניעה נוספים, שפורסמו עד 2005, ולא כללו את 3 המחקרים שצוינו לעיל, הגיעו החוקרים למסקנה כי קיימת ירידה של 22% בהיארעות התקפי לב לא-פטאליים בקבוצה שטופלה באספירין כמניעה ראשונית. לא נמצא הבדל בשכיחות אירועים מוחיים. מסקנת הסקירה היתה כי יש לשקול את יתרונות האספירין מול הסיכון לדימומים מהטיפול (0.1% לשנה בקבוצת האספירין, 0.07% לשנה בקבוצת הביקורת).

סיכום

עד כה פורסמו 9 מחקרים איכותיים (Randomized Controlled Trails) בנושא זה, 7 מהם בחנו מתן אספירין במינון של 100 מ"ג או פחות ליום.

משבעת המחקרים הללו, מחקר אחד בלבד מצא כי מתן אספירין במינון זה הביא להפחתה משמעותית בשיעור ה-MI. זאת ועוד, מחקר אחד בלבד מצא כי מתן אספירין במינון זה הביא להפחתה משמעותית בשיעור ה- CVA.

כותב המאמר מסכם כי לאור ממצאי המחקרים הללו ישנן שתי מסקנות אפשריות: ההמלצות של גופים שונים התומכים במתן אספירין כמניעה ראשונית אינן נכונות, או שהמינון שנבחן (100 מ"ג או פחות) אינו מספיק, שכן מחקר איכותי שבוצע ב-1989 הראה ירידה של 44% בהיארעות של MI בקרב רופאים שנטלו מינון של 325 מ"ג ליום אספירין, בתדירות של יום כן ויום לא.

ההמלצה של כותב המאמר היא מתן אספירין במינון של 162 מ"ג ליום למניעה ראשונית.

החשש הטבעי של כל רופא הוא שמינון גבוה יותר של אספירין יעלה את הסיכון לדימומים. האומנם? על כך בפרק השלישי בטרילוגיה "הדברים שבאמת חשוב לדעת על טיפול באספירין" שיפורסם בשבוע הבא.

הערת המידענים הרפואיים של univadis

בגיליון נובמבר האחרון של כתב העת "הרפואה" פורסמה סקירה בנושא. סיכום הסקירה היה כי "למרות מחקרים שנערכו על עשרות אלפי מטופלים במשך שנים רבות, קיימת עדיין מחלוקת בדבר התועלת באספירין כטיפול ראשוני למניעת מחלת לב וכלי דם. לפיכך, ההחלטה על מתן או אי מתן אספירין תהא לגופו של עניין. קרי, שיקוליו של הרופא למתן אספירין צריכים להתבסס על נתוניו של החולה הנמצא מולו".

לכתבות נוספות והרשמה לאתר ללא תשלום - לחצו כאן.

פורום קרדיולוגיה - הפורום הרשמי של האיגוד הקרדיולוגי.

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום